Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера

Има и писмени указания от какви грижи и лекарства се нуждае
Обновена: 30 юли 2018 11:04 | 30 юли 2018 10:52,
294
Протест: Семейство остави сина си с увреждания при премиера
Снимка: flickr

Семейство от Пловдив остави сина си, младеж с двигателни увреждания, в приемната на премиера Бойко Борисов като знак на протест срещу безразличието на държавата.

В инвалидната количка на младежа са оставени писмени указания от какви грижи и лекарства всекидневно има нужда той.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди", обяви пред медиите бащата на момчето Емил Мавродиев.

Още по темата

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Синът му - Петър Мавродиев, също посочи, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

Мавродиев е навършил пълнолетие, приет е да следва специална педагогика.

Родителите на деца с увреждания призовава премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред МС. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Този следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива".

Той ще започне в 17:00 ч. пред сградата на Народното събрание, след което ще се премести под прозорците на Министерския съвет.

Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

"Няма да се откажем от настояването да бъде приет Законът за личната помощ и да се изпълни конвенцията на ООН. Шест години ни бяха напълно достатъчни да чакаме", посочиха пред Bulgaria ON AIR демонстрантите.

Малко по-късно днес предстои обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
19
 
8
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 5 години
До 236 Ако детето ми е болно ВСЕКИ ДЕН, няма да го държа на палатка пред НС, а ще се грижа за него! И няма да правя циркове с "ЧЕРНИ ФЛАНЕЛКИ с обидни надписи"!
244
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 248Не ти прави чест да се гавриш с ездата. Нямаш ли си приоритети в живота, работа, полезни занимания, че си влязла във форума да се подиграваш с нещастието на хората? Това ли ти е висшата цел в живота? Хейт.
243
9
 
15
 
! Отговори
ти да видиш! преди 5 години
Не стигат за плуване и езда. А за ескорт спастряте ли по някой лев поне, да покрива нуждите на детето?В България всеки протест се изражда по начин, настройващ обществото срещу протестиращите, колкото и благородна да е каузата първоначално.
242
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези майки уж нямат пари, а имат пари за десетки хиляди тениски, за огромни шатри пред кмествата (една такава струва 10 бона), за милиони флаери... явно не са толкова бедни щом дават толкова пари глупости..
241
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 230Тоест завиждате на инвалидите?
240
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 235Изобщо нямаш представа за какво става въпрос. Не си компетентна нито относно болестите на тези деца, нито относно грижите за тези деца, нито за процедурите, нито лечението, НИЩО! Обаче дращиш ли, дращиш.
239
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 230Ау, неее, умственоизостаналите и етносите получават по 11 лева на месец, пък златцето на мама- не.
238
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, направи им една конна база да яздят докато станат нормални.
237
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намалете пенсиите на бабите и дядовците с 30% и дайте парите на децата с умствена изостаналост!
236
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 230И защо трябва да им дава помощи ако са здрави? Помощите са за социално слабите, това някаква новина ли е за вас? Пак ще попитам- от Факултето ли сте?
235
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 223Раждане в държавна болница пък е лудост,защото техниката е допотопнаЗащо, нали навремето с тая допотопна техника сте се родили цялото соц поколение и сте най- умните и най-способните?
234
9
 
12
 
! Отговори
До 230 преди 5 години
Напротив ,имам деца.Които са граждани на тази държава.Ама явно са втора категория,защото държавата отпуска помощи на роми и инвалиди,а на другите деца не дава нищо.
233
7
 
10
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Инвалидите получават 900 лв. Да кажат най-после колко пари искат и да се свърши с този "*** пазарлък"!
232
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 218А ако не изкарва- да мре ли? Само богатите ли могат да имат деца?
231
9
 
9
 
! Отговори
До 233 преди 5 години
Който копае гроб другиму,сам пада в него.Така че леко с клетвите.Никога не съм плюл инвалидите.Това е лъжа и вие сте лъжец.Само казвам,че и другите деца имат нужда от помощи.
230
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 223Това, че детето ти веднъж боледувало какво общо има с перманентно болните? Аз изкарах ангина наскоро, но не ми мина през акъла да рева, че не съм получил помощи.
229
2
 
4
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
До АнонименНЕ ВИНАГИ Е ДОБРЕ ЧОВЕК ДА СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН - ЗА КЪЩАТА НА БОКОВАТА ЛЮБОВНИЦА СТАВА ДУМА !
228
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 223Окей, сега си представи детето ти е да е болно цял ден всеки ден, докато ти трябва да го водиш по лекари и да плащаш същите сумички ВСЕКИ ДЕН. Това е разликата между здравите и инвалидите.
227
9
 
6
 
! Отговори
До 223 преди 5 години
И децата,които не са инвалиди,не се ли разболяват? Наскоро смених четирима лекари преди да намеря този, които да излекува детето ми.И навсякъде си плащаш,изписват се скъпи лекарства.Раждане в държавна болница пък е лудост,защото техниката е допотопна.А в частната клиника отиват поне 3-4000 лева за прегледи,лекарства и раждане.Така че не само инвалидите имат нужда от парични средства.
226
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както се пази лична хигиена за да е здраво тялото, така трябва да се пази и расова хигиена за да е здрава нацията.