Стряскащо: Всяка трета българка – жертва на насилие!

Страната ни е в топ пет по трафик на хора в Европа
23 окт 2018 14:00,
40
Стряскащо: Всяка трета българка – жертва на насилие!
Снимка: Булфото

Всяка трета жена в България е жертва на насилие, всекидневно в Европа 10 жени умират от посегателство в дома си, тази стряскаща статистика изнесе вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас по време на конференцията "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие".

Според данни на Евростат 62 милиона души или 55% от жените в Европейския съюз са били жертва на насилие. На конференцията в морския град присъстваха посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов, както и представители на различни институции от Великобритания и Румъния.

Вицепрезидентът Илияна Йотова накара присъстващите да си спомнят за случаите с Елена, Виола, Виктория, за жената от Троян, която беше публично разстреляна.

Според Йотова домашното насилие не е част от народопсихологията на българина, но се наблюдава феномен, който е присъщ на насилниците. Те смятат, че са наказани несправедливо, а това, което се случвало в дома им било семейна работа. Според насилниците жената принадлежи на мъжа като лична собственост, съобщава "24 часа".

Йотова засегна и проблема с мълчанието на жертвите. Те отказват да съдействат на полицията от срам и страх, породен от загубата и отказа на права, което се пораждало от липсата на публични дискусии.

Трафикът на хора също се обсъди по време на конференцията в Бургас. По последни данни 71% от жертвите на трафик са жени и деца, а над 90% от тези жени са и жертва на сексуално насилие. Цифрите нареждали България в първата петица по трафик на хора, сподели Илияна Йотова. Според нея работата по проблема трябва да се развива основно в две направления - наказанията да станат по-сериозни, а защитата на жертвите да бъде усилена. 

По време на конференцията стана ясно, че в Бургас се намира единственият Център за работа с жертви на сексуално насилие "Вселена". За 2 години 60 жени са потърсили помощ от работещите в него. Опит за по-добрата работа на Центъра България черпи от Великобритания, където преди 40 години отваря врати първият подобен център в света.

В днешно време Островът има подобен вид центрове във всяко едно полицейско управление, разказа полицейският експерт по превенция на насилието Пол Дженингс. Посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс заяви, че жертвите на сексуално насилие имат нужда от специални мерки, тъй като те се справят най-добре, когато получат специализирана помощ и съдействие.

Основната цел на конференцията е да бъде изработена регионална стратегия за превенция на сексуалното насилие и да бъдат обменени добри практики между България, Румъния и Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Здравото скърцане на леглото смятали се ? Защото ако е така не всекя трета , а ВСЯКА ще е жертва на насилие
31
2
 
5
 
! Отговори
Пет преди 5 години
И какво сега.по писанията тук излиза че Никой българин не посяга на жена си .ни в трезво ни в пияно състояние...или ако е ударена..тя сама си го е търсила или Заслужила?и жените търсели Лошите момчета сами?! Ами Какви други момчета да намерят на територията българска.. наистина поне 80 процента са Точно такива.лоши момчета! Навън може да са веселяци и .скромни.а как са у дома като разпуснат на ракийка и избиват Комплекси от работа и стрес навън?Все жената им е крива! Я салатката не пасва.я друго
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените нали харесват лошите момчета :)
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** посяга главно на жените защото го е шубе от посегателството върху роми! *** е свикнал да си го изкарва на жените защото е супер жалък! Обаче,*** който живее на Запад не посяга не жените защото там веднага ще бъде посетен от бая едрички полицаи които ще му турят сейкото с ръцете отзад и превъзпитат с набързо така че да не повтори, дори и с малко кютек.Ако пък *** повтори и реши са си отмъсти, отива право в панделата при Хасан или Халдун които лежат доживот за Онор Килинг на сестра си
28
9
 
15
 
! Отговори
Стига лъжи преди 5 години
Може ли по внимателно с лъжите. Ние също живеем в тази страна имаме съпруги, колежки, роднини, движим се сред хората, ползваме градки транспорт и.н. и не можем да се хванем на такива безумни лъжи.
27
6
 
13
 
! Отговори
нека все пак преди 5 години
да разделим българите от ромите - така данните ще бъдат много по-точни и наистина ще може да се работи с тях. И да се говори за някакви дейности и действия.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво че не приеха истамбулската конвенция сега да одат да се оплакват на арменския поп нашта църква одобрява насилието
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи от това каква дефиниция се дава на това що е насилие. Скоро една активистка на Me Too обяви за сексуално насилие целувката на принца, с която събудил спящата красавица.
24
3
 
6
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ужас, аз се чудя що всяка трета е с насинен гьоз....бребре диваци
23
3
 
4
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ужас, аз се чудя що всяка трета е с насинен гьоз....бребре диваци
22
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:) аре размучаха се *** , още махмурлии от снощното смукане че не биели жените си . Я си спомнете какво правихте снощи след 7-мата ракия
21
5
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
по колко шамара им би докато си признаят че никакво насилие никога не е имало ?
20
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е начина по който бг маджагите доказват на света колко са силни и умни - като бият жениъе си за самочувствие .Няма как да се скрие азиатската генетика .
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ли истанбулски конвенции ??
18
7
 
20
 
! Отговори
Баси наглеците преди 5 години
Познаван десетки жени и нито една не е жертва на насилие. Стига с тези обобщения от гладни НПОта
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички българи (жени и мъже) ежедневно са подложени на насилие, което означава, че държавата е изпусната на самотек. Основните насилници (морално и материално) са във властта. Те отглеждат и развъждат един електорален етнос, който е основен причинител на физичиско и сексуално насилие! Решението не е Конвенция, а в спазването на законите и Конституцията!
16
5
 
13
 
! Отговори
Манипулатори преди 5 години
На какви изследвания и анализи се основава тази статия. Защо се позволява медиите да пишат нещо без официални източници и да заблуждават обществото. кОГА ЩЕ ПОЧНАТ да носят отговорност за фалшиви новини. Аз съм малтретиран от жени по 5-6 пъти на ден. Искам ИК да влезе.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Я обясни на нас прозДите, как приемането на ИК щеше да изкорени насилието над жени?Благодаря!p.s. бял работещ българин, източно православен, женен, с дете, не биещ жена си.
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм посягал на жена. Не съм си позволявал да обиждам жена. Всяка жена с която съм бил в близки отношения си е позволявала да ми крещи и да ме обижда. Толкова по въпроса за "насилието над жени".
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стряскащо: всеки втори българин - жертва на психически тормоз!