Всяка пета жена, жертва на изнасилване, убита!

Броят на изнасилванията расте сериозно последните години
31 окт 2018 08:30, Елка Василева
70
Всяка пета жена, жертва на изнасилване, убита!
Снимка: архив, Булфото

Всяка пета жена, която е станала жертва на изнасилване, е била убита. Това показват данните от МВР и Министерство на правосъдието, с които пише "Монитор". Според числата само за последната отчетна година са били изнасилени 142 жени. От тях 30 са били убити.

Статистиката обаче не е абсолютно точна, тъй като според МВР малка част от жертвите подават сигнал в полицията. От вътрешното ведомство обаче изтъкват, че половината от случаите са разкрити. Само за 2017 година са заловени 15 изнасилвачи. От началото на тази година те са с двама повече.

Друга притеснителна подробност обаче е, че изнасилванията на жени в България с увеличават стремглаво през последните три години. През 2016 г. са регистрирани 127, през 2015 – 118 случая на това престъпление. 142 са регистрираните изнасилвания за 2017 г., но това са само част от жертвите.

233 са блудствата, които представляват полово удовлетворяване без съвкупление, например насилствена орална любов или анален секс, който законът не третира като изнасилване. Освен това има и съвкупление с малолетни лица, част от които са деца или родственици на насилниците. Техният брой е 103.

Наказанието в България за този вид престъпление е от 10 до 20 години затвор. Осъдените обаче са не повече от 20 за година, тъй като делата продължават повече време.

Последните, които са се изправили пред Темида за подобно престъпление, са български тийнеджъри, които изнасилили групово 13-годишно момиче в Германия. За разлика от нашето правораздаване германското се оказало по-бързо. Осем момчета на възраст между 14 и 17 години бяха обвинени, че са нападнали момичето, което се прибирало в къщи от плувен басейн, завлекли го в близка гора и го насилвали, докато не се намесила минаваща през гората жена. Всички обвиняеми са от български произход. Шест от тях бяха осъдени в съда във Вупертал. Другите двама избягаха със семействата си в България, където бяха задържани и ще бъдат съдени отделно. Главният извършител е осъден на 4 години и 9 месеца затвор, а основният му съучастник е осъден на 4 години затвор. Други двама получиха по-кратки присъди затвор, а останалите двама получиха изпитателен срок.

Изнасилване с убийство потресе България и преди седмици, когато момче от ромски произход насили и уби телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова. Той също беше заловен в Германия и изпратен у нас, където да очаква присъдата си. Заради тежкото престъпление го грози доживотен затвор.

Друга плашеща статистика, изведена от социологически агенции у нас, показва пък, че всяка десета жена у нас е преживяла изнасилване. Данните идват от проучване, направено сред 1000 пълнолетни жени. Изводът е на база на анализ на отговорите, при които 4% признават, че те самите са били жертва на изнасилване, а 29% - че познават такава жертва. За 89% от анкетираните проблемът е или много сериозен или сериозен.

Интересни са и реакциите на жертвите според това проучване. По-малко от една трета са съобщили в полицията за сполетялото ги, не всички са споделили и с най-близките си. В 76% от случаите насилникът е познат на жертвата. Според социолозите няма защитена територия – случва се в дома, на публични и на работни места. Проблемът има и медицински характер, защото в 65% от случаите мъжът е бил с някакъв вид психични отклонения, а в 24% - със сексуални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше подписана Истанбулската Конвенция, сега щяхме да отговаряме пред Европа за тези погубени животи - с всичките негативи за политиците. Неподпивайки я - всичко е преливане от пусто в празно. Дано разберете за какво става дума. А иначе, си словобл'дствайте с измислици от рода на "***-бендър". ИК няма нищо общо!
57
0
 
2
 
! Отговори
до Мели преди 5 години
Много хора са изживели и са били подложени на различен вид унижения в живота.Важното е ти да знаеш твоята стойност и да продължиш напред.Бъди смела и потърси щастието си!
56
2
 
4
 
! Отговори
Мели преди 5 години
Години по -късно разказах на една психиатърка за тормоза който е прилагал баща ми, а тя вика: Да бе, сега ще гледам какво е правил баща ти преди 20 години!....И ми изписа сума отровни антидепресанти. Отвратена съм от българите!!!
55
2
 
6
 
! Отговори
Мели преди 5 години
Моят баща редовно ме е пребивал като дете и дори след като навърших пълнолетие. Ей така без причина -за да покаже надмощие, да се наложи. Причина той винаги можеше да намери- дори да стоя неодвижна на стола, той пак ще ме нападне, ако се върне ядосан от работа или след като е пил алкохол (редовно ).Нямаше на кого да се оплача, майка ми го защитаваше , защото носел пари... Той се разпореждаше като цербер в къщи. Получих страхова невроза , депресия и т.н. Години по -късно разказах на една психиатърка за тормоза който е прилагал баща ми, а тя вика: Да бе, сега ще гледам какво е правил баща
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 90% от изнасиланията и убийствата ги правят платените избиратели на ГЕРБ.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47не е точно така. партийните гаулайтери и голяма част от шефовете през периода на соца бяха свикнали да се възползват от подчинените си жени. Не казвам, че всички са били изнасилвачи. Случвало се е и това, но в повечето случаи алчни и мързеливи к/вета правеха кариера по този начин или, ако не са амбициозни, само си осигуряваха заплата за нищо-не-правене. Във всяко учреждение, завод, институт или ВУЗ имаше такива. Има ги и днес.
52
1
 
12
 
! Отговори
Дразнещо и плашещко преди 5 години
Плашещо е това, че 20% от насилените жени са били убити.Другият стряскащ факт е този, че 65% от изнасилвачите са с психични отклонения. Значи, пускат психично болните да се разхождан на свобода между нас, за да се интегрират, но те насилват и убиват!Едни други от един етнос, които пък имат социопатно поведение, трябваше за 10 г. да ги интегрираме. Но и те ни се качиха на главите именно поради свръхправата, които им се дадоха, за да се интегрират. Но не се интегрираха.Правете си изводите!
51
1
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Анонимен 46 Аз не познавам жена която не изневерява на мъжа си. И моята също.Ама съм и го върнал тъпкано. Така де..! Ама не и казвайте.
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените търсят материално благополучие на първо място в живота,след това всичко останало.Каквото и да дадеш,каквото и да изкараш,то все не им стига.Моята бивша приятелка ме напусна за да се омъжи за нейният работодател,с когото очевидно е имала връзка.Човекът е на 47,а тя на 29 години! Какво намери в този белокос мъж с корпулентно тяло,а Таня? Ти,погуби вярата ми в жените,и в хората като цяло!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземето това "български тинейджъри" да си го корегирате, а? Обидно е за белите, не за друго...
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46 Това е сега предразполагането къмИстанбулската конвенция и феминистките простотии. Въпреки че отхвърлихме Истанбулската конвенция, ГЕРБ правят промяна на наказателния кодекс, при който приемаме феминистките простотии от Истанбулската конвенция. Поставяйки думата нападение която досега не е фигурирала в кодекса защото е прекалено обширна. Нападение - физически, психологическо, вербално и тн. Или с една дума да подсвирнеш след някоя и може да те съди за нападение и хайде 2г на топло.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
47 Хайде сега работодателите виновни. Тя си дига краката за работно място, виновен работодателя. Тези изнасилвания стават от непознати на случайни срещи, а не тя доброволно да си вдигне краката за работа, това не е изнасилване а по скоро рушвет.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всеки дебеловрат работодател смята работещите за него за своя собственост и прави с тях каквото си иска, а жените не смеят да се оплачат. За по-хубава работа, всяка жена трябва да мине през няколко легла. Преди 1989-та не беше така. Тогава правилата се спазваха и наказанията бяха строги. Рядкост беше подобно използване на положение на зависимост и който го правеше обикновено го осъждаха доста бързо.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Почти не познавам жена,която да не е била изнасилвана."От Столипиново ли си, или Факултета? А може би - Максуда?
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българските мъже изпушиха тотално."Дрън-дрън. Това е все едно да кажа - българските жени изпушиха тотално, надпреварват се коя ще измисли по-голяма дяволия да изкара мъжа си от кожата, как всяка вечер да си лягат с различен и да мрънкат 24/7/365.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** секс според закона не се счита за изнасилване, а за блудство?! ВТФ и закон?! Сигурно и наказанието за това е по-малко?
42
1
 
5
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
хе хе хето и сега е така ти кво си мислиш
41
6
 
8
 
! Отговори
Един преди 5 години
По време на комунизма, жена за да работи на бюро, минаваше през нечие легло!!
40
1
 
8
 
! Отговори
бай Х преди 5 години
няма да се откажат тия с конвенцията. в последните години се увеличавали изнасилванията ..група български тинейджъри..кви са тия глупости .всички знаят за какво става въпрос
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ОняДоста си заблуден. Африканците нямат демокрация а изнасилванията са ежедневие.Аман от ***, заблудени ***.