Дъщерята на Боян Петров: Смъртни сме... Но много се гордея с него!

20-годишната Тея никога не се страхувала за баща си
9 юни 2018 12:38,
45
Дъщерята на Боян Петров: Смъртни сме... Но много се гордея с него!
Снимка: Dnes.bg

За дъщерята на Боян Петров планината била истинският дом на баща й. 20-годишната Тея Петрова е сигурна, че ако имаше възможност, баща й щял завинаги да предпочете вечните ледове на Хималаите. Големият алпинист остана там някъде под върха Шиша Пангма. Той е единственият българин, който изкачи 10 от 14-те осемхилядника на планетата.

Тея, която от 7 години живее в Швейцария и в момента учи психология в Университета в Лозана, споделя истинското отношение към баща си в интервю за "168 часа":

"Винаги съм се гордяла с него. Помня, когато бяx във 2-и клаc и той дойде в моето yчилище, за да напpави пpезентация за алпинизма пpед децата от моя випycк и yчителите... После бяx любимa на вcички yчители и непрекъснато всички ми казваха колко страхотен баща имам. Тогава за пъpви път го осъзнах. Впечатлява ме и ме радва това, че хората му се възхищават. Самата аз му се възхищавам."

Тея не иска да храни напразни надежди, че баща й може изведнъж да се появи. Или отново да се повтори онази щастлива история с американския алпинист, който се оказа жив след три месеца в неизвестност. Момичето приема по-лесно факта, че Боян не беше открит, от вероятността да бе намерен, но с лоши новини.

"Ако той имаше избор, би останал там - смята Тея. - Без съмнение. Това за него си е дом".

Тя не крие, че са й се прокрадвали черни мисли, относно изчезването му в планината. Но вярва, че се е случило нещо непредвидено, може би падане. Смята, че ако времето е било лошо или е бил контузен, би оставил следа.

Не би чакал дълго време, за да го намерят. Осиротялата Тея разказва, че на 9 април бил последният й по-дълъг разговор с баща й. Тогава обсъждали кога ще се видят през лятото и къде ще го прекарат заедно. На другия ден просто му позвънила, за да му пожелае успех в изкачването на Шиша Пангма.

Въпреки, че описва Боян като човек с неспокоен дух, който не остава със скръстени ръце, Тея никога не се е притеснявала дали той ще се върне от експедиция. За заболяването му от рак никога не е знаела, а диагнозата - диабет не е приемала сериозно. Тя не помни баща й да се е държал като болен човек, просто приемал болестите си като част от ежедневието.

Макар да не е прегърнала идеята на родителя си в алпинизма - да покорява сериозни върхове, наследницата обича преходите в планината - нещо, което е възпитано в нея. И не спира да твърди, че баща й - Боян Петров, е човек със силен дух, добра физическа форма и оптимизъм - качества, които винаги са му помагали, дори и да е бил на ръба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
24
 
17
 
! Отговори
saki преди 5 години
Според мен се е самоубил. Просто е тръгнал нагоре, без лекарства до пълно изтощение. Много неща му се случиха тежък диабет, рак, катастрофа, отстраняване на част от половата система. Може би вече не е имал сили да се бори, може да е очаквал и възобновяване на рака. За интелигентен и фин човек, това са прекалено много трудни фактори и той просто е решил да приключи. Изглеждаше спокоен ,точно както когато човек вземе такова решение.
25
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига веке улавщини.
24
21
 
33
 
! Отговори
Циник до 23 преди 5 години
Ти си от тези - "къпещи се в съмнителната слава на други"Честно ?Омръзна ми да чета за адреналиновия джънки...зарязал жена си...децата си...барабар с жената до него
23
21
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Смъртни сме... но много се гордея с него". И има защо да се гордееш с него. На това му казват воля, борбеност, позитивизъм, желание за живот. А тук дребните душички, колкото и да плюят, по-добри или по-щастливи няма да станат. Те не виждат по далеч от носа си. От сутрин до вечер се оплакват по форумите. Хора, живота не е само желаните от вас новини за ГЕРБ и БСП, за да има с кой да се заяждате и показвате простотията си.
22
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старата плоча Боян 5ров на нов глас.
21
20
 
17
 
! Отговори
ined преди 5 години
Липсва въпрос F: И кой е пък тоя?
20
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не жалят защото е схема за източване на пари
19
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак се почна!!!
18
14
 
25
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Въпрос за 1 000 000 лв.Лицето Боян Петров е:А) живВ) мъртъвС) жив и мъртъв едновременноD) нито жив, нито мъртъвЕ) четирите горни отговора са едновременно верни, защото са суперпозиционирани един спрямо друг.Ваш: Ервин Шрьодингер
17
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак пуснаха дъвката Петров. Аман вече. Добре, че новините не са на 30 минути отново.
16
18
 
23
 
! Отговори
Райнхолд Меснер преди 5 години
И на мен ми писна! Сериозно!
15
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли тоя?!
14
22
 
22
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Бре, а спрете се вече! Спряхте да пишете за Боян Петров, обаче пък се досетихте, ах колко сте досетливи вие! Че има дъщеря тоз човек, та по-тоя повод, що пък да не надраскаме още някоя статийка! То, хубаво така, бе! Има да си пишете по тази неизчерпаема тема години, години наред! Много сте постоянни, дума да няма!
13
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Явно не е заслужавал жалене.
12
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ная история намирисва от самото начало.Как може жена му и дъщеря му да не жалят..Преди си мислех че се е покрил накъде за да вземе парите от застраховката.Но сега си мисля че може и да е умрял Но нарочно нам нарочно без следаЗащо ли ?Защото ако е болен от рак няма да се изплати застраховка живот.Но ако няма тяло - няма ракМоже би рака се е върнал и е отишъл да умре където иска в планината и е оставил застраховката за семейството сиАз не видях да го жалят...защо?
11
19
 
18
 
! Отговори
Майсторът на грила преди 5 години
Айде стига, бе не ви ли писна?
10
23
 
23
 
! Отговори
Циник преди 5 години
"Прекаления светец, и богу не е драг!"Нито го познавам този...нито милионите българи не го познаваха...докато не им се наложи да финансират последиците от осемхилядното му декадентско хоби.
9
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, има ли още някой роднина/приятел/колега, който не се е из.*** в медийното пространство?Човек ще рече, че хан Аспарух е починал.....
8
21
 
39
 
! Отговори
феса преди 5 години
А има ли някой който не се гордее с баща си?!Учи и живее в Швейцария,имоти и пари си имат,ама не им се иска да продадат нещо и да покрият сумата за търсенето му,най-е лесно бедният народ да им събира по 1-2 лв.Майко мила,алчността и жаждата за известност е поробила българският народ.
7
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз дъщерята до Боян Петров, другата жената до Боян Петров, а кучето до Боян Петров къде е?