Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив!

БТА публикува последното интервю на художника Никола Манев
Обновена: 27 авг 2018 07:07 | 26 авг 2018 21:35, Красимир Ангелов
55
Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив!
Снимка: Булфото

Бих искал моите картини да са отворен прозорец на хората към един по-красив свят! Това заявява художникът Никола Манев в своето последно интервю, дадено за БТА. По ирония на съдбата то е по повод 78-ия рожден ден на твореца, който е на 28 август и който той така и не посрещна.

"Трябва да оставя максимално количество картини - това е моето желание, друго нямам", допълни творецът, който от години живееше и твореше във френската столица Париж.

Още по темата
Непрекъснато присъствам в България с мисълта си и картините си, каза Никола Манев. "Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив", заяви той в интервюто. Художникът отчита, че въпреки възрастта си се чувства като 18 годишен.

"Често говорим за развода, нали. Човек се жени и развежда, нещо нормално. За мен единственият сериозен развод е този, когато Душата се скара с Физиологията и подаде молба за развод. Разведат ли се - няма помирителен процес. Физиологията ти казва в един прекрасен момент: "Мой човек, стига толкова! Служих ти и работих за теб цял живот! Баста, До тук!"

В интервюто Манев споделя още: "Животът се дава на всеки, но остаряването - на определени, това си е привилегия. Много хора и личности са си отишли млади в началото на живота, като Яворов, и други големи поети - Пушкин , Лермонтов, Есенин....и други творци. Да си призная, изпитвам носталгия по младостта. Е, доста хора асоциират носталгията с нещо отрицателно и изпитват голям страх към тази дума, аз пък съм на обратното мнение. Носталгията за мен е чувство на удоволствие и удовлетвореност от младостта. Когато си легна и започвам да си припомням щурите ми млади години. Това за мен е моето богатство, не недостатък."

Големият творец признава, че въпреки, че е роден в Пазарджик, се чувства чирпанлия в душата. "Озовах се с два родни града, но не е важно къде си роден, а къде си израснал. Роден съм в Пазарджик, но съм израснал в Чирпан при баба си Кера. Затова се смятам за чирпанлия. Ако трябва да се изразя образно - родих се в Пазарджик, но прогледнах в Чирпан. В Париж живея от 57 години, така че Франция и нейната столица са неразделна част от мен като творец и като личност. Но колкото и да се мъча да стана французин, не мога. Останах си българин! Независимо, че много обичам Франция".

Никола Манев e роден на 28 август 1940 година в Пазарджик, но е израснал в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962-а е приет във френската Академия за изящни изкуства, където се дипломира в класа по "Живопис" на професор Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж - в ателие в "Ил Сен Луи".

През целия си живот обикаля света и трупа впечатления за платната си. Зад гърба си има над 165 самостоятелни изложби, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни. Има над 180 самостоятелни изложби.

Манев живее и твори от 57 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000 г. купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди. През 2008-а Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително талантлив и позитивен човек. Мир на праха му!
4
22
 
13
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Мразя българия и ще я мразя винаги докато съм жив.
3
6
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
Има хиляди статии за тикви ,политици , крадци , шведи , мушингери , но за този истински българин няма !!
2
6
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Преди всичко беше...човек,а след това българин и велик талант в изкуството.Бог да е с него във вечния му път.
1
9
 
19
 
! Отговори
истина е преди 5 години
За такива велики българи нищо не пишете, защото за вас са по важни плейметките !!