Камериерка скочи на хотелиери: Правите ни бели робини от алчност!

В туризма заплатите ниски, към персонала - неуважение
Обновена: 5 апр 2018 11:28 | 5 апр 2018 11:27,
229


Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма. Тя върди, че познава практиките на хотелиерите от Бургаска област до болка, хиляди пъти е лъгана, вероятно и това лято отново ще бъде измамена, но няма друг шанс, защото това е единствената ѝ прехрана.
 
Жената пожелала да се обърне към тях по този начин и ги призовава да пазят човешкия ресурс, защото скоро нито ще има кой да им работи в хотелите, нито ще има и туристи, защото ще бъдат изгонени от некачествения персонал.

Камериерката се обърна към всички хотелиери с думите: "Алчни сте, превърнахте ни в бели робини".

"Написах това писмо, защото съм тотално разочарована от интервютата, на които съм ходила досега и в бъдеще, които ми предстоят. Когато се уговаряш в началото на сезона за работа предложенията са едни, а когато отидеш реалността е съвсем друга", категорична е жената.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма вв няма да има изненадани от информацията, казана от камериерката.

"В родния туризъм заплатите са много ниски, има неуважение към персонала, някои дори не си получават парите въобще. Има липса на кадри и отново тази година туризмът ни ще е в криза", подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му чужденците, които идват да работят в България през лятото, спазват своя договор напълно, защото са с международни документи, но не така стои въпросът с българските работници.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" смята, че когато десетилетия се държиш с работниците си с неуважение, нормално е те да се насочват към други работни места.

"Не е нормално българският работник да се чувства като гастарбайтер в собствената си страна. Работодателите не предпочитат чужда работна ръка, но когато има дефицит на кадри - няма как. Трябва да има увеличение на заплатите", завърши Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВъпроса е не да се преквалифицират,защото има необходимост от такива кадри,а как да получат справедливост и нормални условия+заплащане.Туризма не е само метене и оправяне на легла,това е цяла наука,която се изучава не само в средните,но и във висши училища,с по няколко езика,явно на теб са ти слаби знанията и компетентността относно туризма,нямаш грам представа.
28
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой на Тази Планета няма да ви дойде и да ви РАБОТИ КЪРТОВСКИ ТРУД ЗА 320?
27
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са сега от КРИБ да обяснят как те не могат да дават повече щото инъче ще фалират?
26
0
 
49
 
! Отговори
... преди 6 години
Мдам! Кой не е работил по БГ морето не знае как те бре.бват! При това сяка година! Не искам вече да пиша за номерата им! Те са толкова много, че енциклопедия британика няма да може да ги обхване! Но моя съвет към тези дето искат да работят по БГ курорти е НЕДЕЙТЕ!!! Това е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН да не сте пре.бан! И да не слушаите какви ги говорят от министерства и прочие пиплачи! Там е ПО-ЗЛЕ дори и от "бизнесмените" по курортите ни!
25
2
 
48
 
! Отговори
мирела преди 6 години
Няма толково унизително нещо от това да те плашат с внос на работници и то от Украйна.Нямам думи-на коя територия са тези г-да.Нека им катастрофира" бизнеса".
24
2
 
57
 
! Отговори
Гробикопач преди 6 години
До Анонимен"Моят съвет е да положите усилия и да се преквалифиц..." Aз пък искам да те подложа на изпит по скатка и изпъване на легло в стил - муха да кацне, да се разчекне и тогава ще те питам дали ще определиш този труд като "нискоквалифициран". Няма високо и нискоквалифициран труд, има различни нива на отговорност в труда. Но най-важното в случая е, на всяко ниво на труд, заплащането да е достойно!
23
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. Браво на жената. Ама тия са толкова дебелокожи,че няма да се разберат
22
3
 
48
 
! Отговори
знам преди 6 години
че собственици на хотели по черноморието са на мутри - руски и български. Ще получите нормално заплащане когато цъфнат налъмите.
21
6
 
22
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Не е лошо девойчето от "Подкрепа" да поработи малко.
20
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би най-ясно изразената черта на българина е алчността.
19
1
 
41
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Ако пододаеш сигнал шефа ще те изивка веднага и ще ти покаже сигнала в оригинал... Така че по тоя начин не става... Други предложения ?
18
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение на незнаещите:Труда е СТОКА/както доматите,хляба и т.н./Цената му се определя от търсенето и предлагането.Когато няма кадри цената скача и обратно когато има свръх предлагане цената пада.И сега има отрасли в които се получават заплати от х няколко хиляди лева ,но работниците предлагат умения и знания които не се срещат често.Но когато можеш само да метеш и да оправяш легла това го може всеки и затова цената на този труд не е висока.Моят съвет е да положите усилия и да се преквалифиц
17
0
 
51
 
! Отговори
HELL преди 6 години
Ха чак сега ли се сетихте да пишете.Миналата година Рагин-Магин все едно се забрави. Вече няма балъци да работят за пишман робовладелци.
16
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До !!!!!!!!Имигрантите избягаха от заробената от братска Русия България.Стига си плескал опорни точки.Защо Тиквата налива пари в МиГ а не купи нови самолети?Защо акциза у нас е двойно по-малък а цената на горивата е най-висока в Европа?Къде отива разликата бе балама?Ми много просто - в Русия!Защо Тиквата на престава да нарича ТЕЦ-овете американски централи като са руски офшорки с управител Инна Радионовна?
15
0
 
76
 
! Отговори
Гробикопач преди 6 години
С любовни писъмца, нищо не се решава, ще си го местят по крачола, работодателите и накрая ще ползват писмото за тоалетна хартия. Трябва обща стачка на работещите в бранша, точно в пика на сезона. Само го направете и им гледайте сеирчето. Първо ще викат и наруват на висок глас, че ще ви сменят;))) след туй ще заплачат и накрая заскимтят като кученце и ще почнат да ви говорят любезно. Требе Сопа!
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва ти ресурси за да го направиш, иначе е безсмислен сигнала.По принцип работодателите са коректни с работниците си които имат ресурси , а некоректни с работниците които нямат ресурси.Същото важи и за германия, но там вторите са 1 на 20000 а не всеки втори.Недопустимо съотношение но така са нещата в милата ни родина.
13
0
 
49
 
! Отговори
сова преди 6 години
Ако органите по труда са на мястото си, няма да има проблем за такива работници. Инспекцията по труда е държавен орган и служителите там трябва ЧЕСТНО да заработват заплатите си.
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МммМи не е вярно.Вчера шефа на брат ми внесе 8000лв които не можах да покрия навреме към банката.Ще му ги изплатя без лихва.Свестни хора има колкото щеш.И мрънкалници има колкото щеш.Ти избери от кои да си.
11
29
 
41
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
ИМИГРАНТЧЕТАТА ЗЛОБНИ ЗАПОЧНАЛИ АКЪЛ ДА ДАВАТ, КАК БИЛО В ГЕРМАНИЯ КАК БИЛО В ЕС ! ИЗБЯГАХА КАТО МИШ.. ВМЕСТО ДА СЕ БОРЯТ ЗА СТРАНАТА СИ И ЗЛОБЕЯТ ОТДАЛЕЧ ОТНОВО БЕЗ ДА МИСЛЯТ. ТЕЗИ ВАШИ СТРАНИ КОИТО СПОМЕНАВАТЕ МАЛОУ...И СА НАШИТЕ ОКУПАТОРИ, ТЕ ИЗТОЧВАТ ПО МАЛКИТЕ СТРАНИ КАТО НАШАТА, ВИЕ ТАМ ПОЛУЧАВАТЕ ПО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ЗАЩОТО НИ КРАДАТ НАШЕТО ЗЛАТО, ЕЛДРУЖЕСТВАТА НИ ВЗЕМАТ НАШИТЕ ПАРИ, ПРОДАВАТ НИ ВАШИТЕ ОТРОВИ В ПЪТИ ПО СКЪПИ. ВИЕ РАБОТИТЕ ПРОТИВ БИВШИТЕ СИ СЪНАРОДНИЦИ, СТАНДАРТА ВИ Е ДОБЪР О
10
0
 
70
 
! Отговори
Иван преди 6 години
И в транспорта е така. Некоректните работодатели НЕ биват наказвани. А след като напуснеш, излиза че има да му даваш.Проверете в интернет фирмата "Ем Джи 05" ЕООД и Куултранс. Това се случва в корумпирана България.Затова хората ще продължат да бягат от страната.Богатите плащат на съдиите и винаги печелят делата. Няма справедливост!