За равен достъп до здраве: Да затворим много болници!

Започна разследване за безстопанственост в 13 болници
Обновена: 1 май 2018 06:29 | 30 апр 2018 22:30,
41

Прокуратурата започна разследване за безстопанственост в 13 болници в страната. Проверяват се четири болници в София, както и лечебни заведения във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

"Много болници трябва да се закрият, за да може навсякъде в България да има равен достъп до медицинска помощ. За територията ни и населението ни медицинските заведения са много. Трябва да се въведе модел на управление на държавните болници, така че да се работи в интерес на пациентите", категоричен бе директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Според госта в "Денят ON AIR" това, че някои частни болници печелят повече от държавните, се дължи на по-добрите умения на собственика на частната болница по сключване на договор. 

"Всяка година парите за здравеопазване се увеличават. Това увеличение не е свързано с промени, които да направят ефективно използването на тези средства. Няма страна в Европа, в която съучастието за здравните осигуровки да е над 20%, а в България е 40%", подчерта медикът пред Bulgaria ON AIR.

"Статуквото е изгодно за политиците, тъй като има много финансови интереси, които ще се нарушат. Промяната в здравеопазването не е желана от тези заинтересовани кръгове", изтъкна още проф. Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
Цялата система на здравеопазването е тотално объркана!
30
1
 
2
 
! Отговори
НЕ Е РЕКЛАМА! преди 6 години
И няма да е нескромно да кажа,че САМО В СИТИ КЛИНИК лекарите наистина лекуват!!!И всичките болници да закриете няма да се усети липсата нито на персонала нито на ,,лечението".Смело мога да изкажа мнение че ако не бяхме посетили клиниката в точния момент,(където между впрочем ни оказаха АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ!)сега щях да съм вдовица.Моя мъж живее втори живот благодарение на професионалистите от СИТИ КЛИНИК.Лечението беше поето от здравната каса.Но в случая е по-важен ПРОФЕСИОНАЛИЗМА НА ЛЕКАРЯ!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частните болници са създадени и се създадоха заради държавната хранилка. Бързо пак ще се превърнат в молове и заведения за бързо хранене, ако се спре държавната хранилка.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да затворим много държавни болници, защото пречат на частните. Частните са на входа и изхода на държавната болница, стар метод за фалит, използван за всички държавни предприятия през прехода. Нищо ново.
27
1
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 6 години
Един от хората, въвели комисионерство то в медицината, имащ официален месечен доход около 60,000 и неофициален още толкова, да дава акъл какво трябва да се прави... От лакомията на такива като него болниците в провинцията се обезкървиха, за да може всичко да минава през няколко софийски професора. Дали може да отговори защо клапата струва 10 хиляди? А дали би се подложил на детектор на лъжата? Дали?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За проф. Генчо Начев съм чувал само хубави неща. Но, оказва се, и той може да мели глупости!В България не трябва да се затвори нито едно медицинско заведение! Измираме, а това ще доведе до ускоряване измирането на народа ни! Нека при Генчо и другите властници на елитни заведения има всякакви томографи, ЯМР, компютърна хирургия, даже и компютърни касиери... Но всяка малка болница увеличава шанса на местните да оживеят, а не да ги тръскат по безпътицата с дрънчащи линейки до някой по-голям град.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Много болници трябва да се закрият, за да може навсякъде в България да има равен достъп до медицинска помощ."Значи, да се закрият болници и там, където все още ги има, за да са всички равни - т.е. без болници и медицинско обслужване. Браво!
24
2
 
8
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Деградация та на почти цялото лекарско съсловие е нагледен пример за деградация на целия български народ станал жертва на Гео политически експерименти.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в БГ има страшно много и неефективни болници,в които се прави здравна търговия.Държавата трябваше да направи 28 областни високоспециализирани болници,няколко университетски за най-тежките случаи ,и който иска да прави частна болница,да не взема персонал от държавна.Малките болници трябваше да се преобразуват в медицински центрове за доболнична помощ.
22
1
 
24
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Ако имахме икономическа полиция болници като "Света Екатерина" не биха съществували.А дали професорът би могъл да обясни произходът на парите си ако му направят проверка колко са?Никъде не ограбват повече пациентите отколкото в тази болница!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя в Спешна помощ и съм транспортирал пациенти до различни болници.Е,няма друга болница в която да искат повече пари от пациента и то още на входа на болницата!Може в другите болници после да искат пари от пациента.Възможно е,но точно в Света Екатерина касите са им няма и на метър от входа.А на какви разправии за пари съм бил свидетел просто не е за вярване!Първо би трябвало точно тази болница да затворят!
20
2
 
7
 
! Отговори
дам преди 6 години
Затворете другите болници за да идват повече тежки случаи в Св Екатерина. Иначе тя в момента се пука по шевовете от евтини случаи
19
1
 
22
 
! Отговори
свидетел преди 6 години
Намерил се кой и какво да каже.В Света Екатерина точно до входа има каси където ПЪРВО "доброволно" даряваш колкото ти искат и после отиваш да ти искат още.Всичко е така направено,че спешно болен там да не отиде-просто няма спешно отделение.Така,че с неплатежоспособни там не се занимават.В коридорите пред кабинетите им се чака отвратително дълго.А как се карат за пари с пациента няма да повярвате.
18
4
 
16
 
! Отговори
ХАХАХАХАААААА преди 6 години
КОГАТО ИСКАШ ДА УНИЩОЖИШ ЕДНА ДЪРЖАВА КАКВО ПРАВИШ---СЪСИПВАШ И ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО--ТЕ ТОВА МУ СЕ ВИКА ДЕМОКРАЦИЯ....ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ***--КАК СТЕ ДНЕС КАЖЕТЕ СИ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ ЗА ДНЕС
17
1
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Пълна лъжа. Гледат да затрият държавните за да могат да останат само частните и да си крадат безнаказано!
16
3
 
11
 
! Отговори
nina преди 6 години
Зная, че никой, от когото зависи няма да го прочете, но все пак:МАХНЕТЕ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ!Знаете ли колко пари губи ЗК от тях? Влизаш в болница за едно изследване, продължаващо около 30 мин и те изписват след ... 3 или 5 дни престой. Зависи лекарят коя КП е предпочел.И после - как се източвала Здравната каса?!
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравната каса в сегашния си вид е замислена в 90-те години на миналия век,затова представлява едно медицинско ТКЗС,в чиито "складове" всеки червен активист бърка за да се снабдява,както и когато си поиска. Затова частните болници станаха повече от държавните,а има молби за създаването на още 300 частни болници което означава- безплатна кльопачка и пиячка на всички русофилско-комуниистически родове у нас и невъзможност за народа да намери изход от техния монопол.
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Критериите за "излекуван пациент" обаче са твърде различни- ако за БСП всичките й членове са здрави и честни девици света вода ненапита,за лекарите те се нуждаят от сериозно психиатрично лечение. Затова хора като тях ще се дърпат,когато им сложиш усмирителни ризи и ще крещят като побъркани,че са напълно здрави но за психиатъра те си остават луди за връзване,70% от които са напълно нелечими доживотни инвaлиди!
13
2
 
22
 
! Отговори
професор преди 6 години
Моите уважения професоре, но колко струва последната Ви медицинска книга? Ще Ви подсетя - 300 лв. Да не се залъгваме. Трябва да се премахне практиката Държавна Каса да плаща за пациенти в частни болници.Да се променени закона за частните болници и държавните(при условие, че пациента плаща за консумативи) в насока - обратна връзка. Ако пациента не е излекуван болницата му връща парите.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстиТочно така е!