Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост

Реформа се прави с пари, категоричен е зам.-министър
30 сеп 2018 14:20, Красимир Ангелов
192
Експерти убедени: Предлаганите реформи за здравето – необходимост
Снимка: Булфото, архив

Постепенните промени, гарантирани през правилно законодателство и устойчиви финансово, биха дали по-добър резултат в сферата на здравеопазването, обяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той коментира представени от министерството два модела за развитието на здравеопазването - реформа с демонополизация на здравната каса или включване на допълнително здравно застраховане.

Още по темата
"Има един постулат от 20 години, че реформа се прави с пари. Гладна реформа няма! Не става! Трябва да има акумулирани средства, да има преостойностяване на сегашните нива на заплащане, защото това не е цена, а е стойност, която е възможна, а не реална. От тази гледна точка, постигайки справедливо финансиране и промяна във финансирането на болниците - да става по по-справедлив начин и тези, които дават добро качество, които работят, инвестират в обучение на кадри, инвестират в технологии да получават повече за своя труд – без това нищо няма как да се случи. А то иска пари, за да можем да го заплатим", категоричен бе Пенков.

По думите му с реформата ще се промени и отговорността на пациента. "Ние трябва да разберем, че това са нашите пари и нашите пари трябва да отиват там, където ние като пациенти ще получим най- добра грижа", подчерта зам.-министърът.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заяви, че подкрепя изцяло предложението за пълна демонополизация на НЗОК. "Смятам, че е в интерес на пациентите да могат както си избират лекарите, така да си избират и фонд, в който да си дадат парите. Смятам, че когато има конкуренция между фондовете, това ще ги направим много по-ефективни в разходването на средствата и в контрола на медицинските дейности", каза той.

"Генерално погледнато, системата на здравеопазването ни струва около 8 милиарда като общество. В момента половината се покрива с публични средства, а другата всеки си я плаща от джоба. Очакванията на хората са да се увеличи размера на публичните средства. Такива са и препоръките на различни консултанти, експерти и международни организации. Това може да стане с увеличаване на здравната вноска, а може да стане и чрез намаляване на разходите. Това е по-скоро технически въпрос", посочи Кацаров.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов изтъкна от своя страна, че предлаганият модел все още е твърде общ и „загатва насоките“, но е необходимо "задълбочено обсъждане по различните видове звена, което да доведе до решаване на конкретиките":

"Оттук нататък стои проблемът с точното изчистване  - влизането на застрахователите как ще бъде, по какъв начин ще се плаща,  как ще си получават болниците парите, как ще се отчитат на Здравната каса и на застрахователите. Това са неща, които тепърва предстоят да се обсъждат", подчерта Балтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До золидаритеттака си мааш 5 за 6, чул не до чул нещо, и ръси глупости
96
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРП геноцид преди 5 години
ГЕРП окрадоха здравната каса, а сега искат реформи. Здравеопазването ще стане като в Щатите - който има пари, получава най-доброто обслужване, който няма - да умиргa. Сетете се болшинството българи в коя категория ще попаднат.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма кой да ги издържа, закриване на 50 % болници и университети няма население
94
3
 
9
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Не се наядоха бе!!! И по 100 лева да даваме пак ще ни третират като ***. Ама сме именно такива , щом си позволяват така да ни дерат.
93
3
 
4
 
! Отговори
золидаритет преди 5 години
До анонименНавсякъде в Европа здравните системи се градят на принципа на солидарността и равен достъп.---------Затова ли в Германия който е на държавна здравна каза и плаща 13-14% от заплатата не му се покриват бели пломби а само амалгамени както преди 50 години, а който има пари за частна ( щото там не всеки може да има частна, само над определен доход, ако си достатъчно богат те взимат) и плащат 7-8% покриват всякакви пломби.
92
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма нямаше социална политика, но сега при капитализма когато сме с Брюксел има социална политика, в капиталистическите страни на Запад към които и ние се стремим има соцаилна политика защото капитализма е социална система, но ние още сме в комунизма която е престъпна система, затова нямаме още социална политика.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задават се нови пирамиди
90
1
 
4
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Искам да живея в капитализма където здравеопазването е безплатно!
89
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Навсякъде в Европа здравните системи се градят на принципа на солидарността и равен достъп. Тая реформа ще доубие здравеопазването у нас. Сладки приказки само за лековерни, защото ще направи лечението скъпо и недостъпно, а държавата ще вика: "Нали ви направихме реформа, какво искате още бе, ***?"
88
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все съм мислела, че НЗОК трошат пари за коли и офиси, но много тежат на бюджета и други фактори като: ползването на Пирогов за джипи от една група неосигурени лица; Разходи за лечение в чужбина от клетниците, които са се доредили до такова и съответно то е по немски/австрийски/английски цени; държавните служители, които нямат отчисления за осигуровки. Ето им на елспертите таман 4 зони за подобрение - ама там няма да има реформи, нали?
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатното здравеопазване не е прийом на комунистическите държави.Безплатното здравеопазване, образование, детски надбавки, помощи за инвалиди, пенсионери и пр са приоритет на всички ДЕМОКРАТИЧНИ общества, дори и на капиталистическите.
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много се дразня когато пишман специалисти, които никога не са работили на запад от Калотина, ми говорят как било на запад, на запад всяка страна си е решила проблема по различен начин, в зависимост от проблемите които има там, в Германия е на принципа на здравните вноски, във Великобритания пък няма здравни вноски всичко се гинансира от косвени данъци, в САЩ всичко е на принципа на частните здравни застраховки, но никъде плащанията не са ограничени до размера на вноските.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89Питай в Централата на ГЕРБ или отправи питане към Брюксел!Там ще ти обяснят каква е разликата социална държава- социалистическа държава.Нека ти обяснят за социалната политика в капиталистическите държави, за здравеопазване, образование...Спирам да ти отговарям. Въпросите са ти като на бот.
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82чудя се наистина ли си *** или се правиш на такъв, лични партиди при здравното осигуряване няма, има при застраховането, но тази лична партида е за да се вижда дали си правиш редовно вноските по застраховката, натрупвания по нея няма и никога плащанията не са ограничени до размера натрупвания, а се ограничават до размера на застрахователното покритие, това е системата в САЩ, която изцяло функционира на този принцип, в Турция е смесена, във Великобритания пък се финансира от бюджета
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Болниците да се издържат сами.Както ние ще си плащаме за лечение, издържаме се сами, така и те да си е издържат сами.
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА каква е разлиакта между социално и социалистическо?
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите да върнат откраднатите пари от здравната каса, болниците да не са вече търговски дружества и тогава ще говорим за реформи
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА как е при социализма, там всеки си има индивидуална партида и при лечение плаща само толкова колкото е внесъл?
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от методите който се прилага, за да се превърне Бг в нация и държава със "затихващи функции" са безкрайните "реформи" във всички сфери на икономика, здравеопазване, образование и наука!Дерзай народе! Ексеримента с държавата и народа продължава!
78
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, здравеопазването ви е каквито са ви и другите неща, а те са на едно посредствено ниво, когато качеството изостава, за сметка на количеството и краденето!!!Всичко ви е фалшиво, и вие сте фалшиви!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!