100 г. по-късно: Британски войник получи посмъртно ордените си

Роднините на Карл Ейбрахам Джоунс открили гроба му в Пловдив
13 ное 2018 12:15, Анисия Иванова
20

100 години – толкова е трябвало на роднините на британски войник, умрял дни преди края на Първата световна война, да открият гроба му.

Той се оказва в Пловдив, а наскоро Дейв и Бернадет Джоунс се поклониха пред паметта на своя прачичо и положиха бойните му ордени на гроба в знак на признателност.

След смъртта на баща си Дейв Джоунс решава да продължи мисията му да пази родовата памет, като издирва информация за своите предци. Така открива, че неговият прачичо е бил участник в Първата световна война, разказва Bulgaria ON AIR.

Тогава Дейв организира среща със свои близки, за да им разкаже за откритието си. До миналата Коледа Дейв не е знаел къде са тленните останки на неговия прачичо. След като посещава обаче родното му село в Англия разбира, че той е погребан именно в Пловдив.

Историческите данни показват, че Карл Ейбрахам Джоунс е получил медалите, защото е участвал в целия период на войната, без да е ясно каква точно е била ролята му в нея. Установено е само, че смъртта му е настъпила вследствие на усложнения от пневмония.

Освен ордените, семейство Джоунс оставиха в Пловдив и камък от реката, която е минавала през родното село на убития им роднина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГоранКакво достойнство и благородство очакваш от тези злобни фашизирани типчета, дето по цял ден само за войни и за концентрацационни лагери мислят. Как да разберат, че това е човешко същество, вероятно младо момче-войник, пратен да се бие за страната си. Не е имал и избор защото армията е била наборна. Ако откажеш те съдят за дезертьорство! Загинал е тук и родител/любима не са могли дори да го погребат. Да почива в мир, както и всички останали жертви в тази проклета война!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия медали дали ще останат там до утре заран? Щото Пловдив наистина е "много хубав град", но там е и най-големия ромски квартал в целия балкански полуостров...
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм му давал аз медалите, ама моя прадядо е раздавал олово на подобни на него...И наистина, спри с тъпизмитe, почитай мъртвите, дали живота си за да можеш да се назовеш Горан и да говориш български...
12
8
 
5
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Да, ама него все пак са го открили... нас кой знае... Я, млъквай, там бе! Да не си му давал ти медалите, та се изказваш. Истински силният човек уважава дори враговете си. Да се хули, и плюе отдавна мъртъв войник е недостойно. Не само за теб, а за всеки който го прави! Както ти днес се отнасяш с паметта на мъртвите, утре и теб така ще те почетат!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горане бре, спри с тъпизмитe, медалите ги е получил защото е плел вълнени чорапи за сирачета и вдовици в България...
10
9
 
4
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ти, пък 10-тия анонимник, там ли беше, та знаеш!? Човека е умрял много преди ти, и аз и всички тук пишещи да се родим, ама дай да си пишем глупости, че те най-лесно извират!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горане, Горанеее..... Викаш само минавал от тук, по време на война?? Като Германците примерно, само минавали през Полша..
8
9
 
6
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Това са глупости! Войникът си е войник, и войната навсякъде е една и съща! Не подобава да се хули загинал войник, па макар и чужд, а не наш! Не е ясно, дали е бил тръгнал да ни избива, или е минавал от тук!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И почетен караул.... такава сервилност не съм очаквал...
6
21
 
3
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Ами ще ви избива, като окупирате Сърбия и извършвате геноцид над местното население там. 1/4 от населението на Сърбия умира през псв благодарение на българите-татарини. Но справедливостта възтържествува и България загуби войната, загуби територии и беше унизена :) Слава на британския войн-победител!
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се британците все още си спомнят за Дойран. А този наградения не заслужава нищо. Дошъл да ни убива, а тука му издигнали и гроб на този ***.
4
3
 
9
 
! Отговори
Изненадан преди 5 години
Родовата памет трябва да се пази от всеки, независимо какво се е случило преживе на роднините. Не можеш да отговаряш за постъпките на предците си, но можеш да запазиш и съхраниш уроци до които са стигнали (евентуално) предците.
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквах коментари като предходните...Не сме дорасли още, затова сме бедни и нещастни...
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго си е да си имаш ордени, па макар и умрял.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва заприлича като паметник на турския войник. Да садят мак или канабис отгове и дано има добра реколта.