До края на годината: Нови българи с по-леки процедури за гражданство

За тях България наистина е голямата мечта, смята Илияна Йотова
90
До края на годината: Нови българи с по-леки процедури за гражданство
Снимка: БТА

Облекчаването на процедурата по получаване на българско гражданство не зависи само от мен, но имам големи надежди до края на годината да се направят конкретни законодателни промени, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Неделя 150" по БНР.

Още по темата
До думите й, в момента Министерството на правосъдието и останалите институтции, които имат отношение към законодателната дейност в държавата, правят своите предложения и анализи. Българските институции също имат аргументи "за" облекчаване на тази процедура, отбеляза Йотова, която посети Украйна и българската общност там през изминалата седмица.

"За тях България наистина е голямата мечта. Те много често казват "Българията". За първи път чувам някой да членува така страна – сякаш стои на едно много далечно място, непостижима мечта", отбеляза вицепрезидентът.

Всъщност, най-голямото желание на нашите общности, е да се запазят и да съхранят езика си. Дават се гаранции, безспорно, от украинска страна, но аз имам своите тревоги - самата административна реформа, която се извършва в момента в Украйна, желанието да се направят така наречените грамади – обединения, които в някои случаи ще обединят места с компактно население от български произход с други националности, с други етнически общности, означава процентът вътре на българите да бъде минимален, защото, то е исторически предопределено, естествено е, че ще има много повече руснаци, украинци, отбеляза Йотова.

Според нея вторият проблем на българите в Украйна е обучението в България. Българската държава е завишила почти двойно за тази учебна година квотата за млади хора от Украйна, които идват да учат в български ВУЗ. Руски, румънски и украински университети обаче също се опитват да привлекат младежите с българско самосъзнание, отчете тя.

Къщата, в която Христо Ботев е учителствал във с. Задунаевка е възстановена от местните хора, но стои празна, въпреки молбите до Министерството на културата да се направи музей. Йотова се ангажира да проведе среща с вицепремиера Валери Симеонов, други заинтересовани и с музеите в Калофер, за да се обсъди дали е възможно къщата да бъде оборудвана: „В крайна сметка, ние се опитваме по всякакъв начин да се договаря на различни нива с украинската държава запазването на компактния характер на нашата общност и на тези български села, на българския език, а в един момент българската държава какво демонстрира по този начин?“, попита Йотова.

В Задунаевка все още има българско училище, макар само 7 деца да са първи клас, сподели тя.

Йотова коментира и сериозната дискусия, която се случи след словото на президента Румен Радев и призивите му за единение.

"Ако тук има някаква политическа злоба на деня и ние сме свикнали за последните 30 години, бях наистина втрещена и много изненадана от факта, че хората, които се свързват с този комитет „Единение“, от това което излезе в пресата, защото и аз нямам друга информация, в моите очи са видни хора и общественици. Вижте какъв е парадоксът - ние можем да ръкопляскаме дълго в залите на един Васил Михайлов, който и блестящ актьор, на една Цветана Манева, да четем и да се учим от книгите на академик Марков, но когато те заемат някаква публична обществена позиция, изведнъж върху тях се излива толкова много злоба. За мен е абсолютно необяснимо! Те са български граждани, могат да се сдружават както искат, да си казват мнението и да искат среща с когото искат", отчете пред националното радио Йотова.

Тя подчерта, че за да има единение, на масата трябва да бъдат поставени поне три важни теми - как да запазим младите хора в България, как да оцелеем като народ и какво искаме да направим в следващите 10-15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тези българи ??? препоръчвам им вместо за завиват насам към България да теглят една права към Германия
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам поне по един мой познат (съученик, състудент, бивш колега от работата, някой просто познат или приятел), във всяка една европейска страна. Май само в Андора нямам такива и във Ватикана. Иначе във всяка друга страна заминаха моите познати. А в някои страни са между 10 и 15 човека моите познати и приятели. Без значение кои от тях са умни и кои са глупави, защото ги има и от двата вида. Какво да правят в България? Тук не могат да си гледат децата нормално, а сега там трапезата пълна на всеки.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от Украйна и Молдова искат само да станат граждани на ЕС и веднага заминават към западните държави. Ние хората, които са се родили и живяли тук не можем да задържим, пък как ще задържим чужденци, за които България никога не е била родина?
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България дава ли си сметка, че погубва едни други българи в България, които вече са се ориентирали да се махат?
46
10
 
3
 
! Отговори
Sorso преди 5 години
кои са тия новите ? Украинци, Беларусци, Руснаци, Макета, Молдовци!!! приличат на хора но все промити мозъци, дето ще ни прославят! Те идват с кауза, да ни навредят, икономически, соцялно и пр. После се чудиме какви са тия *** навсякаде!
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите се раждат в БГ.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично аз подкрепям цялата тази кампания, това е един добър начин да се понапълни държавата. Дори трябва да има някакви мерки за подпомагане от държавата на семейства и хора, които искат да се преселят. Проблемът е, че сме мизерна държава и нямат стимул да останат тук. Повечето от тях взимат гражданството, за да могат да пътуват в ЕС. Може би трябва да има ограничения за някакъв период от време.
43
3
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Искаме си българите от Украйна, а не джанговците от пустинята.
42
2
 
10
 
! Отговори
В превод.... преди 5 години
Трябват ни много работници ,че местните не кълват вече на 250Е/на месец бегат у белио свет за по 2500Е/месец .Ние затова, че си внесем баш българи шивачки и баш българи строители.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тиуюркКомплексар
40
3
 
8
 
! Отговори
е, сега преди 5 години
Президента докато говореше за единение утвръждаваше предателите като герои.Мен не ми трябва такъв президент.За мен единение може да има когато се славят онези които са загинали за България, а не онези които са я предали.
39
10
 
7
 
! Отговори
тиуюрк преди 5 години
турците и ромите сме един народ, и говорим един език
38
3
 
25
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Да се даде олекотена процедура за получаване на българско гражданство е добра идея, но без да се сложат съответните изисквания към нея във връзка с бъпгарския етнос и произход само рискуваме с антихристиянската програма на ЕС да се превърнем в бунище, в което да се стоварят 2 милиона кафяви мохамедани. Нека да направим като свръхдемократичен Израел, където за да се даде гражданство на основание етнос се изисква да си имал поне двама баби или дядовци евреи, както и да дадеш кръв за генетичен тест
37
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кви са тия буггари из украйна бе?! Буггарите са в буггария, они са украинци, да си седат там
36
3
 
18
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Всички българи, добре дошли братя.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гражданин на света Сигурни сме ,щото ,,турците ,,ги създаде Аттатюрк . С бой убисства ,кланета на въстаналите срещу турчеенето .
34
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си приберем българите от Украйна и Молдова.Имаме роднини там.Голям глад и терор са приживяли дедите на нашите хора след 1917 година от Сталин,защото не искали да влизат в колхоза.През 1965 година ни идваха на гости,живи да ги оплачиш.Дойдоха с ватени зелени ватенки и панталони,каквито трактористите носеха при нас,когато са на полето.Казваха,че сме богати,защото сме имали официални дрехи за специални случаи.
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На великия български бизнес вече никой не иска да му работи че и извънредно без пари и за това тръна да внася евтини роби но вече дори украинци и руснаци разбраха каква е схемата и не искат да им работят и върлия псевдопатриот Симеонов лично в една телевизия каза че ще внасяме хора от Афганистан и Индия.Какво става бе Монка фюрер мамин сладък значи прави ограда да ги спираш ходи баби да дърпаш а сега ще ги внасяш че и гражданство ще им даваш, лъжлив нацистки тоталитарен ***.
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** в Бг са съгласни да се внасят евтини работници, за да им е добре бизнесмените им.
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо лошо за българите в Украйна и Молдова, ама напоследък темата се използва като за роби. Още повече така нареченият български бизнес налага, че нямало хора, които да експлоатира, тЪ дай да внесен от някъде тругаде. Искам да им се помогне на тези българи, но не по начина, които иска бизнеса. Имаше една новина как самия бизнес говореше за това. Дай да ги внесем, че са по-евтини от българите в България, което си е за бесилото. За съжаление максимата е с минимални разходи максимални печлби.