Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!

Това се прави с цел по-голямо производство
8 дек 2018 14:48, Елка Василева
141
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!
Снимка: архив, Булфото

И белият хляб е боядисан, за да може да се произвежда повече, пише "24 часа".

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб, отбелязва изданието.

Отдавна e известно, че черният хляб, който е смятан за по-здравословен, всъщност е боядисван. Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб.

За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората.

Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: бял хлябпроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
6
 
! Отговори
16 преди 5 години
Ти защо смяташ, че в Турция няма демокрация?
17
8
 
9
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До АнонименУ вашиот малък град брашно и мая нема ли? Или сте без ръчички? Под лев е кило брашно и от него става над кило хляб. 30 ст. кубче мая - за 2-3 пъти.
16
0
 
21
 
! Отговори
ББ преди 5 години
В България всичко е по БДС . Попитайте управниците.
15
3
 
27
 
! Отговори
лъжеДемокрация_Бг преди 5 години
В Турция, къдео няма демокрация, хляба е истински и вкусен.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има хубав хляб на Запад. В супермаркета - 2-3 евро, пак с химия но що-годе качествен. Иначе добрият е само в специални магазини 5-7 евро.
13
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работих в хлебозавод по Бай Тошово време тогава хляба беше истински. Когато хлебозаводите станаха частни всичко се промени. Самото брашно е менте. За да сдобие що годе приличен вид се обработва с химия. Някой да е видял хляб с коричка. Никога няма да видите. Имам 3 декара нива и си сея от старият сорт пшеница за собствено производство на хляб. Когато омеся хляб и го покажа на хората всички се чудят защо е толкова вкусен. Казвам им Защото е истински от брашно мая сол и вода. Няма химия.
12
3
 
32
 
! Отговори
Румен преди 5 години
На запад хляба , млекото , бирата, бензина е истинско.Смее ли да пусне менте.А е пуснал , а не са му влезнали във фирмата. Самоконтрол и контрола е от клиента.
11
1
 
21
 
! Отговори
ас преди 5 години
До ЕНПмисля че си прав в асфалта може да има повече хранителни вещества
10
0
 
19
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Тия хлебари и те боядисват.Да не видят нещо от партиите и агентите.
9
3
 
20
 
! Отговори
ЕНП преди 5 години
Ежте асфалт и си сверете часовниците и си оправете климата!
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Не си живял в Европа очевидно.Хляба там е супер в сравнение с жмела в Бг.Ти си прocт и Бойко е пpОЗД та всичко е точно.
7
8
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Скачаше *** за щатски стандарт,искаше в долари да е богат.Друго реши американския брат,*** остана с пръ$тче отзад !
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е боядисано в блатото Бг.Боко е боядисан ром и боядисан комунист.Управляващите са боядисани калинки.Костов е боядисан червен.Абе боя да искаш в *** Бг.
5
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искахте еврохляб от какво мислите, че се прави хляба в Европа, каквото искахте това и получихте, стоката трябва да има търговски вид за да е вървежнa и да се продава. Капитализъма се крепи на продажбите.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ежте пасти.
3
1
 
32
 
! Отговори
Санде преди 5 години
Всичко е ясно - хлябът като всичко останало тук е менте!
2
2
 
20
 
! Отговори
Аре без глезотии преди 5 години
Нагъвайте там квото има по щандовете и оставете хайвера и 12 годишното уиски за,,новите българи'' и Пейтриътите...
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направиха белия хлеб 1.20 лв.,а типовия 1.10 лв в нашия малък град.Не ке да има живот в Тикволандия.Аз наблегам основно на хлеба.Боко и сие повеке да ядат,да ядат,та да п..... .