1968 година: Как ДС се бори срещу първия свеж полъх в НРБ

Световният младежки фестивал и събитията в Чехословакия
13 авг 2018 20:50, Елка Василева
234
1968 година: Как ДС се бори срещу първия свеж полъх в НРБ
Снимка: Дойче веле

През 1968 година, докато части на Българската армия се готвят да нахлуят в ЧССР по заповед от Москва, в София под лозунги за мир и дружба се провежда Световен младежки фестивал. Но не всичко протича според очакванията.

В началото на Студената война съветската пропаганда се опитва по различни начини да разпространява сред младите поколения в целия свят както комунистическите идеи, така и разкрасени новини за живота при социализма. Един от най-дълготрайните проекти е Фестивалът на младежта и студентите, който се провежда през няколко години в столиците на страните от съветския лагер и Третия свят, пише Дойче веле.

За столица на Деветия световен фестивал от 28 юли до 6 август 1968 г. е избрана София. Двата щаба на фестивала, ръководени от тогавашния шеф на Комсомола Петър Младенов (който в началото на 1990-те беше за кратко президент на България) и от зам.-шефа на Държавна сигурност Григор Шопов, искат да превърнат събитието във витрина на успехите на НРБ. От пристигналите над 20 000 млади хора от 138 държави се очаква още да се обявят категорично против американския империализъм. Но плановете се объркват заради 400-членната делегация от Чехословакия.

Как ДС се бореше срещу идеите от Чехословакия

Официална Москва никак не е щастлива от идеята за "социализъм с човешко лице", която от началото на 1968 г. набира енергия в страната на чехите и словаците. Българската Държавна сигурност е наясно какви ще бъдат последствията, ако младежите научат от първа ръка за либерализацията на Дубчек, която среща огромна подкрепа в Чехословакия и в Западна Европа.

Западните радиостанции вече от месеци информират за демократизацията в страната, за възстановената свобода на словото и премахнатата цензура. В ДС започват да пристигат доноси и за младежки брожения в София, които са отглас на събитията в ЧССР.

Така например по време на импровизирана дискусия в Софийския университет студенти поискали - в духа на новите идеи от Прага - член на ЦК на БКП да дойде в университета и да им обясни защо децата на така наречените "активни борци" ползват привилегии за влизане във ВУЗ и при назначенията след завършване. ДС арестува част от участниците в подобни дискусии, като трима студенти попадат в затвора, свидетелства шефът на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

Той напомня, че Тодор Живков е сред най-активните подстрекатели за обединена агресия на съветския блок срещу Чехословакия, за да бъде свалено ръководството на страната и да бъдат смазани реформите на Пражката пролет.

ДС съзира опасността софийският фестивал да се превърне в младежка дискусионна трибуна за бъдещето на НРБ и на целия съветския лагер. Ето защо изпраща в Прага и Братислава свои агенти, прикрити като журналисти, за да получат от чехословашките служби за сигурност и от казионните комсомолски организации подробна информация за делегацията от ЧССР.

Новините са повече от обезпокоителни. Оказва се, че с незначителни изключения гостите от Чехословакия са активни поддръжници на процеса на демократизация. Те са подготвили за София документи и анализи на Пражката пролет, сред които най-опасен за властта е прословутият манифест на чешките интелектуалци "2001 думи". С пари на чехословашкото посолство в центъра на София е издигната трибуна за свободни изказвания и дискусии. Но печатните материали са конфискувани още на границата, а през първите дни на фестивала трибуната е унищожена по вандалски начин - въпреки протестите на чехословашката страна за нанесени материални щети от 60 000 крони. 

Допълнително от провинцията в София са командировани 1200 милиционери и 90 цивилни агенти, а в мероприятията по "охрана" на фестивала се включва и армията с 1500 войници и бойна техника. От столицата принудително или "доброволно" са изселени над 3000 бивши и настоящи "врагове на народа".

Мерки срещу неподчинението

"Чужденците отказват да контактуват с членовете на българската делегация на фестивала", гласи една от оперативните информации на ДС. И в това няма нищо чудно, защото повечето български делегати са членове на доброволните отряди на МВР и не знаят чужди езици. ДС специално подбира "идеологически и физически здрави" млади хора, чиято роля е да освиркват и да свалят от трибуните всеки оратор, който засегне честта на съветския лагер или постави под съмнение успехите и правилната му вътрешна и външна политика.

Приоритетна цел на ДС са младежите от Чехословакия. На проявите, изказванията и "провокационното" им  поведение са посветени над половината от огромния брой донесения и оперативни разработки, които изготвят агентите на ДС, внедрени сред участниците във фестивала. ДС препоръчва на концертите да не се допускат до сцената чехословашки изпълнители, а на "хипита" в делегацията да бъде забранено нощем да излизат от стаите си. Конфискувани са и позивите на чехите и словаците за дискусия по проблемите на младежта в комунистическите страни. Самата дискусия е успешно провалена - с помощта на отрядници и оркестър.

Документите на ДС, посветени на Софийския младежки фестивал през 1968, са трагикомична моментна снимка на НРБ по онова време. В тях става дума не само за насилието над неудобните участници, предизвикало протести и скандали, но и за многобройни кражби от храната и средствата, заделени за участниците. "Независимо от същността, характера и резултатите от фестивала в София през 1968 г. трябва да се отбележи обаче, че заедно с Пражката пролет това е първият свеж полъх в НРБ в годините след Унгарската революция през 1956 г.", заключава шефът на Държавните архиви Михаил Груев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
8
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Във всички държави от соц. лагера имаше някакви опити за противопоставяне на комунистическата власт и големия брат Само нашите национални предатели се натискаха да станат 16-та република.И тия национални предатели още ги имаПров е Джамбазки, че само разстрел ги оправя
133
2
 
11
 
! Отговори
Ако някой не вярва, преди 5 години
този очилат освиркаджия, който сам казва,че е прекарал целия си уж-трудов стаж като рентиер на партията БКП - нарича се Михаил Иванов Михайлов, от ж.к."Надежда", кв."Свобода", бл.35, вх.Г. Поне така беше до известно време, после не го знам какво стана, може още да е там. Но през целия си живот не съм виждал по-мързеливо и разглезено мамино синче, и на 50 г. беше гевезе, държеше се, като че ли е по-малък и от нас, дето сме с едно поколение по-млади. Знания и култура - като на незавършил 8-и клас.
132
5
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЗАДЪЖИТЕЛНАТА СЕДМИЧНА СТАТИЯ ПРОТИВ КОМУНИЗМА
131
1
 
14
 
! Отговори
Не всички наети преди 5 години
да освиркват неудобните оратори са били "идеологически и физически здрави младежи". Крайно неприятен, разглезен мързеливец, хилав физически и с голям диоптър, години наред се хвалеше с този свой подвиг - освиркване срещу заплащане, а вече беше зрял мъж. Хвалеше се и с това, че го осиновил роднина АБПФК, за да влезе в университета. После, за награда, настанен на работа в Соф.градски комитет за култура, а след промените - читалищен деец, за да не гладува. На две магарета сено не може да раздели
130
1
 
12
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
До 128"Добри Джуров - сафарито - никой никога не може да го сбърка със снимките му с кожи от трофеите. Четете хора - не можехме да се шляем ние, а те....... боже, боже." - Много си зле с фактите. Бъркаш Джуров с Кубадински. И стига си призовавал Господ, това е богохулство.
129
4
 
9
 
! Отговори
50-годишнина е и на преди 5 години
легендарните студентски стачки, когато младежта от целия свят надига глас за демокрация.Колкото и странно да е от днешна гледна точка, именно левият Че Гевара е иконата на това поколение, какъвто и да се опитват да го изкарат някои. Имал е свое виждане относно социализма и не е бил съгласен с концепциите на кубинския и на съветския соц.Да се откажеш от министерски пост, за да идеш да учиш други народи да се борят за правда - бил е искрен идеалист, макар и да не е бил прав за много неща!
128
3
 
10
 
! Отговори
Наскоро се навършиха преди 5 години
50 години от откриването на този фестивал в София. Той наистина е оставил следине само в паметта, но и в мисленето, и в манталитета на много от българите, които по онова време са били младежи. Редно беше да се пусне материал за това събитие.През този месец се навършват 50 години и от легендарния Уудсток. Защо ли се мълчи по темата?Преди два месеца беше 90-годишнината на Че Гевара. И по тази тема мълчание. Може да е бил ляв особняк, но и той е бил икона за едно поколение.
127
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КГБОбърнали ли сте внимание, че децата на всички висши партийни функционери и нуменклатурчици се учат в щатите или прогнилата западна Европа? Комунистите са лицемери. Те искат същите блага, които искат и нормалните хора. Само, че искат да ги вземат без да се трудят за тях. По-сладко им е да ги имат наготово. Ако наготово не може, тогава да ги откраднат насила. Комунист брашно не мели.
126
15
 
11
 
! Отговори
Петров преди 5 години
А сега ГЕРБ по заповед от Фашингтон изби сума ти животни и превърна БЪлгария в страна от Африка по инфрастуктура, манталитет и заплати. За да превърнат страната в американска военна база. Скоро ще се премине и към тотално намаляване на населението, повече от 2 - 3 милиона н им трябваме.
125
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 133Като говориш за бивши комунисти, Цецка Цачева и Цветанов ли имаш предвид? И ББ? А, последният може и да не е бивш, нали е напуснал пожарната, когато накараха офицерите да се деполитизират...
124
4
 
12
 
! Отговори
Свеж, свеж, колко да преди 5 години
е свеж... Тогава за пръв път в България са внесени наркотици. Зарибяват първите наркомани, сред тях е Сиси Графинята. Ясно, че ДС не са спали, но и за западните тайни служби е удобен случай да внесат и разпространят наркотици в страна зад "Желязната завеса". И са успели.
123
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевСоц. младежта ходеше в казарма, ходеше по бригади ------------------Където ставаха такива извращения, че и по филмите ги няма. А колко самоубийства в казармите - защо ли ???
122
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 50хубави руски филми кината бяха пълни с народ-----------------я КАЖИ ЕДИН такъв. Сега сигурно гледаш повторенията, а ??? Първо - кината бяха малко и второ - пълнеха се с групови посещения на ученици по задължение. ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СИ СМУЧЕТЕ ГЛУПОСТИ ОТ ПРЪСТИТЕ. СМЕШНИ СТЕ
121
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ERICHДобри Джуров - сафарито - никой никога не може да го сбърка със снимките му с кожи от трофеите. Четете хора - не можехме да се шляем ние, а те.................. боже, боже.
120
3
 
11
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
До Анонимен 134 Нещо грешите ,вие говорите за Пенчо Кубадински.Малко повече информация.Министъра на народната отбрана не можеше да се шляе по света по ред причини ,една от които е националната сигурност,а и той не се увличаше по лова , а слабостите му бяха шах и футбол.
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западната демокрация е свеж плъх. След 1989 г. образоеанието стана платено и освен изпити плащаш частни уроци и такси за изпитите. После плащаш дарение и такса за място за депутат или съдия.
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименстатията е *** -----------------Колко интелигентно ! Е, кой колкото може все пак.
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТака ли ??? А парите от т.н. извратен ЕРГЕНСКИ ДАНЪК - къде потънаха и някой изобщо поинтересува ли се за това ???
116
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !!!!!!!!!!!!!!!За съветската пропаганда не знам, по онова време казваха и пишеха само истината но за фашистката е видимо в днешно време. Най долната, ***, фалшива, античовешка пумия ------За начало - пише се помия. Каква истина са писали - ВСИЧКО, ставащо в света около нас СЕ ПРЕМЪЛЧАВАШЕ И ИЗКРИВЯВАШЕ. Който чуе нещо от радио Свободна Европа се осведомява, но и тя се заглушаваше. СТИГА СТЕ ПРЕИНАЧАВАЛИ ИСТИНАТА, но какво може да се очаква от вас всъщност ???
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТПосле да се опитат да помислят с двете си гънчици в главичките къде от 89та насам видяха каквото и да е комунистическо ?! -.---------------В това, че никой още тогава не ги измете от властта и те се окопаха здраво. Напълниха гушките с пълните куфарчета за Виена и после станаха "бизнесмени". Преброй си гънчиците мой човек, ок !