Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да

При избори днес: В парламента само ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП
22 апр 2018 14:25, Красимир Ангелов
509
Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да
Снимка: Reuters

Кризата в Сирия изостря българските страхове, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на агенцията. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Периодът на провеждане на изследването съвпадна с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала.

На въпроса "Кой, спаред Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия".

В медиите тече политически дебат за това, трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Какво мислят гражданите на България? На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Авторите на изследването подчертават, че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира.

Влияе ли случващото на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, сочи изследването. Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати.

За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Покачва се и доверието към трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

АФИС отчита също, че симпатиите към Русия и руската политика нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е! Кой роб обича господар,който го храни с трохи?
300
1
 
1
 
! Отговори
До311 преди 6 години
Моят двор не е запуснат. Метат го такива като теб.
299
8
 
6
 
! Отговори
popche преди 6 години
Вие първо се научете как се правят компоти после компютри и тогава софтуер руснако... една пластмасова отливка неможете да направите като хората.... да има руски граждани програмисти и имам даже прияте;ли руснаци които също не се кефят какъв *** е азистаката българо-хазарска ***... НО все пак ние дърпаме напред макр и баано... пак заради вас И НАЙ-вече понеже допсунахме преварат 1944та и не ви наритахем към азия ПАК...
298
1
 
1
 
! Отговори
Vale преди 6 години
разбра ли сега разликата помежду ни, а sybil? ти имаш права да ме триеш, а аз имам права да те съдя за последно. разбра ли кой съм? ето тук: Bad to the bone, hahahaaa. страхува ли те смъртта, sybil?
297
1
 
2
 
! Отговори
до 308 преди 6 години
Абре логико!Тя метлата е за такива като теб, дето живеят да работят на чужди дворове лекичка-службичка ако може,а са си запуснали своя!Това ви разесняват всички тук с всякакви намеци и закачки.
296
0
 
1
 
! Отговори
Vale преди 6 години
на прощаване с гейшата sybil: Tears, only tearsThat's all that is left of usAnd all the good yearsManuel goodbye, I've got to go away...hahahaaaa
295
2
 
1
 
! Отговори
до Попче преди 6 години
Това с анимацията е въпрос на софтуер.Актуализация за последните филми и къде са произведени ще е добре да направиш.Примерно Дисни с 10 милиарда годишен приход ,се самозастреля с ОЛИта и Навън-навътре.Виж ти Рашките продуктираха Кралици,царици,НОЙ-бой въртят ги фри по кабеларките ,но правят оборот ,а ХЕлзи-Хани освен да продават китайски джунджории друго не правят.Виж колко си остарял.Сляпата Вайша е от БГ ...
294
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че някой отива да работи на запад не означава че умира от любов към тях.Точно обратното. Знае се, че е правило работникът да мрази работодателя си......Ако отидат при тези които според вас обичат, ще си останат само с едната любов и децата им ще стоят гладни.
293
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора реагират като кучето на Павлов.Когато чуят Русия започват обилно да отделят слюнка.
292
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че някой отива да работи на запад не означава че умира от любов към тях.Точно обратното. Знае се, че е правило работникът да мрази работодателя си....Това е руско правило.
291
8
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Толкова са зле рашките че дори не знаят как дампротиводействат на запада. Наливат кинти в "най-големия" фактор на ЕС България!
290
7
 
7
 
! Отговори
popche преди 6 години
Руснако първо минете нивото на анимация от времето на НУ ПОГОДИ :) и после говри за други неща... откакто млако отпуснхате хватката доста добре се справяме въпеки вашия ботуш на врата ни ... все още... разбира се виновни сме си ние че допуснахме преврата 1944та а не да ви смачкаме както винаги...
289
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големия Блъф!Политиката на запада,ама и ние сме я играли тази игра и знаем ,че картите се показват.Без да натискам повече мозъчетата ви един въпрос и край!Колко лесно е да спукаш балон?Картоненото слънце,картонените къщи,картонените хора,картонените фабрики,картонени пари въртят!
288
4
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ДРУГА преди 6 години
Това, че някой отива да работи на запад не означава че умира от любов към тях.Точно обратното. Знае се, че е правило работникът да мрази работодателя си.
287
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любовта към Запада( ЕС, САЩ, Англия, Япония, Канада) е като Стокхолмския синдром!Заплатките средно в България са по 330-350 евро, а в западен ЕС европейците и гостите им араби пазени от Сорос, взимат без да работят по 900- 1 300 евро!Толкова взимат българските гастарбайтери, принудени от Сорос да станат безработни в България, превърнати в мизерни гастарбайтери, бачкащи по 10- 14 часа по западните плантации и мръсните ЕС и САЩ сектори!..А колко биха взимали в "свободна" Русия? Да идат там!
286
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА НИТО ЕДНА ПРИЧИНА ДА ОБИЧАМ ЗАПАДА.ВСИЧКИТЕ СА ГОЛЕМИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ И СА НИ НАПРАВИЛИ ОГРОМНИ ЗЛИНИ.БЕРЛИНСКИ КОНГРЕС, НЬОЙСКИ ДОГОВОР, БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД СОФИЯ ИПР.
285
0
 
1
 
! Отговори
До Попче преди 6 години
Вземете си сложете по-добра марионетка ,че тази и се скъсаха конците и все по зле става!Малко трябва да отпуснете кесията ,ама тя празна и за вас не стига вече!
284
1
 
3
 
! Отговори
3 преди 6 години
А държавата на евреите се създава с помощта на едно еврейско протеже на Ливия.Де факто те образуват държавата си,като се отцепват постепенно от Рим и от римска провинция стават държава,с много вътрешни кръвопролития.По-късно и арабите го завладяват и се настаняват там,знаете борбите за между рицари и араби.
283
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ситуация на Студена война и реални военни действия близо до нас,никой няма симпатии,към никого.
282
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЕДНА МНОГО ХУБАВА НОВИНА ИЗЛЕЗЕ ПО ДРУГИТЕ АГЕНЦИИ.ДВЕ АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ ИЗСТРЕЛЯНИ КЪМ СИРИЯ НЕ СА СЕ ВЗРИВИЛИ И БИЛИ НАМЕРЕНИ ДЕВСТВЕНИ.ВЕЧЕ СА В МОСКВА.В САЩ СКЪРЦАТ СЪС ЗЪБИ.