ОмбудсМая бясна, пак нямало пари за хората с увреждания

Дава на КС Закона за личната помощ, бил гавра, нямало асистенти
Обновена: 27 ное 2018 15:02 | 27 ное 2018 14:37, Камелия Цветанова
59
ОмбудсМая бясна, пак нямало пари за хората с увреждания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова, която беше основен двигател при изработването на Закона за личната помощ, се ядоса от това, което в крайна сметка приеха депутатите на второ четене. Според нея гласуваните текстове са пълна гавра с хората с увреждания.

Още по темата

Тя посочи, че е длъжна да предупреди, че хората ще останат без личен асистент от 1 септември и това е в резултат на работата на екипа на финансовото министерство с любезното съдействие на социалния министър.

Това е първият закон, в който се лимитират средства и отсега се знае, че тъй като ще продължат да действат програмите на социалното министерство, до 1 септември парите ще свършат, каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че отказва да носи отговорност срещу това посегателство върху хората с увреждания. Майките на деца с увреждания посочиха, че ще търсят отговорност от премиера и ще продължат с протестите.

Манолова съобщи, че отива да пише конституционна жалба още сега, защото това е посегателство над правата им.

"Според предложенията на социалния министър реално личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания, на тези с най-тежки увреждания. Финансовият не дава и стотинка допълнително, а социалният смята да обезпечи пари за закона като отнеме от парите на хората, които се дават за социално подпомагане и чужда помощ", каза Манолова.

Според гласуваните днес на второ четене текстове, когато ползвател на лична помощ е дете с увреждане, което получава най-високата месечна помощ от 930 лева по Закона за семейните помощи за деца, 380 лева от помощта ще се превеждат на кмета на общината.

От думите на министър Бисер Петков за това как ще се осигури личната помощ по новия закон стана ясно, че има 71, 5 млн. лева от централния бюджет, другите пари ще са от приспаднатите от семейните помощи, както и от добавката за чужда помощ за хората, които отказват да я получават за сметка на ползването на лична помощ.

По думите на Манолова проблем е това, че тези 71,5 ще се ползват за програмите за асистенти и не е ясно колко от тях изобщо ще останат. Министърът също не се ангажира с прогноза и каза, че ще стане ясно на 1 септември.

За 2019 година бяха отпуснати допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания, но повечето пари отиват за обезпечаване на Закона за хората с увреждания и по-високата финансова подкрепа по него.

С приетите на второ четене промени е предвидено размерът на средствата за лична помощ ежегодно да се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година по бюджета на МТСП. Срещу това лимитиране на парите възрази остро омбудсманът Мая Манолова. Тя заяви, че този текст е и мотив да напише конституционна жалба, защото няма друга помощ по друг закон, която да е лимитирана от финансовото министерство и да не се дава според нуждите на хората.

От закона отпадна и обучението за потребителите на лична помощ как да управляват услугата. Това също срещна острата реакция на омбудсмана.

Личните асистенти ще получават през 2019 година минимална работна заплата, според гласуваните днес текстове. За 2020 година се предвижда коефициентът на часовата ставка да расте и да стане 1,2 минималната работна заплата.

До 2020 година ползватели на личната помощ ще са хора с трайни увреждания с 90 и над 90 на сто трайно намалена работоспособност с право на чужда помощ, деца с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност, с право на чужда помощ, както и деца с 90 и над 90 на сто степен на увреждане без право на чужда помощ. Максималните часове подкрепа месечно са 168 часа, за четвърта степен на тотална зависимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата постановка, че на тези сме им длъжни с нещо е отвратилна гавра с цялото общество. Ще им плащам аз на тях, за да изпускат газове вкъщи пред телевизора? Като искат пари да с изкарат сами.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе той и Слаувн "НЕ"носи тениска с надпис "Системета МЕ/ги/ убива"НИЩО ЧЕ МЕ НАПРАВИ МУЛТИМИЛИОНЕР та сега да се праим на големия моралист,поредният от котилото.
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПРИЗОВАВАМ 29Недей призовава. Тука пишещите се смятат за ерудити и не искат да имат нищо общо с протетърите с анцузи.Тука всички са образовани, Ентелигентни, с дипломи, ИТ или инженери, висша класа и протестите им пречат.
33
10
 
8
 
! Отговори
АЙДЕ ,БЕ... преди 5 години
..ДОБАВКАТА ОТ 40-ЛВ. ТОЛКОВА ЛИ Е ФАТАЛНА ЗА ЕДНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ОТ 950-ЛВ. МЕСЕЧНО???!!!АМИ , ЧЕ ТЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ СИ ВЗИМАХА ПО 30-лв/дневно!ЖИВ СВИДЕТЕЛ СЪМ!
32
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези трябва да им спрат всички помощи, за да им дойде акъла, като огладнеят ще са благодарни и на 50 лева. Аман от мързели и лицемери!
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Една жена каза на пазара. Пак измислици на герберските ***.Това, което ние видяхме от екрана е, че Слави се е "коалирал" с ГЕРБ. Слави е превърнал шоуто си в Пресцентър за реклама на ГЕРБ. Слави е бита карта.
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките на площада са НП-ОШКИ,от майки на хиляди болни деца три мамута и една рошла се оказаха "най-моралните".Маята МАНОЛОВА защо носи фамилията на вече бившия си съпруг като сега е другарката НАЙДЕНОВА??Е,такова пък чудо за първи път виждам!!Кумувала им другата много морална Лечева...да не доуточнявам че ме е гнус.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам хората с увреждания за това, че нямат възможност да напуснат помийната яма като здравите хора.Възможноста за емиграция в бяла държава е единствената привилегия която получаваме от членството си в ЕС, всичко останало е дива експлоатация от вътре и от вънка.
28
6
 
13
 
! Отговори
ПРИЗОВАВАМ преди 5 години
Протестиращите ,да обединят всички протести в един , стига с това деление . Само обединени можем да постигнем победа и по-добър начин на живот за всички нас !!!
27
7
 
3
 
! Отговори
Кантонера преди 5 години
Само ще я замоля да ме ползва тоалетното помещение докато влака е спрял на гара.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мая Манолова ми беше симпатична че се опитва да върши нещо!Ама на пазара чух слух,че оня мазник Славито се мъчи да се коалира с нея и да я ползва като ракета носител към политиката!Тя направи ли това е равносилно на савоубийство щото заради чалгаря хората ще намразят и нея!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие не разбрахте ли, че подкрепа от управляващите няма да видите?!Няма да видите увеличение на помощи, МРЗ, пенсии и пр., защото било популистко.Данъците ще растат, ще измислят нови и нови, защото малко данъци било популистко.Няма да има нормални цени на лекарства, храна, бензин, услуги, защото ниските цени са популистки.Всички, което е за добруването на народа, за растежа, подобряването на жизнения стандарт е популистко. ПОПУЛИЗМЪТ, според ГЕРБ, Е МНОГО ЛОШО НЕЩО.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да отбележа, че добавката за чужда помощ от която смятат да вземат пари за да дадат на същите тези хора, които и сега я получават е 40 лева годишно.Пълна гавра или пълна некомпетентност?!
23
4
 
16
 
! Отговори
Тикви и Апартаменти преди 5 години
Видими резултати. Гарантирано от ГЕРБ!
22
17
 
13
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ,БЕ... преди 5 години
МАЛКО ЛИ СА ИМ ПО 950-ЛВ. НА СЕМЕЙСТВО , ...КОГАТО ПЕНСИИТЕ СА ТОЛКОВА НИСКИ И НЕ ДОСТИГАТ!!!?????ТИЯ ТЕХНИ "ИНВАЛИДИ" , ТОЛКОВА ЛИ СА СКЪПИ НА НАРОДА НИ ...НА КОГОТО ДОРИ ЗАПЛАТИТЕ СЕ ВДИГАТ ЕДВАМ С 2-5% , НА ГОДИНА!!????АЗ СЪМ РАБОТИЛ ЦЕЛИ 37 ГОДИНИ И ПОЛУЧАВАМ ЕДВАМ 380-ЛВ ПЕНСИЯ НА ВИШИСТ, КАТО СЪМ ТРУПАЛ ПАРИ В ОБЩИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД!ТИЯ "ИНВАЛИДИ"...КАКВО СА РАБОТИЛИ ...ИЛИ КАКВО ЩЕ РАБОТЯТ ЗА В БЪДЕЩЕ...??!НАЛИ ИСКАТ ДА СА СЪЩО ЧАСТ ОТ ТОВА ОБЩЕСТВО??!!!НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ ЛИ...??
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прецакаха ли ги майките , ами то се очакваше . Няма как да стане когато всеки дърпа чергата само към себе си . Трябва протестите да се обединят и да се мисли за общата картинка .
20
5
 
14
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 5 години
Скоро и ГЕРБ ще побеснеят, охоо какво ги чака.2
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Политизирате всеки социален протест.Очаквам да започнете да привиквате в МВР и майките и децата с увреждания. С милиционерщина потъпквате народното недоволство.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да помощ искат от "Кръстника"!
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изстрадалите майки се отдръпнаха от протестите още през май, когато майките-курнелки яхнаха протеста, разврещяха се гръмко и с парите на БКП-спонсорите оплескаха всичко, най-вече съчувствието на хората. Някой да е видял БКП да вземе нещо в ръцете си и да не го оплеска?