Без следа от Боян Петров, не беше открит и в Лагер 3

Търсенето на алпиниста продължава в неделя
Обновена: 13 май 2018 09:29 | 12 май 2018 20:35,
272
Без следа от Боян Петров, не беше открит и в Лагер 3
Снимка: Facebook

Боян Петров не беше открит и в лагер 3 под връх Шиша Пангма. До там са достигнали двама шерпи и двама или трима китайски алпинисти.

Още по темата

В неделя спасителите ще се опитат да минат по пътя на Боян, за да разберат дали той е успял да се качи до върха. Това каза за Дарик Деян Петков от екипа на българския алпинист.

В неделя хеликоптери няма да летят отново над района, защото ще има много хора и ще е опасно за тях.

До лагер 3 са достигнали двама шерпи и двама-трима китайци. Първоначално намерили парче плат. Оказало се парче от дреха, което не е на Боян Петров.

Имало и други неща, които обаче са от стари експедиции до върха и не са на българския алпинист, обясни Петков.

В неделя катерачите ще изкачат върха, ще минат по пътя на Петров, за да разгледат и да се опитат да разберат дали той е стигнал върха при изкачването си.

Междувременно по-голяма група хора ще предприеме изкачване от лагер 2 до лагер 3.
"Утре те няма да бързат като днес, когато искаха да се качат от лагер 1 до лагер 3. Утре времето ще бъде хубаво, така че всички ще могат да работят добре по маршрута", каза Петков.

Той обясни, че са получени фотографиите, направени от хеликоптерите, и на тях не се вижда нищо, различно от релефа.
 
В неделя хеликоптери няма да летят в операцията по търсенето на Петров, тъй като по маршрута ще има алпинисти и това би било опасно за хората, обясни Петков.

По-рано близки и приятели на Боян разпространиха информацията, че спасителната операция се нуждае спешно от дарения. Те съобщиха, че ще са нужни над 150 000 долара за транспортирането на Боян в случай, че бъде намерен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
39
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Живот? Ха-ха! Той няма никаква цена. От всички евтини неща той е най-евтиното. Той стърчи пред всяка врата като просяк. Природата то разлива с щедра ръка. Където има място само за един живот, тя посява хиляди живота и навсякъде един живот изяжда друг, докато остане най-силният и най-свинският живот. Вие сте чели Дарвин, но криво сте го разбрали, като стигате до извода, че борбата за съществуване оправдава вашето своеволно разрушаване на живота.Джек Лондон
18
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така докато си го търсят, сумати народ ще щъка нагоре надолу. Така де, междодругото ще се качат и до върха. Голямата работа.Тоя юнак, това не му се пише геройство, а самонадеяност. Да тръгнеш без подходящо оборудване, да си захвърлиш и радиото в скапно време. Че някой ако се пробва в някоя зимна буря Черни връх да изкачи, също вероятно ще загине. Или това не се брои за героиство, щото е на наша територия. "Подвига" му няма да бъде сравнен с откриване лекарство против рак.
17
6
 
39
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Царстве Небесное ему.. ;((
16
7
 
61
 
! Отговори
Тъжната истина преди 6 години
Боян е мъртъв, а ние всички се самозалъгваме,че има шанш да живее в този студ и липса на кислород на върхът. Достоен българин беше Боян Петров! Дано да намерят трупът му, защото надеждата все още да диша е минимална. :-(
15
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет дена валя сняг. Как се намира каквото и да е ??
14
23
 
36
 
! Отговори
Бойко Бойкотира преди 6 години
Може да се е смалил като мравка и да е заплиличал на миньон! Екипирайте спасителите с лупи, че друг начин да е жив НЯМА! Върхът е претърсен до основи, а някой вълк в момента яде червеното месо на Боян Петров!
13
6
 
74
 
! Отговори
до Тодор преди 6 години
Тодоре всеки алпинист има не само GPS ами и сателитен телефон.Включително и Боян! Но той просто е решил да не ги вземе щот се е мислил за много велик!
12
11
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво триеш бе?Земи затвори коментарите изобщо!Освен възхищение от този завършен егоист - оставил сираци , да гони Михаля - друго да не пишем? Така ли?Deep frosen! Forever fresch!
11
13
 
51
 
! Отговори
НЕ СИ ХАБЕТЕ ГОРИВО! преди 6 години
Боят отдавна е издъхнал в планината. Няма смисъл да го търсите повече.
10
13
 
55
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Много е неприятно да се четат такива коментри когато човека, за когото се пишат ти е братовчет! Дано не ти се случва същото...
9
4
 
62
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Защо всеки алпинист не бъде снабдяван с миниатюрен gps излъчвател, свързващ се със сателит, базовата станция и другите алпинисти? Лошите метеорологични условия ли правят невъзможно това? Или gps техниката все още не е на ниво?
8
5
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо се е случило, най-вероятно не по негова вина, но без телефон и GPS е самоубийство да катериш 8000м. Може така да е искал да приключи. Да почива в мир! Достоен човек беше.
7
24
 
40
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Абе не казвах ли, че който продава страната си за кинти и служи на антибългарски НПО-та го чака грозна участ? Казвах ! Но ме триха, блокираха и оплюмаха ! Истината никога не можеш да я скриеш и да избягаш от участта си ! Има неща киото не са подвластни ни на модератори, ни на технологии !
6
8
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е така като се пише то там гъмжи от алпинисти и туристи.И какво му е специалното на това катерене?
5
20
 
79
 
! Отговори
Пещерняк преди 6 години
Алпинизмът требе се забрани със закон! Хималаите не са връх Мусала. Дори нашите планини са опасни. Безопасна планина, море и пустиня няма. Ние не сме орли, риби или ни нам си какво. А уж имаме претенции за интелект. И къде е интелекта питам. Да оставиш вдовица и деца сираци. Е поне цял свят сега знае за него. И ко от това. Жена му ще си намери нов кълвач и живота продължава. За Проданов се говори и до ден днешен, но тука няма да е така. А и да е файда йок.
4
30
 
51
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 6 години
Ако всички бяха като тукпишещата завистлива тъпоумна кретения,човееството още щеше да е по клоните!На всичкото отгоре-анонимна,затова има обяснение,макар и рудиментарно,чувството за срам им се проявява,Ако сте хора(в което се съмнявам)не се срамувайте от мнението си и имената си!
3
15
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички самоубийци КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ УБИВАТ НЕВИННИ по родните ни пътища се смятат за безсмъртни,кой заради дрога,кой заради алкохола погълнат,кой от природна тъ..тия,причини разни а резултатите трагични!Боян Петров като чета е СЪЩИЯ ТИП но по-възвишен,явно не се е дрогирал или упивал до безпаметност,но при него самодеяността и егоцентризмът са били в енормни количества КАКТО Е ПРИ ВСЕКИ "ПРИРОДОЗАЩИТНИК"!Той понеже не е *** е решил да покаже че е "безсмъртен" на високо.но не е успял май.....
2
7
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е ясно.... при Христо Проданов е...
1
11
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде да се сопрат веке