Сметките на зам.-министър: Доходите се увеличават годишно с близо 10%

Ръстът – висок за ЕС, но цялостното им равнище остава ниско
121
Сметките на зам.-министър: Доходите се увеличават годишно с близо 10%
Султанка Петрова. Снимка: БТА, архив

Политиката по доходите през последните години позволява повишаване на средната работна заплата в България с ръстове, близки до 10%. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова при откриването на заседание на изпълнителния комитет IndustriALL European Trade Union днес в София.

По думите й това е едно от най-високите равнища в ЕС, въпреки това цялостното равнище на доходите у нас все още е ниско.

Затова търсенето на решения за намаляване на неравенството на доходите стои в центъра на икономическия и политическия дебат.

Според Петрова при добър социален диалог на всички нива е възможно постигането на по-голяма гъвкавост в политиката по заплащането, която да е съчетана с допълнителна защита на наемния труд, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

"Промените в структурата на заетостта и нарастващият брой на работещите без ясно обособено работно място и работодател, както и нарастващото разпространение на нестандартни форми на заетост и недеклариран труд, са голямо предизвикателство за индустриалните отношения и затрудняват организирането на работниците и осигуряването на традиционна защита от синдикатите чрез колективно договаряне", е казала още тя.

Петрова е посочила, че негативните общоевропейски демографски тенденции и застаряващото европейско население създават рискове от дисбаланс при търсенето и предлагането на работната сила, което може да деформира пазара на труда и да ограничи конкурентоспособността на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: МТСПСултанка Петрова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иначе ръст с 10%...."Българите са единственият народ, който се самоуби."Ами не! Спартанците са първият народ, който се самоуби... Иначе има и Волжка България, така че не е страшно! Самоубивай се :) (ама тихичко)
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Това което зависи от правителството като пенсиите например"Ами не! Пенсиите не зависят от правителството - а от демографията и средните заплати. При лоша демография и ниски заплати как можеш да очакваш високи пенсии??? Или ти си от тия, които взимат пари под масата и после искат държавата това... държавата онова...
78
0
 
15
 
! Отговори
Иначе ръст с 10%.... преди 5 години
До 85То да ти кажа дори и Бог ни е обърнал гръб... Да ти кажа честно преди се тормозех, а сега ми е през д..вия. В историята ще пише: Българите са единственият народ, който се самоуби. Може пък да е за по-добро, погледни го от хубавата страна... 600 000 хил. с диабет, 115 000 хил. психично болни, 400 000 хил. раково болни, 350 000 хил. стерилни... Изводи нека си вадят самички!
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първия коментар е преди 6 часа , България намалява с 8 души на час . докато тука си чешихте езиците си отидоха 48 човека .
76
1
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
На тази Султанка нейната мамка
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на запад ръст няма...тавана са го стигнали и сега пропадат. пък тука ръст има за 5-10% за другите не пропадане, а отпадане ! ;)
74
21
 
6
 
! Отговори
Чудесно е преди 5 години
Така е, стандартът ни непрекъснато расте. Спомнете си какво беше при комунистите. БКП/БСП управляваха 10 г. и какво се случи? Фалираха държавата - спомнете си Луканов, Виденов, Станишев, Нинова... Пълен крах - дефицити, немотия, нямаше нищо - нито бензин, нито стоки от първа необходимост, огромни опашки, озверели от глад хора. Там е работата, че десните партии трупат пари за държавата, после идват червените и изхарчват всичко, без никакъв видим резултат. Пак ще изберем ГЕРБ, че иначе е страшно.
73
15
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
"Не мога да схвана-всяка година виждам все повече българи да ядят,пият и се о с и р а т по кръчмите,карат по две и три коли и се раз пар ят да ходят по гръцко и турско да си харчат парите,пък бедни били,не мога да схвана,ревльовци такиве" Точно това щях да пиша и аз. Моловете пълни, магазините също, ресторанти, кафенета, кола до колата, пътищата и магистралите пълни, хотелите по курортите заети. Българите са свикнали да плюят, да се оплакват и да хленчат непрекъснато. Хич не има вярвам...
72
1
 
16
 
! Отговори
мачу пикчу преди 5 години
Това ли говорят корекциите по нея....колко ли пари е дала?
71
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има повишение на доходите, то е въпреки правителството, а не благодарение на него. Това което зависи от правителството като пенсиите например се вдига само символично, а бюджетните заплати се вдигат основно след стачки...
70
30
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нещата в България най-после тръгнаха на добре и това предизвиква кървава завист у някои. Комунистите защото искат да похарчат парите. Сърбите за да се докарат пред Москва. Москва за да сключи заробващи сделки с евентуално социалистическо правителство. Гърците по много причини включително да направят реклама на своите курорти. А и турците заради курортите. Някои съседи с мюслюманско вероизповедание просто от злоба и т.н.Важното е че аз се радвам на България и за България.
69
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На масовият български работник заплатата му е около минималната заплата и той по кръчми, гръцко и турско не ходи. Има обаче и малка част от работниците с по-малко ниски заплати, има и хора с по-добри доходи работещи за себе си и има една голяма група с високи доходи от престъпна дейност. Тук един бърка тези последните с обикновения среден българин.
68
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за цените си мълчиш...
67
24
 
2
 
! Отговори
Не мога да схвана преди 5 години
Не мога да схвана-всяка година виждам все повече българи да ядят,пият и се о с и р а т по кръчмите,карат по две и три коли и се раз пар ят да ходят по гръцко и турско да си харчат парите,пък бедни били,не мога да схвана,ревльовци такиве
66
1
 
24
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
партия гроб загроби всички от 3-та категория труд,които ще изкарват парите на привилегированите...............изборите идват внимаваите за кого гласувате..............
65
1
 
38
 
! Отговори
До SHERA преди 5 години
Сега ще ти обяснят, че има дефлация и цените са паднали. Например яхтите са поевтиняли, частните самолети и хеликоптери са поевтиняли и куп други такива неща, без които не можеш да живееш.
64
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята заплата аз последните 19 години се увеличи с 10%. За какви 10% на година бръщолеви тази Калинка?
63
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно очаквате,че като повтаряте 100 пъти тая лъжа, хората ще повярват, че е истина! Най- бедната държава в ЕС!
62
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доходите на близките до герберите може и 100 % да са се увеличили, но на останалите.................???Айде стига с тия лъжи вече!!!
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 61Патриотка е.