Българите твърдо зад Желяз: Да го защитим от екстрадиране!

67% от анкетираните подкрепят категорично обвинения българин
23 апр 2018 19:30, Красимир Ангелов
72
Българите твърдо зад Желяз: Да го защитим от екстрадиране!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Казусът с искането за екстрадиране на 29-годишния Желяз Андреев развълнува страната в навечерието на Великден. Младият мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, след което беше пуснат с мярка за неотклонение "Подписка".

Още по темата

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери.

Затова се оказва отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

По-късно стана ясно, че още четирима българи са с подобни обвинения. Последваха протести в защита на Желяз в София и няколко други български града, а по разпореждане на премиера Борисов Българското външно министерство предприе спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз.

Трябва ли България да екстрадира в САЩ 29-годишния Желяз? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха точно 2666 души.

Оказа се, че 2/3 от българите се обявяват категорично в защита на Желяз и посочват, че България не трябва да допуска такава екстрадация при никакви обстоятелства, защото младият мъж не е виновен и трябва да бъде защитен. Други 8% пък вярват в справедливото решение на случая по дипломатически път.

Едва 10% са тези, които смятат, че ако българинът наистина е виновен, той трябва да се изправи пред американски съд.

Други 3% пък смятат, че щом имаме договор за екстрадиране със САЩ страната ни надали може да направи нещо по въпроса.

Цели 12% пък смятат, че не са достатъчно компетентни по темата и няма как да изразят категорично становище в този заплетен казус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: САЩЖеляз Андреев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Американските граждани коиото идват в България ходят ли на интервюта за българска виза в българското посолство, или?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между ЕС и Сирия не, но между САЩ и Сирия - да. То цялата фирма реално с тази цел е създадена.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да обявят награда по една Виза и 10000 долара за човека който предаде Желяз.
23
10
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Желяз заминава за Сан Куентин. Точка.
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз и моето семейство искаме да постим САЩ с цел туризъмИдете в Сибир. Братя сме уж с руснаците, надали има визов режим. Даже може и да ви дадат пари за харчене на летището.
21
6
 
10
 
! Отговори
Стоман преди 6 години
Айде стига с този. Или като медия, представете някаква информация дали е невинен или виновен. Все пак става дума за осъзнати действия. Ако на мен утре шефът на фирмата, в която работя ми каже "Натовари тези кашони с кокаин в камиона и ги закарай в Сърбия", аз тръгна и сърбите ме хванат? Но аз ще кажа: той шефът ме прати, аз не знам, че е незаконно... И сърбите ще отговорят: Ааааа, значи всичко е точно, щом не знаеш, че е незаконно. Приятен път!
20
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Българите винаги ще подкрепяме нашите партньори САЩ срещу общия ни враг Русия. А всеки който нарушава законите на САЩ реално подкрепя Путин и Русия и не е истински евроатлантик.
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се развам България да стане част от Сащ. Само като сме обединени ще можем да победим Русия.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не е ясно дали е невинен."По времето, в което е работил не е имало действащо ембарго между ЕС и Сирия. Той е гражданин на ЕС, кое не е ясно? Това, че САЩ са имали ембарго по това време, него не го касае, не е гражданин на САЩ.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очакваме американците да почнат да позават молби за излежаване на присъдите в български затвор.
16
4
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Всеки българин е длъжен да спазва законите на САЩ. САЩ са най-демократичната страна а демокрацията е най-съвършената система. Който не спазва законите на САЩ значи не е съгласен с демокрацията и мястото му е в затвора.
15
2
 
10
 
! Отговори
Питане преди 6 години
Абе какво стана с визита за САЩ, отмениха ли ги. Аз и моето семейство искаме да постим САЩ с цел туризъм, Северна Америка е място с невероятно красива природа. ЕС и САЩ имат договор за безвизов режим, а България вече 11 години е пълноправен член на ЕС. Спазват ли САЩ договорите си или най-арогантно xрачат в лицето на България и българите?
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9След 9 години Желяз ще пише книга как манипулирах цяла България и се измъкнах от закона.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако го поиска Путин директо ще му го изпоратят пощата.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статистиката съвсем логично показва , че на българина му е писнало да го унижават новите му партньори
11
8
 
8
 
! Отговори
АнтиТрол преди 6 години
Ужас , останаха без надници козяшките *** , след тази статистика.Десет дни се пънеха тука да ни убеждават , че Жшляз е едва ли не новия Виктор Бут в светоната оръжеина контрабанда .Дано от Отворено общество им светне , че си хвърлят парите на вятъра с такива безмозъчни драскачи по медийте и форумите.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става с другите от фирмата?
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е българин виновен е и това е. Далаверка да има. Пък да ли със Желяз или без Желяз *** ни няма да стане кой знае какво.
8
17
 
10
 
! Отговори
Курев преди 6 години
Искахте кравари, ето ви кравари! Хак ви е! Пращайте го в краварника и да е мислил! Да прави св ирки на ***!
7
6
 
14
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Читателите на Dnes.bg застанали зад Желяз? Много интересно защо? Да не би да е заради това, че Dnes.bg вече 10 дена пускаше статии в защита на младото дарование и дори ни убеждаваше да му съберем 50 хиляди долара?