Операция "Боян" от първо лице: За катерачите, шерпите и парите

Акцията струвала над $ 65 000, участието на Китай в нея било дарение
22 май 2018 14:00,
117
Операция "Боян" от първо лице: За катерачите, шерпите и парите
Снимка: bTV

Операцията по издирването на Боян Петров в Хималаите е безпрецедентна! Това обявиха вече алпинисти, политици, дипломати. Същата оценка сега идва и отвътре – от екипа, участвал в спасителната акция по земя и суша на българина.

"Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите", убеден е Кирил Петков, който, заедно с баща си Петко Петков, се включиха в операцията под Шиша Пангма.

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказва Петков пред bTV.

Още по темата

Там те са поели ролята на координатори между държавите и институциите. Първият опит да бъдат включени хеликоптери в издирването е коствал много часове.

"Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

Той е категоричен - вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции!

"Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите", разказа Кирил.

Той разкри, че Китай са участвали в издирването като дарение към България. Непал поискали 200 хил. долара. 

"Но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.", разкри още Петков.

Той отново благодари и на българските и на китайските институции – денонощно на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Кирил Петков благодари и на Китай, и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно е това как човек който прославя страната и при такава нужда от бърза реакция , то правителството на ГЕРБ се покри ! Не се чуха, не се видяха ! Ама ако Боян беше жив Бойко пръв щеше да се снима с него ухилен ... Каква държава... какви политици !!!
74
38
 
39
 
! Отговори
к преди 5 години
от къде този мазен еко-фашист на снимката има 30 000$ !!!???нека да позная - от данъците ми и от залъка на гладуващите пенсионери !!!!!!!!!!!!!!!!
73
44
 
37
 
! Отговори
к преди 5 години
До велик боянбоян е един еко-фашист и ***, презиран дори и от собсвенното си семейство, което той отдавна заряза - така де, глобализма отрича семейството .... подобно на комунизма !
72
17
 
11
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Добре, че по тези върхове е студено, че иначе сладникавотрупната миризма ще е непоносима!
71
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е прекрасен човек, голям алпинист, шмекер и тарикат. Но! Направи фатална грешка - в РБ управлява ГЕРП, а в Непал - ШЕРП. Просто обърка първата буква.
70
11
 
12
 
! Отговори
до 72 преди 5 години
Въшката изпълзяла на *** на слона, и казала:- Е ся те разчекнах вече!
69
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Боян покори 10 осемхилядници! А ти дъще нищо не правиш!- Ама тате, цял ден летя над тоалетната, няма такова аки! Аз ли съм виновна? отговорила младата муха.
68
16
 
22
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
Коментарите са много по-интересни от статията.Темата отдавна е втръснала на всички.
67
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моето хоби е да колекционирам златни монети и ролс-ройсове.Моля да ми влезете в положението ,др.Борисов. Още повече че вече имате опит в такива "безпрецедентни операции".
66
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е , че Борисов поиска помощ от КНР , макар че те са комунисти. Но по-правилно бе да се обади на Ким, при него няма грешка! ФАЩ, НАТО-то и европедалите за нищо не стават!
65
10
 
16
 
! Отговори
Дарвинизъм преди 5 години
ПРИРОДА срещу Боян, 1 - 0.
64
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на китайците за жеста и съдействието! Жалко, че нямаме държавници за да установят изгодни връзки с огромната страна.
63
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РазговорТой:- Жена чу ли? Боян се е качил на 8ия си десетохилядник!Тя:- Про стако - децата гладуват!
62
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разговор, докато течеше издирването на зоолога и алпинист Боян Петров:Тя: - Не разбирам защо някои хора се дразнят толкова, че пишат за Боян.Той: - Защото не пишат за тях.
61
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Боян Петров е вярвал, че и този път ще оцелее . Преживял е какво ли не и винаги се е измъкнал "на косъм". Но ето сега късметът му избяга.Парите не успяха да го спасят. Онзи горе е преценил, че той трябва завинаги да си остане на върха.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наде, не е за забавление а за трафик, вдига се рейтинга на сайта.
59
13
 
18
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Хоби....Ако аз съм запален филателист...ще ми съберете ли 10 , 15 000 000$ за марка от Британска Гвинея....и после групово ще и се кефим?
58
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте размазвали тази история, стига хвалби.Резултата говори повече-Бог да го прости!
57
2
 
10
 
! Отговори
Циник до 56 преди 5 години
Четеш ли какво съм писал?Спонсорират го - защото е талантБорис Бекер спечели Уимбълдън на 17...дали защото е вярвал , или живял в социализЪма?Ти как мислиш?Джони Вайсмюлер ( Тарзан ) беден..със съмнения за туберкулоза? Бразилците от фавелите на Рио?Не е социализЪма - причината.Роже Федерър...Надал....Семпрас...все правоверни социалисти..
56
15
 
17
 
! Отговори
Надя Станева преди 5 години
Оставам с убеждението, че журналистите от тези медии пускащи сълзливи статии за този пишман седесарски алпинист се забавляват от коментарите на хората .Има много интересни коментари и наоистина е интересно да се четат като изключим, че все пак един човек е умрял.Явно журналистите умират от скука и си търсят някой да ги забавлява.Общо взето българският мъж мисли трезво и не се оставя да го баламосват медиите.Положението при жените е тъжно, повечето са патки за съжаление.