Бизнесът притеснен, обеща: С 20% по-високи заплати по морето

Кризата за кадри в туризма се задълбочава, няма желаещи за работа
Обновена: 11 мар 2018 21:42 | 11 мар 2018 21:40, Веселина Йорданова
216
Бизнесът притеснен, обеща: С 20% по-високи заплати по морето
Снимка: архив, БулФото

Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято обещават хотелиери. Въпреки това обаче кризата за качествени кадри се задълбочава, предаде bTV.

По данни на Агенцията по заетостта миналата година в сферата на туризма са "внесени" близо 3500 сезонни работници, предимно от Украйна, Молдова и Русия. Тази година очакванията са за ръст. Само в Слънчев бряг обаче, както и миналото лято, прогнозите са, че не достигат 15 000 души за работа.

Средното заплащане за пиколо, камериерки и сервитьори сега е между 600 и 700 лева. За готвачи – с около 100 лева повече.

"От една страна, липсват кадри. От друга страна обаче, наетите кадри не си вършат качествено задълженията”, подчерта Диана Колчева, председате на "Клуб на хотелиера" – Несебър. Затова отново ще се разчита на внос на работници от чужбина.

"Имахме идея една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем в началото на сезона, за да можем да ги обучим, но това не може да стане, сроковете и процедурите са невъзможни", заяви Любо Липчев, мениджър на верига хотели.

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. "Работодателят да входира ново искане, при условие, че е доволен от чуждия гражданин, тази заетост да продължи до 9 месеца", заяви Пенка Кирилова – директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас.

Миграционните служби обаче не са съгласували промяната. Първите трудови борси по морето започват другия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
68
 
7
 
! Отговори
Хотелиер преди 6 години
118 Ако по Черноморието вдигнем цените като в Испания и никой няма да дойде, а тия хотели сме геглили заеми и сега трябва да ги връщаме. Hямаме сметка да имаме празни хотели. Колкото можем толкова ви даваме, но не мрънкайте ще си намерим работници от другаде и когато си изплатим заемите ще даваме на украинците и молдовците еврозаплати, а вие и да ни се молите няма да ви вземем на работа.
111
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От бивш комунист не се става капиталист!В Испания е много по-хубаво,цените са като в Гърция но без техните малки плажчета.Обслужването е добро.
110
35
 
11
 
! Отговори
Хотелиер преди 6 години
Абе Софиянче каквa детегледачка бе балъче, не се изгживявай като Крез даже да си от София. Да не мислиш, че по Черноморието парите извират като в София. Eй окрадохте я тая държава вие софиянците и пак ревете, че нямате и заради вас навсякъде няма.
109
2
 
38
 
! Отговори
Хак да им е преди 6 години
До ХотелиерТи кого мислиш, че заблуждаваш с това? Баламите отдавна вече ги няма. Твърдиш, че "цяло лято сте на море". Да, но не, за да почиват, а за да работят за без пари, а такива като теб да им се правят на шефове и накрая да не си спазват уговорките. Ето заради това няма да имате работници и не качествени, а изобщо никакви. Така, че след толкова лъжи на пишман работодатели ще сте доволни да имате каквито и да било работници и да ще ви се наложи да им плащате и то доста, за да стоят изобщо
108
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорят за едни 600-700лв , не бяха ли такива заплатите преди 9-10г. или аз нещо се лъжа? Цените могат да се вдигнат двойно за 10г, а заплатите не а? Тарикати, дано фалират.
107
2
 
50
 
! Отговори
Малкасиносладкаси преди 6 години
До ХотелиерЦяло лято на море? Те повечето морето го виждат в първия и последния ден от сезона.При работна смяна на готвач от 06ч. до 23ч -голем курорт аре нема нужда.
106
2
 
56
 
! Отговори
До хотелиер преди 6 години
Абе хотелиера я ела в София аз ще ти давам 600лв да си камериер в къщи, че тук гледачка на детето ми иска 1000лв. Май живееш в друг свят брат. За 600лв няма кой да ти работи в скапаното хотелче. Не се бях смял толкова, но това е реялността, като има балъци има и тарикати... А не се сеща че с персонал за 600лв и клиенти няма да има. Прости бизнесмени ей.
105
1
 
32
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
И още ще се притесняват. Балъците свършиха, а номера с вноса на работна ръка няма да мине така, че със 100% като ги вдигнат тогава ще се завърнат по курортите да бачкат така необходимите работници.
104
55
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 6 години
Получавате храна, нощувка и заплата и цяло лято сте на море лошо ли е ? Извиняайте, че ви губим времето тогава и ви спираме оот осъществяване на заветната ви цел да имате собствена банка или да станете директори.
103
2
 
38
 
! Отговори
АКО ИСКАТ преди 6 години
Туризма в България отчита сериозен ръст от 10 години - откакто ГЕРБ си приватизира Черно Море и си разделиха Хотелите . Няма Лошо .Но за имат Персонал трябва чистата Заплата на Камериерки , Сервитьори , Бармани да е 2000 лева +храна +купони+спане и Осигуровки за Пенсия . Сега *бизнеса* ще внесе работници и няма да плаща Осигуровки , НАП ще си вземе Подкупа за Данъци и пей сърце България - Мафия .
102
2
 
38
 
! Отговори
Верно бе преди 6 години
До ХотелиерАми прав си като ти е вмирисан курорта и мухлясъл хотела ,а храната даже кучетата не я ядът и ти идват само отчаяни социално слаби туристи за 5Е на ден как да даваш повече от 600 лв....
101
1
 
5
 
! Отговори
black nazareth преди 6 години
yo hoooooo end botyl yf rom
100
1
 
56
 
! Отговори
Сарказмов преди 6 години
Лелее тия заплати значи не са мръднали от 2008 г. насам.А иначе ми говорят за икономически напредък -има напредък в цените на тока,имотите и храната....
99
54
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 6 години
Защо е този егоизъм от страна на работниците,, ами като не искате не искате, но със мрънкане не става, Елате покажете професионализъм и качества ако мислите че за сините ви очи ще получите повече от 600 лв и те са ви много. Моля заповядайте на интервю. Отворете си един хотел и раздавайте повече засега освен мрънкане не показвате нищо как да ви даваме повече.
98
1
 
38
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Тия украинци значи са много закъсали хорицата за да идват на гурбет тука за 300 Е на месец за 4 месеца....
97
1
 
46
 
! Отговори
Хак да им е преди 6 години
Дано фалират повечето "бизнесмени" по българското черноморие. Едва тогава ще се появят качествените хора, които наистина знаят, какво правят, за да развият този бизнес, а не като днешните, чиято единствена цел е да вземат всички пари за себе си, а визия за развитие никаква.
96
1
 
32
 
! Отговори
dian преди 6 години
За това заплащане ,няма кадърен персонал,айде факю.
95
7
 
9
 
! Отговори
BOKOVi AKi posrani преди 6 години
az hodq na moreto s djip nisan I spq v nego 1 den 50 kinta spesteni I te taka I mnogo obicham da miniram plagovete s aromatnite si aki a hotelierite I hotelierkite da mrat
94
1
 
53
 
! Отговори
Fen преди 6 години
Ненормалници сте, за това нямате персонал. Преди 7 години вземах 90 евро за 8 часов работен ден надница в Кипър като сервитьор. Гладни ще стоите, балъците свършиха
93
1
 
51
 
! Отговори
Чиче преди 6 години
В Слънчев бряг е закон за работодателя последна заплата да не се дава и закон за работника да обере две три стаи преди да се прибере на село....