31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Анкетата е достигнала до 4000 българи в над 70 държави
29 ное 2018 21:10, Екип на Bloomberg
239
31% от българите зад граница биха се завърнали! Защо?

Според онлайн анкета 31% от българите зад граница биха се завърнали у нас, коментира Бистра Папазова, ръководител на инициативата "ЗАвръщането", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Направихме онлайн анкета, която стигна до над 4000 българи в чужбина, предизвика голям интерес и имаше за цел да разберем нагласите на българите в чужбина, тъй като не намерихме резултати от подобно проучване. Резултатът от анкетата сочи, че 31 % от анкетираните имат желание да се върнат в България, около 21% се колебаят. Резултатите са обнадеждаващи и не показват негативната картина, която обикновено очакваме. 

Още по темата

Инициативата "ЗАвръщането" бе представена вчера на пресконференция на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на която бяха дадени и данни за развитието на софтуерната индустрия у нас.

"Анкетата е достигнала до българи в над 70 държави, които ни отговориха, включително Северна Америка, Южна Америка, Австралия, Азия, Африка. Най-много отговори получихме от Великобритания, Германия и САЩ, където знаем, че се намират големи групи български емигранти".

Мотивите на българите, които биха ги върнали в България, се определят от достатъчно високия стандарт на живот, който биха искали да имат тук, възможност за кариерно развитие, да са близко до семейство и приятели.

По-голям процент - 57% биха се върнали за да работят в IT индустрията в България, тя е притегателна сила за тях, сочи проучването. По образователен признак две трети от анкетираните са с висше образование и една трета със средно образование, каза още Папазова. Възрастта им е от 19 до над 50 години.

"Стандартът на живот, посочен като изискване от анкетираните, не означава само работна заплата, а и това какво може да си позволи в България един работещ с нея. Стандартът на живот на хората, работещи в софтуерната индустрия в България е съпоставим с този, който те биха имали в Западна Европа и в Северна Америка".

Софтуерната индустрия у нас, която увеличава приходите, които генерира на годишна база, има сериозен глад за специалисти, още повече, че голяма част от компаниите са заявили намерението си да се разраснат през 2019 година.

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
19
 
! Отговори
gunyu преди 5 години
Трудова миграция. Кви предатели, кви простотии. Едни отиват други се връщат. Много ще се върнат като се пенсионират.
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, дотам ни докараха мафиотите, за да говорим за свобода или смърт като под турското робство.
25
38
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Българин от САЩ ми предлага дъщеря си , завършила университет топ 100, работи в топ-5 одиторска фима , много красива за жена .. Работата опечена , само мерак от моя страна трябваше.. Не ми се ходи там , тука си имам всичко и ми е кеф. Не искам да ставам предател.. Тръгнеш ли по пътя на предателя , край , целия ти живот е проклетия..
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братя емигранти на всички ни липсва родината но както хъшовете казват свобода или смърт.тук сме свободни хора
23
3
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Биха, ама нещо нямат желание.. А6е да не ги е била градушката, та да се връщат? В тая кочнa си е жив мазохозъм да се живее!
22
1
 
38
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
Вече всеки ден пишете З на тази тема. Стига пропаганда. Никой който се е уредил накъде по света няма да се върне поради простата причина че в БГ я няма държавата във всяка една форма. Не всичко е в парите. Разберете го най-накрая!!!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Palna propaganda i laja nikoi ne se vraschta v bg samo ne uspavadchtite i bes rabota se vraschtat daje ibziganite i emigrantite ne iskst da sa v bg
20
3
 
28
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Ако след 35 години в Мюнхен се наложи да се връщам, по-добре да си легна на гробищата. Хора, това е самата истина.
19
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който се е приспособил навън няма да се върне. А приспособените са много повече.
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братя, такава ни е съдбата хъшовска. Поздрав от Бавария
17
2
 
26
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Привет от АнглияНомер 11,поддържам те напълно,само искам да добавя:По добре се беся тука, отколкото да се върна с ГЕТОТО на МАФИЯТА.
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз ще се върна, само че след 100 г.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак пропаганда.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази територия вече е продадена и платена, на политиците затова не им пука, те нямат думата. Единствено им пука хората да са разделени, иначе ги сменят.
13
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели проклети , ние вече не ви искаме , седете си в новата родина.. На нас миячи на чинии , детегледачки , чистачки , берачи - или най-голямото постижение мигранта да изучи децата си икономика.. Такива негодници не ни трябват..
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се върнат за да ядат турски боб и да пърд*т заедно с вас за диверсификация на руския газ.
11
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привет от сащ.абе вие сте изпляскали тотално.тук постоянно се завръщат пенсионирани америк българии и не щат да чуят за робската корумпирана бойкониновска догания.не парите са проблема в б...я.веднъж свободен не ставаш за роб отново
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от бранша за който става въпрос . Е почти същия тук и от вън. Но разликата в комфорта на живота тук и отвънка е голям. В полца на запада. Така, че анкетата заблуждава.
9
4
 
34
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Живея в Щатите , и когато се връщам по отпуска в БГ, един от въпросите е:-Като си там, някаква вратичка, да се домъкнем и ние, има ли? Засега никой от емигрантите тук(в Щатите) не говори за завръщане,взимат паспорти и се прибират за малко, и после пак идват тук, да изкарат някой лев. Много от тези, които се завърнаха по време на кризата -08-09 год, сега съжаляват за това свое решение!
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се завърнат когато на дедо мекият се втвърди !! Тук останаха да живеят 90% роби ,и 10% МАФИОТИ !!