Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата

Искането за новата почивка идва от фондация "Безсмъртния полк"
Обновена: 9 май 2018 08:58 | 8 май 2018 21:05, Камелия Цветанова
129
Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата
Снимка: bezsmartniatpolk.com

Девети май да стане официален български празник, предлагат от фондация "Безсмъртния полк".

Идеята беше подкрепена от Съюза на ветераните от войните на България и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на пресконференция.

Още по темата

Такъв прецедент вече има, например в Израел от миналата година 9-ти май е признат като празничен неработен ден, коментира Марина Дадикозян от Федерация "Съюз на съотечествениците", цитиран от БТА.

От една страна 9-ти май е денят на разгрома над хитлерофашизма и участието на България в този разгром, а от друга, това е и Ден на Европа, и не би трябвало хората да работят, а трябва да бъде един велик празник - такъв, какъвто е във всички страни, победили хитлерофашизма, посочи Павел Иванов, председател на Фондация "Безсмъртният полк".

Национален инициативен комитет от неправителствени организации подготвя утре шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа - 9 май.

То ще тръгне в 9:15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя, а и концерт пред Паметника на Съветската армия в София.

Преди това, от 9:00 часа, ще има военен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Европа и поднасяне на венци и цветя на паметника.

Участниците в шествието ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива.

Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини, съобщи Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните на България.

Ветераните в България по списък са към 1 500 души, всички са минали 90-годишна възраст, а 24 човека тази година правят сто години, посочи още Петков.

България се включва за трета поредна година в инициативата "Безсмъртния полк", която вече се провежда в световен мащаб.

Миналата година в нея са участвали над 15 хиляди души в 40 града на страната, а тази година има заявки за участие от 52 града, съобщиха организаторите. Български представители ще участват и в утрешния парад в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8 септември е важен празник, защото България обявява война на нацистка Германия и на 9 септември почва въстанието за народна република и сваля царя.
30
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще носят и руски и *** знамена, които е крайно време да бъдат забранени на публични места.
29
12
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Хубаво, безсмъртен полк, в памет на загиналите 11 хиляди български войници. Защо тогава носят плакати на руски и руски знамена? гнус ме от вас, с.волочи.
28
7
 
1
 
! Отговори
osmiat.org преди 6 години
Много ще плачете, малко ще се смеете бълхарски ЖИВОТНИ.
27
0
 
11
 
! Отговори
Стършел преди 6 години
Аз предлагам да работим само в неделите - 52 дни в годината. А депутатите - веднъж в месеца и то в неделя. Предполагам, че веднага ще го одобрят.
26
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко руско ми е гнусно. По същата логика да празнуваме 4 юли?
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе я целият Май да е неработен то и без това толкова работите през останалото време.*** още я кара по социалистически: Я ги лАжем че им рабОтим Они ме лАжат че ми плащат. И те така..
24
3
 
23
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Май меcец трябва да е неработен, също и декември за да си заколя прасето и да го изям за такива заплати и 10 месеца е много да се работи.
23
10
 
4
 
! Отговори
до 19 - Анонимен преди 6 години
Прав сте частично със следните забележки:И досега се водят спорове за причините за ВСВ.Трябва да се изясни кой е имал интерс да подкрепя финансово Хитлер, а Сталин е търсел начин за разпространение на "Свет. Революция".СССР не е нападнал Ф-я току-тъй, имало е предложение за компенсация с други територии, което е било отхвърлено от фините. Сталин е искал границата да е по-далеч от тогавашния Ленинград по геополит. причини.СССР и Г-я не са били никога съюзници във военния смисъл на думата.
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То капитулацията на Русия през ПСВ пак е на 3 март, та просто ще сменим повода.
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И капитурацията на русия през псв трябва да се празнува
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празнуваме си 8 като ден на мира и ново начало
19
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На българска територия загиналите руснаци са няма и 200. Останалите са отишли на небесата най-вече вследствие злоупотреба с алкохол. Така че у нас този "полк" е супер безсмислен. Той по принцип е безсмислен, ама у нас пък съвсем.
18
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е безсмъртен полк, а безпаметен полк руски фашисти. Те се правят че не помнят кой беше съюзник на Германия от 1.9.1939 до 22.6.1941, не помнят и кои бяха главните подпалвачи на ВСВ Хитлер и Сталин, не помнят че Германия и СССР заедно нападнаха Полша, не помнят че преди това СССР нападна Финландия, Латвия, Литва и Естония. Не помнят общите паради на победата на Германия и СССР, не помнят кой снабдяваше Германия със суровини до юли 1941 когато последните влакове от СССР са пристигали в Гер
17
5
 
23
 
! Отговори
8===о преди 6 години
То не може само празници. Трябва и да се работи.
16
15
 
15
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Мен ако питате, 80% от българите и да са на работа нема никакъв смисъл - по цял ден пият кафета и се лигавят насам натам. пускайте ги направо платен отпуск 1 година - поне да не пречат на 20-те процента, които изнасят цялата работа на гърба си.После що били бедни... *** МАЙКОООО..
15
1
 
7
 
! Отговори
Да преди 6 години
Да върнем и другата 9-ка токава, ама работодателите пак ще писнат...
14
31
 
30
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Какъв е тоя безсмъртен полк и защо да чествуваме колаборационистите на сталинския фашизъм? В България руският болшевизъм е заклеймен като престъпна тоталитарна идеология. Симпатизантите на Москва трябва да бъдат изловени и бити на почивки за назидание. И да бъдат лишени от граждански права.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Емили Адолф не е ли знаел това, та се е хванал с тях при такова платнено оръжие и "нация толкова зле"
12
11
 
2
 
! Отговори
Емил преди 6 години
До Анонимен14Японците са много зле. Известни са, че се бронират с плат. И оръжията им са много зле.