Прецедент! Кристина и Мариама с припознат брак у нас!

Административният съд в София отсъди в полза на еднополова двойка
3 юли 2018 22:13,
60
Прецедент! Кристина и Мариама с припознат брак у нас!
Снимка: Pixabay

Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България, съобщи Младежка ЛГБТ организация "Действие". Решението е от 29 юни 2018 г.

Историята на Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, която сключва брак на 1 юни 2016 г. във Франция, започва малко по-късно с адрес България. Същата година Кристина, която е австралийска гражданка, получава позволение да пребивава в София.

То е издадено на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина.

Въпреки това през 2017 г. Дирекция "Миграция" към МВР отказва правото им да пребивават у нас, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са позволени според Конституцията на България.

"Щастлива съм да празнувам не само своето право да живея в България, но също и правото за всяка еднополова двойка да ползва правото си на придвижване в ЕС", каза Кристина, след като разбира за решението на съда.

Съдът приема, че според правото на ЕС не е позволено на държава-членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не предвижда брака между лица от един и същ пол.

В решението се казва още, че "отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (...) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки".

"Решението на Административен съд София-град е в съответствие със скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, случая "Коман", в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия", казва Деница Любенова, адвокат по защитата на френско-австралийската двойка.

В решението на Европейския съд се казва, че държавите-членки "не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на ЕС с отказ да се предостави на еднополовия му партньор, гражданин на страна, която не е член на ЕС, производното право на пребиваване на тяхната територия".

В България еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно, а престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди не са включени в Наказателния кодекс.

Въпреки това Венета Лимберова, председател на "Младежка ЛГБТ организация Действие", е обнадеждена: "Това е много добра новина за ЛГБТ движението, борещо се за законово признаване в България.

Това отсъждане е от изключителна важност за нас, като общност, защото дава надежда на всички еднополови двойки, без значение от гражданството им, че техните семейства ще бъдат припознавани в България".

Младежка ЛГБТ организация "Действие" подкрепя и други стратегически дела. Като пример дават делото на Лили и Дари - българска двойка жени, търсеща признаване на своя брак, сключен във Великобритания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дждендърска пропаганда всеки ден, на макс и от всякъде... айде няма нужда
34
1
 
4
 
! Отговори
чeri преди 5 години
До АнонименА когато те засърби (ти знаеш какво) що ще чиниш бе кукундрел.Господ да не те е създал с двуполова.
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34 и 35И защо пък да не е?! Аз мога да обичам мъж, мога и жена. Била съм с мъже а също и с жени. Аз не обичам човека защото е мъж и защото мога да се размножават с него, а защото това е моя човек, който ме допълва духовно. Хич не ми пука какъв му е пола. Ако моя човек се окаже жена - ще си изживея живота с нея и въобще не ми пука от мнението на обществото.
32
12
 
13
 
! Отговори
бай Люцкан преди 5 години
Голям страх у ***, че една жена може да живее с друга жена. Ориенталци сме си и това си е - ходим по врачки, хвърляме пари през балконите, мразим всички, а следобяд - и себе си, радваме се на чуждото нещастие и оплюваме нечий успех, особено, ако е от българин, заминал на запад, не сме виновни за нищо, но всички други са ни виновни за положението, обичаме да надаваме вой, че имаме права, но се скатаваме, когато става въпрос за задълженията и т.н. Да не реши някой, че ще отлепим от дъното...
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнус.
30
13
 
39
 
! Отговори
Анорнимен преди 5 години
Това не е брак ! Това е мерзост !
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеш при положение, че намериш държава в която да сключиш брака. Можете и както досега да живеете с него полузаконно без брак(стига да му плащаш данъка в общината). Всичко това при положение, че е мъжко. Ако е женско дори църквата не разрешава. Църковен брак няма да можеш да сключиш освен ако папата не ти е вуючо.
28
7
 
29
 
! Отговори
Ветеринарка преди 5 години
А аз мога ли да се оженя за кучето си?
27
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.Е. сега могат да си осиновят дете от. ...... Норвегия и да си го гледат в България законно..... Анадолската конвенция сме я приели, просто не го осъзнаваме още
26
2
 
19
 
! Отговори
Берлинският българин преди 5 години
Колко сте изостанали вие европейците ние очакваме турчин да роди...Докато чакате аз родих близнаци.
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както един брак сключен в България е законен в Австрия, така и брак сключен в Австрия е законен в България. Ай, честито!Сега като завалят искове срещу България за неспазване на еврозаконодателството и правителството усул усул ще хармонизира българските закони с модерните европейци. Щем не щем насила ще се поевропейчим. Няма връщане назад.
24
3
 
30
 
! Отговори
ТРИПЛЕ ПУСИ преди 5 години
СЪЩО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРАТ БРАКОВЕТЕ МЕЖДУ ЕДНА ЖЕНА И ЕДИН ОТБОР БЕЗ ДА СЕ УПОМЕНАВАТ ИМЕНА!!ТАКА ОТБОРА ЗАЕДНО С РЕЗЕРВИТЕ ЩЕ МОЖЕ ЗАКОННО ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ БРАКА СИ С ЖЕНАТА!
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД КАТО ТОЗИ ВЪПРОС Е ВЕЧЕ ПРИКЛЮЧЕН!!ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ПО-ВАЖЕН ВЪПРОС Е А ТОЙ Е ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА ПОЛИГАМИЯТА!ЕДНА ЖЕНА ТРЯБВА ДА МОЖЕ ДА ИМА ДВАМА СЪПРУЗИ ИЛИ 5 ПРИМЕРНО!ОТПРЕД ОТЗАД ОТПРЕД ОТЗАД ОТПРЕД ОТЗАД ЕДИН НЕ СТИГА :D
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
но "бракът" им няма как да бъде законен у нас..Много се лъжеш. Бракът им е законен на територията на ЕС. Българското законодателство не може да противоречи на европейското. Това е цената да си горд еврочлен.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Платят ли си ще ги бракосъчетая в църкавата нищо са двама мъже или две жени.
20
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано има повече такива новини.
19
3
 
14
 
! Отговори
Извънредно събитие преди 5 години
Сълзи от щастие избиха в очите на стария ***.Най-сетне и у нас да се случи това..Ще гласуваме за ГЕРП и БСП!изригна дъртия *** по време на извънредния гей парад по случай признаването на еднополовите бракове у нас.Ще можем и деца да си осиновим! Ставаме все по-силни и многобройни..гласът му премина във фалцет.С песни и танци гей парада завърши в Борисовата градина, където всички го удариха на разврат и содомия.Конни полицаи се грижеха да има ред и спокойствие.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО КОНСТИТУЦИЯ Е ЗАБРАНЕНО СКЛЮЧВАНЕТО НА БРАКОВЕ МЕЖДУ ДВАМА МЪЖЕ ПО ПАСПОРТ!!!НО АКО БРАКОВЕТЕ СА СКЛЮЧЕНИ В СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС! ТЕ СЕ ПРИЗНАВАТ В БЪЛГАРИЯ ТЪЙ КАТО СА ВЕЧЕ ФАКТ!!!САМОТО СКЛЮЧВАНЕ НА БРАКА В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ НО АКО Е В ДРУГА СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС ВСИЧКО Е ТОЧНО :D
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗЛИЗА , ЧЕ АКО ИМАМЕ ХОМО БРАК В ИСПАНИЯ И СЕ ДОВЛЕЧЕМ ТУК С НЕГО ТОЙ СТАВА АВТОМАТИЧНО ПРИЗНАТ :D
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на какво основание австралийката е получила правото на пребиваване?Това си чисто признаване на брака. Сега всеки ще може да отиде и да сключи брак в Австрия, Германия или Франция и да си се върне тука.