Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
12
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Do Sonq ili АнонименХахахаха , чак пък да са ме хранили точно те. Ти явно си оцелял евреин. Не ти е мястото тук, може да се гръмнеш от негативи за вас
188
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V Antverpen ima edna ulichka na zlatoto samo bijuterski magazini Ta tam gi dyrjat samo teq s plitchicite i schapkite vseki magazin po dvama trima ot tqx deto e zlatoto tam sa teq gadini
187
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НаборьНякои пенсии нямат проблеми с еректилната функция и с простотата. Гледай да не ги разсърдиш и изпищиш, човече!
186
1
 
7
 
! Отговори
Тъпи трактористи преди 6 години
Бойко и раята му, завършени ***.
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sonq tezi s schapchicite sa ot onaq sekta deto ne pipat nischto te samo se molqt i ne xodqt i voinici daje verno e ne rabotqt te uj se molqt na iexova po cql den te sa nai gadnite
184
0
 
14
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Попаднах случайно в еврейския квартал в Лондон, всички мъже бяха по улиците, жените гледат по много деца по къщите. Повечето от тях не работят. Навсякъде беше с тези шапки и къдрички, това е едно от най-мрачните места на които съм била. Все едно съм във някой филм от преди 70- 80 години. Затворено общество са.
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Golemi sankcii scha znaisch samo deto Rusiq napravi tankeri i pristanischta za vtechen gaz i v golqmiq stud se skysa da prodava vtechnen gaz na USA i nee taina pyk vie duxaite supata ot sankcii
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tangra nischto ne tie qsno ot svetovnata igra vijda se cheyesch samo propaganda i povecheto ste slepci i zabludeni tova e jal mi e za vas
181
1
 
2
 
! Отговори
Sonq преди 6 години
Do Sonq or SonqНаистина имаха свещници, и други неща сребърни, бях забравила. Ами те толкова бяха стиснати, че нямаха други скъпи неща. Не е хубаво така да обиждаш. Не помня преди толкова години колко са ми плащали, сигурно 8 на час
180
4
 
0
 
! Отговори
Наборь преди 6 години
Айде пенсии-дърти магарета легайте да спите , че стана късно...
179
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе евреите защо не споменават цига-ните,турците,арменците,каракачаните в България,който също са застанали тогава в тяхна защита.Само българите ли са ги защитили?Не са ли гледали как България благодареше на Русия за Освобождението?По този начин.Даже приоритетно на тях трябва да благодарят,българите са им помогнали за да ги поставят после в зависимост!
178
1
 
1
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
от 211 до 209
177
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От приятел, който работи години в Израел, знам, че евреите са много работливи. Сигурно е така, щом от пустинята направиха градина и изнасят селскостопанска продукция - цитруси, грозде, авокадо и даже саксии с подправки. А ние внасяме това, с което при соца хранехме половин Европа. С помидоры, Tomaten, райчета. С грозде, ягоди, малини. Днешните млади не вярват - тяхна работа! Но бяхме Държава, с ред, дисциплина, отговорност и понякога - своя политика!
176
4
 
2
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Да бе, много ги защитават и много обичат руснаците , затова САЩ командвана от същите ,скъсва Русия от санкции и руския народ гладува за благодарност! хаха не се опитвай да ми объркваш представите за тия паразитии
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Samo GERB i Boko i Cvyki ne razbraxa ili ne im iznasq che Bylgariq iztegli pak kysata klechka otnovo na gubesctata strana zaradi lakomi glupaci TOVA E BRAKQ OT MEN BOG DA NIENA POMOSCHT
174
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pischete v tubata Qkov Kedmi i gledai te kak evreite zaschtitavat rusnacite zadeto sa gi spasili i Stalin im e dal izrael za dyrjava
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Evreite predi godini zalojixa na Putin fakt svalixa doverie ot USA i svetovnata palachinka se obyrna fakt
172
2
 
6
 
! Отговори
До №181 преди 6 години
До Евреите пазятТи, мухъл, знаеш ли, че 1/3 от израелците са руски евреи, които много обичат Родината си - Русия, говорят руски, ядат свинско и сланина, не спазват кашерните правила и табута. Да не говорим, че част от тях са чисти руснаци! А Руската федерация и Израел са в отлични отношения и даже евреите доставят на Русия модерни дронове - те са първи в света в тази дисциплина.
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A pyk sestra mi e schetovoditel v edin xotel na moreto nqma da spomenavam ime zaradi reklamata v xotela pochivat evrei ot Izrael ot godini personala reve zverski ot tqx osven gadni i zaqdlivi sa ujasno mrysni i mirischat novinata e ot pyrva ryka
170
1
 
19
 
! Отговори
Холокоста преди 6 години
Добре че Холокоста не се беше случил сега, защото ББ щеше да пита Германския Канцлер, дали да спасява евреите или да ги праща направо към Аушвиц!

Спонсорирани публикации