Богатеем! Милионерите у нас с 240 повече само за пет години

387 души са обявили доходи над 1 милиона за 2017 г.
Обновена: 18 май 2018 07:14 | 18 май 2018 07:00, Камелия Цветанова
182
Богатеем! Милионерите у нас с 240 повече само за пет години
Снимка: Булфото, архив

Годишни доходи в размер над 1 млн. лв. обявиха 387 души с подадените от тях данъчни декларации за 2017 г., сочат данните на НАП от обработените досега формуляри. Това може да са както еднолични търговци и земеделски производители, така и хора със свободни професии като адвокати и певци.

Още по темата

С времето броят на хората, които изкарват над 1 млн. лв. на година, сериозно се увеличава. Например доходи над 1 млн. лв. за 2013 г. са обявили само 147 души.

За последните четири години броят на хората, които изкарват такива високи доходи, е нараснал над два пъти. В тези данни не са включени хората, които работят само на заплата и получават допълнителни бонуси от работодателя, като шефовете на големи компании, защото те не са длъжни да подават годишна данъчна декларация.

1834 души са посочили в данъчните си декларации, че харчат над 80% от парите си по електронен път и са поискали от хазната да им бъдат върнати 100,92 хил. лв., сочат данните на НАП, обобщени от "Труд".

Данъчното облекчение можеше да се ползва за първи път тази година с подаване на декларациите за доходите от 2017 г. Облекчението е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху доходите, но не повече от 500 лв. А условията да се ползва е 100% от паричните доходи да са получени по банков път и извършените безкасови плащания от лицето да са поне 80% от получените доходи. Оказва се, че в България са малко хората, които плащат предимно с банкова карта или по интернет и са поискали да ползват данъчното облекчение.

Значително по-голям е броят на родителите, които се възползват от данъчното облекчение за деца под 18 годишна възраст. В годишните си данъчни декларации облекчението са поискали да ползват 39 201 родители, като те са намалили годишните си облагаеми доходи с 11,73 млн. лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, те са спестили налози в размер на 1,173 млн. лв. Като в тези данни отново не влизат хората, които работят само на трудов договор и са ползвали облекчението чрез своите работодатели. Законът дава право годишният облагаем доход да се намали с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повеме деца под 18 годишна възраст. Като така дължимият данък за годината се намалява с 20 лв., 40 лв. и 60 лв. съответно за едно, две и три и повече деца.

2182 души са обявили в годишните си данъчни декларации, че са направили дарения през 2017 г. Те са намалили годишните си облагаеми доходи с 2,465 млн. лв. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, те реално са спестили, или хазната ще им възстанови, 246,5 хил. лв.

Облекчението за изплащане на ипотечен кредит за единствено жилища са поискали да ползват 4718 млади семейства, в които поне един от съпрузите е бил под 35 години при взимането на заема. Законът им дава право да намалят годишните си облагаеми доходи с платените лихви по първите 100 хил. лв. от главницата на заема. Тези семейства са намалили облагаемите си доходи с 11,665 млн. лв. и така са спестили данъци в размер на 1,166 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе погледнете си кой сте избрали да ви управлява и коментарът става излишен.Сто процента си заслужавате съдбата.Един дребен селски мошеник ли е най-умният мъж в Държавата.И крадливата му свита от лакеи.
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами комунизмът го строяха с честни работливи и интелигентни хора възпитани в Царство България. А сега капитализмът го строят с хора мързеливи, нечестни, крадливи, възпитани в НРБ, как да се получи?
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е рай за мошениците. Ако си тарикатче правиш пачки.Ако си тарикатче, пък и такова от село, без никакви скруполи - може и до милионерче да го докараш.
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като ви е менте храната борете се да ви е добра.Само недоволни в нета.Хората си пазаруват храна вече от Солун.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основният проблем на България е населението и по-точно неговото качество, не толкова броят му.Защото на времето повечето хора бяха възпитани, честни и работливи.Сега се навъдиха само едни *** и мошеници, за които човека не е човек, а вълк.Възпитават се от малки да мразят родителите си и бабите и дядовците си.Прочетете някои от коментарите и ще се убедите.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
63 "може и до Гражданска да го докарате с това постоянно натякване че народа е забогатял"Абе, да ти кажа, щом през периода 92-97ма нямаше, когато беше най-тежко, не виждам и сега да стане номера ...
62
3
 
10
 
! Отговори
до 62 преди 6 години
ами като си толкова способен, образован и грамотен и като системата е толкова хубава, защо само 2200 лева правиш на месец - това е под минималвата заплата в 50% от държавите в ЕС, не трябва ли ако системата е честна като си толкова напред като човешки качества и способности да се къпеш в пари, дори милионер да си?!
61
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че при соца много се крадеше, и за това сега се съжалява за соца.Много хора, крадяха, лъжеха и скатаваха на работното място,а заплатата им си течеше.В предприятията имаше цели мафии, почти всички бяха в кюпа и си поделяха парите от откраднатото. Шофьорите правеха някакви страшни "икономии" на бензин (нафта), което нямаше как да е реално,но всичко това минаваше, защото и шефа беше вътре в играта. И така с кражби се печелеше. А сега вече пак се краде, но народа не може, не че не иска
60
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При така омразния комунизъм, всеки българин почиваше за символични пари два пъти годишно - лятото на море, зимата на планина.Спомням си че ходехме на море с карти от работата на баща ни, който беше обикновен работник - 4 членно смейство за 15 лв - 2 седмици. С осигурени нощувки и храна. И чадаръте на плажа бяха безплатни. Сладоледът струваше 0.20 лв, една паста 0.18-0.32лв.Баничка струваше 0.10лв, а бозата - 0.06лв.Една вафла беше 0.04лв, сега най-смоната вафла струва около левче.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Ако утре има петролна криза и бензина стане 3 лева, някой цени и услуги ще поскъпнат, но определено няма да означава, че покупвалтелната ми способност е намалява 33.3% ...
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И затова ли сега напирате да падне валутния борд д и да въведете еврото и да ги откраднете тези спестявания на народа да дойде пак информацията и пак купонната система завистта ще ви погуби пък може и до Гражданска да го докарате с това постоянно натякване че народа е забогатял което е пълна лъжа защото богатите са малко а народа спестява за Черни дни Спрете се!
57
2
 
10
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
а ти пенсия няма да видиш изобщо, преди месец лично министъра каза, че дефицита в пенсионният фонд е над 260 000 000 лева, до 10 години, пенсии няма да има, нищо че сега всеки месец плащаш данък пенсия от заплащането си - фонда до тогава ще се е изпарил!!
56
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца здравеопазването и образованието бяха безплатни. Нямаше платени опериции, включително и най-сложните. Имахме добри лекари, които после избягаха.От Тиквения Рай избягаха, защо ли.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са депутатите - те вече са милионери. Ама всеки има я брат, я дете, я чичо, леля ...
54
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За соца съжаляват предимно пенсионери, защото тогава са работили и са взимали заплати. Но баба ми тогава взимаше 50 лв. пенсия. А минималната пенсия през соца беше 36 лв. Баба ми с 50 лв. пенсия гледаше кокошки в двора и садеше домати, че иначе няма как. Отделно работеше друга работа, плетеше пелени (тогава нямаше памперси) и от там докарваше още 50 лв. Вече със 100 лв. и работа в двора се получаваше, но на море не ходеше, не можеше да си позволи с тези доходи.Така че за пенсионери винаги е зле
53
7
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
а каква беше цената на петрола в момента и преди 30 години, а?! не ни мисли за глупави, платен партиен ***, петрола е на най-ниската си цена исторически!!
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца една пролетна салата излизаше около 0.40 лв. Сега същата ми излиза около 5-7 лв, при това с менте зеленчуци.
51
12
 
4
 
! Отговори
демокрация преди 6 години
Мързеливите, бездарни и крадливи *** се разпискаха пак за социализма! Кажете и за хубавия соц хляб с миши ***, режима на тока, бирата с насекоми и без етикети, инфо завесата след аварията в чернобил, пукащите се пликове с прясно мляко, пресечено обикновено, опашките за банани и прочие и прочие! Като сте неможачи, ше тънете в мизерия!
50
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца нямаше некачествена храна. Изборът беше ограничен, но всичко беше доста по-добро, дори от това което сега ни се пробутва за ЕКО и БИО.Кравефремтие бяха пълни с крави, имаше само 2 вида сирене, но си беше сирене.Сега има над 100 вида сирене. Интересно от какво го правят, като крави отдавна няма.
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соц: 240 лв. заплата, бензина - 1 кинта литърчето. Значи с една заплата си купуваш 240 литра бензин и го сипваш у москвича (ама ако преди това си чакал 15 години да ти дойде редът).Сега: 1500 лв. заплата, бензин - 2.20 лв. / л, значи с една заплата си купуваш 681 литра бензин. Айде отивайте сега да целувате ръка на Боко, че тази ръка ви храни!