Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да

При избори днес: В парламента само ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП
22 апр 2018 14:25, Красимир Ангелов
509
Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да
Снимка: Reuters

Кризата в Сирия изостря българските страхове, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на агенцията. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Периодът на провеждане на изследването съвпадна с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала.

На въпроса "Кой, спаред Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия".

В медиите тече политически дебат за това, трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Какво мислят гражданите на България? На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Авторите на изследването подчертават, че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира.

Влияе ли случващото на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, сочи изследването. Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати.

За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Покачва се и доверието към трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

АФИС отчита също, че симпатиите към Русия и руската политика нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
361
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин примерно е типичен ***
360
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнениеШа *** звиняваш, малко съм простичък, би ли ни обяснил с прости думи що е това "***"?? Виждам, че много често я използвате тази дума.
359
5
 
29
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Каквото и да се пише тук от разни ***, които се хвалят с крадени материални неща Русия завинаги ще бъде в сърцата на проумяващите българи. Цялата помия която идва от запада вече дава плодовете си -малоумно общество ,чалгарски и джендърски сбирщини и личности с ниска култура .Следствието е упадък на обществото и възпитаване на космополити които искат разпадане и заличаване на България като държава
358
4
 
14
 
! Отговори
До popche преди 6 години
Интересно защо англичаните изпадат у нас в алкохолен делириум? Дали ни мислят за аборигени ?
357
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агенцията провела проучването на ге. Решетников ли е ?
356
4
 
13
 
! Отговори
popche преди 6 години
кво казах за руснаците тука беж да ви няма :) тук си говорим българи...85 % от българите твърдо са на страната на Русия ! 85 % от българите мразят САЩ, НАТО и нацистите от ЕС. Същия процент желаят те да бъдат унищожени тотално. Само тогава злото на Земята ще стихне....Нещастният руснак който е негамотен до невежество :) НИЕ БЪЛГАРИТЕ съществуваме ВЪПРЕКИ ХАЗАРИТЕ :)
355
2
 
4
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
До popcheНе бяха всичките пияни. Просто си мислеха, че са на реката в колхоза а не на Лаго Маджоре. Вярвай ми, хората бяха втрещени. Първи демонстративно напуснаха семейство швейцарци от съседната маса.
354
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба и Дядо едно време 1949г.дошли с цървулите от село и оставиха след себе си 2 апартамента и една вила!!?? С честен труд.Тя чистачка,той старшина! А сега някой да го направи?....И с труда на рота войничета ангария.Моите баба и дядо ми оставиха само възпитание и светоглед. Ако беше продължило светлото бъдеще и аз щях да оставя същото на внуците си. Родителите ми едвам един апартамент спастриха. Аз за 25 години работа имам 3 апартамента и вила на морето.
353
19
 
8
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
До popcheПреди няколко часа описах как група руски туристи "изгони" посетителите на едно ресторантче в Арона. Баси неандерталците!! На тези трябва да им се забрани достъпа да ЕС!!
352
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До popche: Стига писа г'лупости бе и'диот
351
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС В ПРЕДАВАНЕТО НА БЕНОВСКА ПИТА ПО КАНАЛ 3 ИЗЛЕЗЕ ИНФОРМАЦИЯТА,ЧЕ ТЪЙ КАТО ДОСТА СТРАНИ ОТ ЕС СЕ ОПЪВАЛИ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ОБМИСЛЯ ДА ГЛАСУВАНО ПРПЕКТОРЕШЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ ЕВРОЧЛЕНКИ КОИТО ДА БЪДАТ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА РАЗРЕШАТ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ///....И ти се притесни да не ви натиснат и да ви омъжат с половинката ти насила ли? Споко, никой няма насила да ви бракува.
350
9
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
85 % от българите твърдо са на страната на Русия ! 85 % от българите мразят САЩ, НАТО и нацистите от ЕС. Същия процент желаят те да бъдат унищожени тотално. Само тогава злото на Земята ще стихне
349
8
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Русия е велика държава, опора на славянството. След края на СССР имаше тежък период по време на пияницата Елцин, но това приключи. Сега вече вървят напред и никой в глобалната политика не може да си прави сметките без тях.От прагматична политика с Русия можем само да спечелим. Добре, че в този мандат Бойко има за партньори ПФ, а не пишман-реформаторите, иначе не се знае след аферата Скрипал какви г'лупости можеше да направи.
348
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 373Не бре, 20 % са. И 30 % рускини.
347
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 372Руските туристи никой не ги обича. Никой!!! Безпардонни, ниско интелигентни, нагли, пияни........А!! И неплатежоспособни!!! От тях имат изгода само супермаркетите. Аз руснак в ресторант не съм видял, Бога ми!!
346
7
 
12
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
До popcheАко трябва да бъдем обективни не трябва да слагаме всички руснаци под общ знаменател. Съседа ми на морето е руснак от Петербург. Псува Путин много по-добре от мен.
345
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от пpocтитутките в Германия са българки!
344
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС бере душа. На никой не му пука за визите в ЕС. Българската министърка ходи на крака в Москва да се моли да идват руски турист, че иначе българите ще вият от глад ако не са руснаците, обещава облекчен визов режим и какво ли не само и само да идват.
343
9
 
11
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Представете си, че утре ЕС премахне визите за руснаци. Малееееееее, мен лично ме е страх да си го представя!! Сегашната бежанска криза ще ни се стори като детска закачка:))
342
2
 
2
 
! Отговори
8===о преди 6 години
АФИС която е на руснака юрий асланов?Не бих и вярвал.

Спонсорирани публикации