Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
14
 
! Отговори
българина преди 6 години
съгласно най новото правило в щата делауер номер 225, еврейския щат, децата над 5 г ще могат да сменят пола расата и идентичността си без уведомяват родителите! евреите вече са на път да унищожат сащ, което е супер, само че са подкарали и нас, започвас от шачиците и ще свърши с разбиване на семейната единица чрез ИК! мисля че ги очаква нов холокост в източна европа
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив ,дадея ,извика румънците и им каза да я дадат за 24 часа ....Неблагодарните обаче го отричат !
147
4
 
3
 
! Отговори
до 166 преди 6 години
Хитлер не може да ни даде нещо което си е наше и в никой случай не е негово скрий се бе ***.
146
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този руски поп трябваше да дойде по времето на Плевнелиев. Оня направо да го е изгонил и да му е сложил забрана за влизане в страната. Радев се отнесе човешки, с почит и вижте попа какви скандали надроби.
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писна ми от тези евреи. Тук да не е Израел?
144
1
 
4
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Димитър Пешев е подпредседател на Народното събрание и1941 председателства заседание за приемане на ЗЗН за обиране на евреите. 1943 колкото и да е ***, разбира че Сталин скоро след ще изпържи Хитлер и сменя резбата. Разбира се, цар Борис е още по-*** и добре, че умираИначе щеше да намаже въжето.
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер даде на България Добруджа и Македония .Българите сме му признателни .....Бойко говори врели некипели !
142
1
 
7
 
! Отговори
не на омразата преди 6 години
,,измислен холокост,, изгаряните в газови камери не са измислени 6 милиона евреи !!!!геноцид фашистки не на геноцидите от завист не
141
14
 
2
 
! Отговори
Благословени бг преди 6 години
Бог да благослови Израел
140
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руският поп кагебист е Антихриста!
139
6
 
4
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
Българският народ спасил евреите. - от златото и имотите им. Димитър Пешев и той голям спасител - гласува ЗЗН, обира що може, после товари част от евреите на вагони, а от останалите събира 25 кг злато. Хоп. - от палач станал спасител!Е, този фокус не минал пред Народния съд, там били печени комунист, нямало 80% белами. Както днес.
138
2
 
4
 
! Отговори
,,потоци,, преди 6 години
сталин маркс ленин измислили комунизъм фашизъм следвате техните идеологи на 101 години комунизма ,,замислете се,, кой кого заблуждава ,,заблудени не ами притъпени ,,псувня,, ,,цигарка,, ,,винету лулата на мира, уф смеят ни се колко сме прости ама ние не сме евреи сори
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо от това което е казал Радев на оня поп не е лъжа, глупост и прочее.
136
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 6 години
началниците му сложиха шапка, за да помни кога евреите гласуваха за ИК и кога трепаха българи при опожаряването на Ст Загора по заповед на Сюлейман Паша, френския еврейн учил в сорбоната соломон леви явиш!!!!! предател мръсен, но нарита Патриарх Кирил! ще има разплата от родния, не от на родния съд
135
0
 
4
 
! Отговори
дълголетие преди 6 години
Който следва Бог живее дълго да
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооо невежи москалски юроде и други фалшиви ,, патриарси,, . Моисес води народа си 40 години през глад и мизерия казва се КАТАРЗИС . За 40 год . трябва да измрат вси4ки които си спомнят робството никои от тях жив не трябва да влиза във обещаната земя ,никои от тях не трябва да бъден погребан там вклю4ително и Моисес . Броите 1989 год .SOL IVICTUS
133
1
 
11
 
! Отговори
,,извънземни бо,, не преди 6 години
евреите познават ли Бога
132
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите, абе и вий сте *** ама хайде.
131
10
 
3
 
! Отговори
,,образовайте се,, преди 6 години
българите си обръснат глаеите с една опашка и се кланят на тангра слънцето ,,миш маш дори незнаят ,,българите кво е да си християнин,, ,,от водата,, хахах
130
5
 
4
 
! Отговори
ex преди 6 години
Моисей реално е изпълнявал заповед и ги е водил за да измрат!Накрая е разбрал каква е реалната цел и е измислил голямата далавера!Да измисли още една религия и заедно с юдеизма,христянство и ислям да се нагуши с пари от ***!Днес има НАука и религиите изглеждат туземски!Особено,ако утре дойдат извънземни и ние мислим туземски!!!Спрете се пигмеиииии!!!!!!!!!!!