Малката Симона следва мечтите си и... От "Факултета" до НАСА!

13-годишното дете бе на лагер в Space Camp Turkey, Измир
17 сеп 2018 14:15, Петя Славова
65

13-годишната Симона Маркова, която спечели конкурс на фондация "Център на надеждата" с есе на тема "Спорт в Космоса", разказва пред България сутрин за преживяванията си в турския град Измир, в единствения действащ космически лагер в Европа, създаден по модел на НАСА - Space Camp Turkey.

"Избрах си да пиша за спорта в Космоса, защото обичам да спортувам, обичам и Космоса и се опитах да свържа двете неща. Отне ми 2 или 3 дни да го напиша. Беше трудно", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

След като получава шанс да се докосне до звездите, Симона се разколебава за това дали е готова за лагера.

Решава обаче, че го иска независимо дали е трудно или не. Мотивирала я е мисълта да отиде в Space Camp Turkey и да прави нещата, които са правили другите деца.

Казва, че това място обогатява знанията ѝ и би ѝ помогнало много занапред в живота. Симона иска да стане учител или космонавт и се надява повече млади хора от етноса ѝ да повярват в себе си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
булка или космонавт преди 5 години
То детето може да иска да стане космонавт,ама е на 13 и скоро ще искат да го женят по ромейски обичай. Ще го закарат на пазар за булки и не знам как държавата ще го ,,спаси"?
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес по всички телевизии дават първи учебен ден изпълнен с такива "вдъхновяващи истории от гетото, с каква цел? Искате да ни убедите, че й те са хора ли? Момичето може да е постигнало нещо, но е едно на милион, огледайте се навън нейните връснички крадат ,раждат и убиват децата си в селския нужник, неграмотни, миризливи, гнусни. Една птичка пролет не прави!!!!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това дете е изключение, грешка в системата.
23
3
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
Дано има повече като това дете!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаркалевДругите малки ромчета не ходят на училище още по-малко четат вестници или гледат талавизия. Така чи плюнките ти са хвърлени на вятъра. Гетата трябва да се разрушат и тогава ще има бъдеще и за другите ромове.
21
6
 
14
 
! Отговори
Таркалев преди 5 години
Драги Господа и Госпожи, Патреоти, Патреотки и малки патрончета.Моля Ви, за сериозно внимание да не се задавите в злобните си слюнки... по адрес на малко дете постигнало нещо немислимо за гетото, от което идва. Разбира се, че трябва да се окуражава и хвали, за да може и други малки ромчета да си помислят, че става и с учене, с труд и добро, не е нужно да се ровиш в кофите и помията цял живот. Аре са, си псувайте по други статийки.
20
5
 
13
 
! Отговори
Мистър Х преди 5 години
Хайде стига....спечелила някакъв конкурс с рисунка първи клас-тип и двете ръце са ми леви.И братовчетка ми спечели този конкурс преди 2 години,но за нея не писахте защото не от етноса...А да и тая NASA в турция е сеедно да се качиш качиш в фиат и да си мислиш че караш ферари....Нищо общо
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема туй-онуй. Един в Кеймбриджа , друг в Насата(нищо че е детски лагер, а не космически център ама ше си траем) ... бе кадри иаме... чудно що реват за виетнамци работодателите. Ей ги ! Те са !
18
0
 
11
 
! Отговори
mdaaa.. преди 5 години
нещо не разбрах каква е връзката с НАСА ?? fake news !
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако не беше от Факултета, предполагам нямаше да си направите да пишете за нея
16
2
 
8
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Не мисля, че има злоба в заядливите коментари. Просто малко повече реализъм. Щом им е "трудно" да ходят на училище, значи трябва насила! Всичко останало: мечти амбиции и т.н. са си ала-бала.
15
7
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Браво на момичето! Дай Боже повече деца от този етнос да тръгнат по пътя й...
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кривогледия бай *** всичко му е криво защото гледа огледалото и вижда себе си.
13
4
 
30
 
! Отговори
annybody преди 5 години
От 800 хил. се интегрирали проф. Чирков и Симона - браво! Дано се роди и трети (през следващите 20 години, де).
12
10
 
24
 
! Отговори
Лора преди 5 години
Децата са деца, без значение от цвят, раса, етническа и религиозна принадлежност. Трябва да се гордеем винаги с постиженията им, зщото те са бъдещите възрастни, тези, които ще взимат решенията, когато ние сме стари. те са такива, каквотпо ние сме ги направили. Браво на Симона, че има мечти и се бори да ги постигне. Да е жива и здрава и винаги да успява.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция и НАСА ахахахаха
10
1
 
24
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Е само толкова ли се постигна от 5 000 000 000$ наляти в Десетилетието на ромското включване?!!!
9
4
 
20
 
! Отговори
нда... преди 5 години
ревем, че не се интегрират, а някое, като изплува, пак не го харесваме... тия, които искт да се измъкнат от Гетото, не се забъркват в кражби и криминлни деяния...мое си наблюдение
8
5
 
26
 
! Отговори
истина преди 5 години
Истината е , че ако не беше от етноса нямаше да пишат за него. Защо днес.бг защоооо?
7
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак преувеличени заглавия за да генерирате коментари. Това, че детето е отишло на космически лагер ( и то в Турция)нито го прави астронавт, нито бъдещ служител на НАСА. Прави го просто дете отишло някъде и видяло нещо. Къде е новината? В това че е от етноса ли?