Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!

Проблем има, държавна политика - не
193
Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!
Снимка: Pixabay

След двойното убийство на Викторио Александров, който застреля детето и приятелката си си Дарина, излезе стряскаща статистика - от началото на 2018 година 22 жени са били убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори. 3 деца – от своите бащи.

Едва ли някой може да отрече, че у нас има проблем с насилието над жени.

"Домашното насилие все още се приема като личен проблем, но той е и обществен. Жените се страхуват, защото са сами", каза пред bTV психологът Мария Чомарова от Асоциация "Анимус".

"Домашното насилие не е криминализирано. Ако тази двойка нямаше дете, никой не можеше да им помогне, защото нямат сключен граждански брак", посочи Чомарова.

Още по темата

Според нея при случая с Дарина със сигурност е имало и физическо насилие.

"Хората мълчат, срамуват се, защото считат, че те са виновни. Обществото не ги разбира, казва си: "Добре де, защо търпи?". Защото е много е трудно една жена абсолютно сама да излезе от ситуацията, в която се чувства отговорна, че е попаднала по някакъв начин. Няма държавна политика, сама е, няма услуги, няма центрове, хората нямат положителни нагласи", изтъкна Чомарова.

Хората се формират от родителите и от семейството. Насилието в училище е реплика и продължение на домашното насилие, изтъкна психологът.

"Очевидно в държавата ни има проблем с насилието над жени. Въпросът е обаче как той да се разреши. Престъпността не бива да се разделя на мъжка и женска. Тя е провокирана от дълбоки социални проблеми и на практика е следствие, а не причина", коментира преди дни пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Николай Марков.

По думите му основна вина за подобни трагедии имат хората, заемащи високи политически длъжности, които не взимали превантивни мерки срещу насилието сред българското общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашно насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Една майка преди 5 години
До АнонименИ защо ги носите на ръце? Защо им вършите работата? Защо им разрешавате да преписват и подхранвате претенциите им? Ето от там тръгва чувството за величие и безнаказаност, което поражда насилие.
154
0
 
0
 
! Отговори
Една майка преди 5 години
До АнонименАборт е много крайна мярка. Всяка бременна жена в България, която разбере, че носи момче, най-добре да си направи сметката способна ли е да възпитава истински мъж. Децата са продукт на родителите. Внимавайте с кого създавате деца и си помислете дали наистина ги искате и можете да направите най-доброто за тях. Моят син е на 30 години - човек, с когото всеки родител би се гордял, няма и никога не е имал нищо общо с образа на "съвременния млад българин" и...живее в чужбина, разбира се.
153
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка бременна жена да избира аборт пред момче.В природата има 1 петел в кокошарника,1 бик в стадото и т.н. Само млади силни и здрави животни.Ние защо отглеждаме ***? Българските въже са комбинация от всички човешки недостатъци-ниски,рунтави но плешиви,стиснати невъзпитани,глупави. Неграмотни и мързеливи но с претенции.Цял живот ги носим на ръце от деца през преписаните изпити в училище,в офисите им вършим работата на те са по-добре платени. Аборт за всяко момченце в БГ е истината
152
6
 
17
 
! Отговори
АзВечеСъмТе преди 5 години
Живеем в объркан свят! Ислямистите бият жените като кучета, да но поне имат респекта им. Западната култура превъзнася жената, тя се мисли за Равна с мъжа, да ама не е по много параграфи. Еманципация и прочие безплодни простотии. Човекът е половинка, мъж и жена правят едно цяло, семейството! В днешно време липсва уважение и респект един към друг. Всеки мисли, че е по по от другия. Беден е човекът, нисък морал, липсващи ценности.
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 161за това ли се тъпчат с гъби и.. съвети всеки дава. но когато притесненията не са ваши не е същото.
150
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морална подкрепа. Топлина и спокойствие. Душевно спокойствие с него и дава и обича ето, любовта и влюбването. Но пътя е дълъг до сърцето и душата на подобни жени. Който има търпението и желанието да бъде с някоя жена търпи и изслушва. Ако един мъж не е в състояние да види жената в най-лошото и състояние вид. Не е достоен да я види и когато сияе и грее от щастие и радост.
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно намира жената и след това много лесно я гони от живота си. Никоя жена не е родена да се мъчи и да я боли! Както физически, така и душата да я боли психически. Станат ли без чувствени душата страда, толкова много че ако усещат нещо няма да могат да се поберат в собствената си кожа от душевно нанесените рани всеки ден във времето. Лечението е много... много любов търпение от другата стана и обича. Разбиране изслушване. Подкрепа!
148
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научен е че боя оправя нещата. Да но не и в взаимоотношенията му с жените. Претърпява пълен крах с тях.
147
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 135Малко момче в невръсна възраст. Майка му го бие за една троха паднал на пода. За неприбраните играчки, след среща с приятели. За не оправеното легло. За всичко! Това момче става мъж, корав жилав мъж с твърд характер. И един прекрасен ден майка му прави поредната безпочвена забележка за трохите по пода. И на него му се обръща ръката! Бие я така както тя го е била някога! И се обърнал и казал:"така ти ме научи мамо". Днес този мъж бие и жените с които е! Агресията поражда, агресия. Факт!
146
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 135Жените се озлобяват спират да обичат! Няма как някой да ти дава любов и ти да бягаш от това. Психически тормоз е изневяра на мъжа постоянно и на тяква че е нищо. Защото очевидно е с някоя която за него е целия му свят. И я сравнява с нея! Търпи.. търпи до време! Едно е ясно мъж който те наранява психически и физически не те обича! Една уважава ща себе си жена няма място при него! Поне, ако и е останало малко капчица достойнство. Всеки знае себе си!
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търпят в България! На запад насилниците ги "лекуват" бая едрички полицаи и след това са на "санаториум" в завесения тип решетки! Що Гананьовци вкара в правия път западно-европейската полиция та косми не им никнат!
144
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 135А бабите знаят една истина и тя е и ръката, ако се обърне (твоята) един ден ще бие онзи така, както той те е бил! Преведено означава биеш.., биеш тормозиш в един момент ти е все тази ти си толкова претръпнала във времето, че изведнъж ти прещтраква нещо в мозъка и така биеш ти че отсрещния, който те в бил като ид,, иот за щяло и не щяло си в състояние да го смажеш и ти така. Освен това с годините и във времето ти е нанесъл много психически тормоз и много болезнени рани физически.
143
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Толкова правописни грешки в заглавията,че не е за вярване!6
142
4
 
19
 
! Отговори
Бучински.... преди 5 години
С конвенция или без има хомосексуални хора.Тук става въпрос за Насилие... А вие дъвчене конвенция, та конвенция.. Промяна на наказателното право и затвор за домашно и въобще насилие. Стига сте дъвка ли конвенция... Боже мили, егати извратения кеф, да пийнеш две ракии и да насиниш жена си?Че ви търпят тия жени?
141
5
 
2
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Тук един и същ грантаджия се скъса да пише коментари и измислени истории.
140
2
 
16
 
! Отговори
ж преди 5 години
Да оставим настрана заплахите и отмъщенията.Търпят защото е трудно да започнеш всичко наново, плюс да обречеш детето на бедност поне в началото. След това да намериш мъж-втори баща. И т.н.
139
4
 
15
 
! Отговори
Бучински преди 5 години
Обществото ни е болно.Мъж застреля жена си в София, лятото. Батак бие възрастен мъж с бухалка. В Несебър, оня мърляч ударил слепи туристи. Насилие, агресия, простотия.. Дженджър ли е, *** ли е, епитети, гнус. Трябват ни много строги закони, за домашното насилие. Какво право има който и да е да бие, който и да е?Какви са тия права дето ги имат тия дето бият, обиждат, плюят?Това ли е държавата в която искате да живеете?Мъж набил жена си, малтретиране, тормоз, а още му ръкопляскате?
138
10
 
13
 
! Отговори
българка преди 5 години
МНОГО ПРОСТО СЕДЯТ И ТЪРПЯТ ЗАЩОТО Е ТРУДНО ДА ЗАПО4НЕШ ВСИ4КО НАНОВО ЦЕНАТА Е БЕДНОСТ И ЛИШЕНИЯ ГОДИНИ ДОКАТО СТИГНЕШ СТАНДАРТА КОЙТО ИСКАШ.. ЦЕНАТА НА СВОБОДАТА Е ЗА НЯКОЙ ЖЕНИ НЕВЪЗМОЖНА ПОРАДИ МЪРЗЕЛ И ВЪНШЕН ВИД.. АКО СИ РОДЕНА ХУБАВИ4КА ЗАЩО ДА СЕ БЪХТИШ И ТРУДИШ КАТО ВСИ4КИ МОЖЕШ ВСИ4КО ДА ВЗЕМЕШ ОТ МЪЖЕТЕ (СОБСТВЕН ИЛИ ЛЮБОВНИК) НАГОТОВО ПАРИ ДРЕХИ КОЛИ РАБОТНО МЯСТО С ДОБРА ЗАПЛАТА..ПОТУПВАТ ТЕ МАЛКО Е ЩЕ ТЪРПИШ И ЩЕ ИМАШ. ВСИ4КО. КАТО ТВОЯТА МАЙКА И НЕЙНАТА МАЙКА... И Т. Н.
137
5
 
13
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Всяко посегателство срещу личността е престъпление и с него трябва да се занимават органите на сигурността и правораздаването!Тук няма жени, няма деца, няма мъже, младежи или възрастни-закона е за всички!Ако се прокарва прословутата конвенция, то да не се забравя, че тя веднага ще се обяви за дискриминационна.Половете или джендърите (както се иска да се определят), са повече от 50 и следователно, трябва за всека разновидност на *** да се приема по една конвенция...Та за какво ставаше въпрос?
136
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип ,когато жената е кротка и добра мъжа винаги я тормози и бие.