Тати носи, мама меси: До 30-годишни българите си живеят с родителите

97% от българите до 29 г. разчитат на помощ от родителите си
17 дек 2018 09:15,
276
Тати носи, мама меси: До 30-годишни българите си живеят с родителите
Снимка: Pixabay

До 30-годишни българите живеят при родителите си, които не само им дават подслон, а и ги подпомагат финансово.

Това се казва в доклад за младежта, който правителството е одобрило по предложение на спортния министър Красен Кралев. В документа е включено и социологическо изследване за демографския профил на младите и как живеят.

Тревожната зависимост на младежите от помощта на родителите е установена и чрез социологическо проучване, което е част от текста на доклада, пише "24часа".

97% от младите българи в диапазона 15-29 години разчитат на финансовата помощ на родителите си, посочва документът. Дори и при поотрасналите в групата 25-29 години на пари от майките и бащите си разчитат 65 на сто от младите. Над половината от тези, които вече живеят самостоятелно, независимо дали с приятели, или семейно, също признават, че са им нужни средства от родителите.

66% от младите живеят с майка си и баща си или поне един от двамата до доста късна възраст. Дори и на прага на 30-те близо половината младежи все още не са направили семейство и дори не са заживели самостоятелно, установило правителственото проучване на демографската ситуация.

Зависимостта от родителите личи и при проучването дали на младите хора, дори тези, които работят, са им достатъчни парите. За над 1/4 собствените доходи не стигат дори за храна, показало проучването.

По-малък дял обаче твърдят, че са им нужни помощи от родителите, за да покриват останалите си сметки като телефон, ток, вода и пр.

Практически всеки млад човек в България разполага с мобилен телефон, установило още проучването. Почти всички имат и компютър и достъп до интернет. В същото време обаче едва 29% разполагат със собствен автомобил.

Стряскащи са и данните от проучването на свободното време на младите. 46% от тях пушат, докато близо 70 на сто не спортуват. Книги четат по-малко от половината от българите до 30-годишна възраст.

Младежката безработица в България е паднала до 9,9%, което е близо до нивата от предкризисната 2008 г. В същото време обаче само 18% от работещите до 30-годишна възраст са доволни от заплащането си.

Допълнително под 1/3 от тях са намерили работа по специалността си, въпреки че според младите в България лесно се намира заетост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е добре децата да са при нас. Така и ние имаме повече доходи, защото те също внасят в общия бюджет.
18
5
 
25
 
! Отговори
БГБ ДГД преди 5 години
Бг банките предлагаха ипотечни кредити с над 10% лихва, успех с новите жилища.
17
7
 
37
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
При тия доходи как да е?
16
4
 
21
 
! Отговори
Минко 47 г. Ерген преди 5 години
Съседи от село намерили работа в града. Купиха им съседския апартамент с мебелите. Иначе имат коли за по 1000/2000Лева и всеки уикенд на сели. В неделя си идват с бурканите и щайгите.
15
8
 
5
 
! Отговори
маке преди 5 години
море нема кой да ме рани и пои иначе не бих мръднал от дома и до 170 годин добре че беше партията майка та даде по некой куфар пари та карам криво лево някак си с милиардерите
14
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста добър процент живеем в къщи. Да напусна триетажна къща и да се набутам в двустаен апартамент ли? Да тръгнеш да купуваш жулище не е лесна работа, а какво остава да строиш къща. Самата статистика е доста постно поднесена, както и заглавието. Не сте всели на предвид доста неща.
13
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италианци, португалци ... от части испанци и гърци са по същия начин.Някой трябва да отчете дейност в края на годината
12
26
 
26
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
На 35 години съм. На 18 се изнесох и отидох да уча. С жена ми сме от 13 години заедно. Заедно звършихме, намерихме си добре заплатени работи, купихме си жилище, имаме две дечица и не, не живеем в София. Ама не съм мрънкал, че ми е ниска заплатата и не съм бил капризен към работното място преди да успея да натрупам достатъчно стаж.
11
26
 
23
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
Вярно е младите са мързеливи готованци, но за това са виновни собствените им родители които не са ги научили да работят и да се грижат за себе си. Който не работи и чака на готово - не трябва да яде! Научете си децата на труд а не да обвинявате държавата че не им дава много пари, защото те не заслужават пък и държавата не е длъжна да храни никого, в това число и нашите *** сънародници. който има ум и старание - той изкарва пари, другите да гладуват като ги мързи.
10
1
 
48
 
! Отговори
Ранен преди 5 години
Да не забравим дечицата на новите капиталисти.Тук наистина тате е донесъл много,мнооооого.И не до 30 ами до 130 години и то не само на децата.Подсигуриха си тарикатите и внуците до десето коляно.И то не защото са крали.В никакъв случай не са крали.Честни и почтени хора.И предприемчиви.
9
6
 
25
 
! Отговори
Idiocracy преди 5 години
"Демокрацията" в бг докара на власт алчниa мaлoyмни селски ***, които превърнаха територията в гето.Всички конституционни права са нарушени, няма никаква синхронизация с европейското законодателство вече 10 години.Така че, единственият изход е емиграция.А по отношение на съжителство с по-възрастни роднини, ако не "живеят" 200 избиратели в имот от 20 м2, едва ли това е основният проблем.
8
17
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До напусналияАз останах и създадох семейство с три деца! Не ни натрапвай неудачите си!
7
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Красен Кралев като е толкова загрижен за младите, защо той като министър и човек с влияние не им намери работа за повече от 700-800 лева заплата, че поне да могат да се хранят нормално тези млади хора??? Ама то лесно за министъра да хленчи и хвърля вината върху работещите за дребни пари, нали? Той Кралев нали си чу-ка журналистка от БТВ и заплатата му е ОК, кво да ги мисли останалите? Айде да свърши нещо за тях господин министъра!
6
18
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо лошо в това да живеят с родителите си. Защо е нужно да се плаща заем за жилище след като родителите ти имат такова. Вместо да дадат пари за наем и ток, може да ги похарчат за по-приятни неща.
5
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като започне българин да ти говори за "работа" разбираш, че е седнал на маса, пие си ракията и си пуши цигарата !Ако някой има други асоциации за " трудолюбивия" българин може да ги сподели на масата !
4
7
 
38
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Лошо ли е ? А и кято няма пари за самостоятелно жилище ?!
3
3
 
65
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Тия дето не живеят при тате и мама, тате и мама пращат бурканите и работят на нивите и градината докато Господ ги прибере.Такъв е стандарта на живот в България.
2
10
 
36
 
! Отговори
Тутманик преди 5 години
Аз познавам един съсед пияница на 50, който още живее с техните и им харчи пенсията за пиене.
1
13
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 700лв заплата как се гледа семейство-наем,храна,ток,вода ?Днес има работа -утре те съкратили , Единствената алтернатива е емиграция !и защо г-н красен крадев ? Защото бг олигарсите сте много Алчни и Стиснати !