Протестът "Кой ни бърка в джоба?": Повторениие на 2013-а или...

Политологът Цветанка Андреева и социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 ное 2018 15:51 | 14 ное 2018 14:30,
403

Какви отстъпки е готово да направи правителството, за да запълни отворилите се пропасти и да отговори на исканията на протестиращите?

Според политолога Цветанка Андреева протестите в цялата страна от последни дни са идентични с февруарските протести от 2013 г. и тя има усещането, че гледаме почти същия сценарий.

"Имаме комбиниран натиск, който не е свързан само с улицата. Изпълнителната власт започва да става зависима от натиск в парламента. Президентът Радев е главен актьор в този сценарий. Тези протести биха довели до Орешарски 2 през Радев 2. Вижте как веднага се измести акцентът. Беше срещу горивата. Тук говорим за сериозни монополи. Веднага се покри темата с горивата", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Виждам групи, които умеят да се самоорганизират. Профилът на тези хора е с аморфни искания. Няма ясно мото на този протест", каза още Андреева, визирайки футболни фенове и рокери.

Социологът Кольо Колев не се съгласи с нейната позиция и подчерта, че протестът е съвършено автентичен.

"Малко или много отвращение от властта, непрекъснато бъркаща в джоба ни. Не ти трябва Валери Симеонов, който прави огромна изцепка без никакво основание. Хората излизат на улицата и казват "Аман от тази крадлива държава", настоя социологът в "България сутрин".

Колев е на мнение, че все по-малко са възможностите премиерът Бойко Борисов да реагира в ситуацията и по думите му той няма много полезни ходове.

Според него въпросът вече не е дали ще има предсрочни избори, а кога - с местните избори или с евроизборите.

Цветанка Андреева също допусна, че ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако ситуацията продължи да бъде същата.

"Лицата на тези протести ще ги видим в листите на ДПС", заключи Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слаба работа са тези, не могат да ни върнат в 2013-та. Най-важното е полицията да е на място и да не позволява провокации, а пък това, че тия хора ще вземат некой лев от организаторите - нека вземат. Хората искат стандарт и Корнелка им е уредила надници.
47
7
 
22
 
! Отговори
ДО 43 преди 5 години
Брей, много ви е страх от БСП, бе!Оживяла ви е на сърцето герберастко.Точно за това ще гласувам за тях.Не мога де понасям Борисов и Цветанов. Щом отворят уста и започват да лъжат. Като не говорят - крадат.
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38ГЕРБ ли да чакаме да прави промени? Видяхме реформите на ГЕРБ! Забогатяване на нашите и глад и мизерия за работещите.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен до 39 преди 5 години
Щом са без ваканции,яко треперят.
44
10
 
3
 
! Отговори
За кой ще гласувате? преди 5 години
За кой ще гласувате на едни нови избори?Искали били нова партия, ами коя е тя?
43
2
 
14
 
! Отговори
Абуриген преди 5 години
Говорят нагло колко милиони дали....На кого къде са...Тая администрация клатейки си краката какво заработва че , колко осигуровки плаща точно 0Областните какво работят....,???
42
11
 
5
 
! Отговори
От Варна преди 5 години
ай сиктир с тоз протес 70 души никой не ще пачата Нинова вместо ББ
41
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протеста е фалшив за мен, щом пак се яха от БКП. И забележете никой не говори за лустрация и декомунизация. Искали били живот като на Запад, ами там няма комунисти, кое не разбрахте?
40
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не виждам смисъл да свалим ГЕРБ и на изборите да избираме между БСП и ГЕРБ.БСП са в пъти по-некадърни и крадливи от ГЕРБ.Марешки се оказа провал.Патриоти и атакисти се оказаха провал.Радев си гледа екскурзийките по чужбина, явно не му се поема отговорност за президентска партия.Слави трифонов отдавна е труп.Няма ли да се пръкне най-сетне следващият месия?
39
8
 
4
 
! Отговори
до 300 -те Анцуга преди 5 години
Анцузи, в БГ Лукойл има господстващо положение с данъчните складове за горива - 95% ! Докато това е така, няма шанс цената на горивата да са на пазарен принцип по бензиностанциите.. и това беше скрепено с подписите на ГЕРБ и БСП, а Радев , този нов Робин Худ, тогава не наложи вето и не му чухме будното гласче..защо ли ?! Твърде анцугоносещи сте, за да схванете парадокса в който сте изпаднали....
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях тук един спор, кой бил по-добър от ББ? Целият проблем на ГЕРБ са точно Баце и Цецо - те я създадоха тази партия, те си избраха кадрите, те им разрешиха да безчинстват като феодали из цялата страна. Ясно е, че ГЕРБ без тези двамата не може да съществува. От другата страна са БСП. От трета страна - нови партии, патрЕотЕ, които влизат само да крадат. Просто на българина, такъв му манталитета, хитрец, бай ***, да крадне, да вземе чуждо, да подложи крак. Никога няма да се оправим, от гена е.
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички са мобилизирани. Никакви отпуски и ваканции. Плевелиев държа реч по БНР с меден гласец. Едва ли някой е слушал дрънканиците. Но това показва пълна мобилизация на всички организации - организации на кметове, казионни синдикати като Канесебе и Подлогоподкрепа, бивши президенти, анализатори.
36
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно червените олигарси да говорят за промяна...
35
1
 
24
 
! Отговори
Вън синдикатите! преди 5 години
Разкарайте ги тия политолози и социолози!Синдикатите да се изринат из основи!Като какви обикалят синдикатите от партия на партия???Синдикатите НЕ представляват интереса на народа!
34
0
 
30
 
! Отговори
Възмутен гражданин преди 5 години
Това охранено политическо племе, което се е настанило дългосрочно по всевъзможни постове няма да се промени, докато не се измете цялата *** из основи. Няма ГЕРБ, няма БСП, всички са част от крадливия, нагъл пост-комунистически кръг впил се като кърлеж в тялото на народа. Само ще спомена за пример румънците и Чаушеско. Който е запознат с историята, знае как трябва да се борави с такива *** за назидание. 30 години преход и сме по зле от Африканските държави! Срам и позор! Народе събуди се!!!
33
2
 
21
 
! Отговори
Мишлета преди 5 години
Изпокриха се в дупките с покрити глави да не чуват и виждат всенародния гняв. Ако следите внимателно подхода на премиера та той го е грижа само какво ще си мислят в Европа за него, как да угоди на Брюксел, как да не му се кара ЕНП. За него българския народ е на втори план и всичко което се случва е дело на БСП.ЖАЛКО, едва ли някога ще имаме държавници които ще гледат само собствения си народ, а не да бъдат марионетки на Брюксел. Щом Унгария го може, щом Полша го може, щом Чехия го може.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вадят ги все някакви, които ни обясняват що е това `протестиращ`.И колко си ни е хубаво без протестиращи.Абе, доведете ги в студиото тия протестиращи да си кажат приказката хората!СТРАХ ЛИ ВИ Е ОТ ТОВА, КОЕТО ЩЕ КАЖАТ?
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно е, че всички закони вдигащи данъци, такси и осигуровки ще бъдат приети, ще се стигне до бунт и сваляне на правителството, а следващото правителство ще влезе с платформа но по-високите данъци ще останат.
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като падне властта кой ще де дойде на тяхно място ? Пак ще са ГЕРБ с ОП. БСП се вижда, че нямат възможност да управляват. През цялото време управляващите се опитват да политизират протестите, а не разбират, че всъщност хората са уморени от това разделение на ляво, дясно и център - просто искат достоен живот, за който очевидно няма политическа воля.
29
1
 
20
 
! Отговори
V преди 5 години
Таз ,,журналистка,,платена от герб като вика - ,,агитките ,, излезли .То агитки няма по стадионите ,тя виждала агитки .Ми къде ги е виждала? И после като вика ,,президента изкарал големия инструмент,, ЕМИ КОЙ ЗА КВОТО СИ МИСЛИ :)) Ако станем президентска република на значи че Радев става шеф.Най вероятно ще има нови избори.Освен това на герб им дадохме цяло десетилетие и нищо не направиха .Държава като Хърватска е 10 години след нас в ЕС а по всичко ни бие във всички класации.Да си ходят тия нек