Деца раждат деца! Все по-млади момичета, и все от ромската общност

Броят на малолетните майки скочил 4 пъти за четири години
204
Деца раждат деца! Все по-млади момичета, и все от ромската общност
Снимка: Булфото, архив

Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца, само за четири години. През 2013 г. непълнолетните родилки са били 836, а през 2017-а случаите вече са 3300, показват данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАДЗ) и Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата
Невръстните майки са родили предимно в София – град, София – област и областите Бургас, Враца, Пловдив, Варна и Русе. Съвместни проверки на ДАДЗ и Дирекция "Социално подпомагане" в тези области са установили, че през 2013 г. родените деца от малолетни майки под 14-годишна възраст са 24. Целта на проверките е била да се предотврати изоставянето на деца в домове и ранни съжителства на малолетни и непълнолетни, поясниха от агенцията.

Втора проверка, извършена от 1 октомври 2015 до края на 2016-а в същите области, показва, че броят на родените от деца, вместо да намалява, нараства. Оказва се, че новородените бебета от малолетни и непълнолетни момичета вече е 853. От тях половината - 448 са малолетни т.е. те са до 14-годишна възраст. Новородените живи бебета от тях са 405.

Оказва се, че в две софийски здравни заведения се раждат най-много бебета от малолетни и непълнолетни майки, показа проверка на "Монитор".

Най-многобройни са случаите в столичната АГ болница "Св. София", в която през 2018 г. те са 96, а през 2017-а са били 87, каза д-р Валентина Григорова, зам.-директор на лечебното заведение. Средно около 2600 деца се раждат в "Света София" всяка година. След нея по брой на родени деца от деца е Университетската болница "Св. Анна", където от 800 раждания през миналата година 26 са от непълнолетни родителки, съобщи говорителят на болницата Антон Луков. В останалите държавни и общински АГ-та в столицата такива случаи са не повече от пет – шест годишно.

Непълнолетна е била транспортирана с полет от Париж, за да роди у нас третото си дете. Момичето е постъпило в АГ болница "Св. София", но часове след раждането е избягало от родилното без бебето и пак заминало за Франция, разказа д-р Валентина Григорова. По думите й обичайна практика е непълнолетните и малолетните да постъпват за раждане без лични документи и да лъжат, че родителите им са в чужбина. Те посочват несъществуващ домашен адрес, което затруднява полицията да издирва родителите им, както изисква законодателството у нас.

Раждат все по-млади момичета, все от ромската общност. Непълнолетна родилка от друг етнос се явява една на петилетка, каза още д-р Валентина Григорова. Имали сме майки на 11 години, както и 16-годишни с второ и дори с трето дете, допълни тя. Ромските момичета зачевали рано, тъй като целта им била да имат време да раждат, докато дойде момче. Имам случай с 26-годишна жена, която има 7 момичета и зачева отново, докато роди наследник, разказа още д-р Григорова.

111 случая на родили, преди да навършат пълнолетие момичета, са регистрирани през миналата 2018 година на територията на Старозагорска област, най-младата майка е едва 13-годишна

В 6 от случаите това е било второ или трето раждане, като 4 са в Стара Загора, а 2 в Казанлък. Учудващо е, че в далеч по-малкия като население Град на розите има тройно повече лолитки майки: 86 при 25 за Града на липите, където м.г. са се родили общо 2338 деца.

50 сигнала за родени деца от непълнолетни или малолетни майки са регистрирани от януари до декември миналата година пък в отдел "Закрила на детето" в Пазарджик, коментира за "Монитор" шефката на местната общинска дирекция "Социално подпомагане" Радка Кежева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
6
 
! Отговори
Решението преди 5 години
Призори, с маршова стъпка, с кирки, мотики и лопати на рамо и с бодра песен на уста се отправят под строй ВСИЧКИ, които са правили деца или са живели на семейни начала преди да навършат пълнолетие. Труд до 18.00 ч. и после пак под строй, пешком до общежитието, където имат 30 минути да вечерят в столовата, да се измият и да си лягат. После лампите се гасят, защото на следващия ден се става в 5.00 ч. Почивка - веднъж седмично, за половин ден - но не да се шляят, а да слушат лекции по бълг.история.
151
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Герб е партия на ромите, не го ли разбрахте вече
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще трябва да се изнасям докъто е време, нещата вече са необратими.
149
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покажете ми едно българско момиче на 14 да е родила, една. Всичките са долни мин гяни и само реват за помощи.Държавата както винаги никаква е няма, само ги засипва с помощи и майченски и така цял живот.Сестра ми с едно дете не е получила 1 лев от държавата, нито стотинка.
148
1
 
9
 
! Отговори
Данъчен преди 5 години
Деца раждат деца! Все по-млади момичета, и все от ромската общност...... И повече ще стават . Надушиха че могат да доят държавата с майчински и други социални помощи без да им се налага и без да ги търсят да работят . Правят се на самотни майки и ако сега броят им е "скочил" 4 пъти то бедна ви е фантазията как ще скача през следващите години...... докато не остане дори и една ромка в детеродна възраст която да не е на социални помощи . И как ли ще скочат данъците за да могат да им плащат ..
147
2
 
13
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Докато бъркате в нашите джобове за да финансирате тяхната раждаемост,така ще бъде и все по-зле ще става! Ако решите обаче да опазите България,въведете строг закон- детски само при първо дете,при второ дете глоба! Българинът и тъй и тъй не ражда- затова този закон няма да го накърни!
146
1
 
6
 
! Отговори
ДПС и БХК преди 5 години
Хайде сега една приказка в учебниците за 15те добри турски Рома,победили командос с три огнедишащи глави!
145
0
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
***все още живеят в родово-общинен строй извън реалното време и социалната среда.При тях е много силно развито стадното чувство,чувствуват се силни само когато са много и сред себеподобните.Това с многото деца е пак елемент на стадното чувство,колкото е по-многобройно стадото толкова е по-голям шанса да се съхрани,защото когато един от стадото е заплашен ,заплашено е стадото,тогава се забравят вътрешно-стадните конфликти и всички се обединяват срещу външния враг=
144
0
 
12
 
! Отговори
те преди 5 години
Спрете им всички кранчета, от които получават пари. Социалното министерство да си размърдат сивото вещество и да измислят една простичка стратегия как да се намали популацията от тази ***. Министерството на здравеопазването да измисли как в родилните домове след всяко второ раждане на дете да им прекъснат детеродния път. Да ги впрегнат на работа и да си плащат всичко, като всички останали. Начини има много, но никой не иска от управляващи да направи каквото и да е, защото те са технтите гласов
143
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За електората всичко е разрешено!!! Важното е да се умножава!!!
142
1
 
11
 
! Отговори
Ама че чудо преди 5 години
Добре де, как издържат чисто физически това? 7 деца, родени през година, как оцелява този организъм при такъв стрес? А това дето избягало няколко часа след раждане? Как е станала от леглото се чудя, че и да избяга
141
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помня онзи възрастен доктор от Сливен, който преди години каза по телевизията, че в неговото отделение почти винаги има поне по една 15-16-годишна, която ражда своето ТРЕТО ИЛИ ЧЕТВЪРТО ДЕТЕ !!!Как не се намери един политик на място да ги събере тези "юнакини", да им даде по една мотика и никакво прибиране от полето докато не изработи такава надница, че да плати издръжката на децата си в социален дом. Ако й се види нанагорно, да каже кой е бащата, за да работи и той!
140
0
 
21
 
! Отговори
Т. Петков преди 5 години
Докато у нас не започнат при всеки такъв случай да съдят за педофилия и да прилагат химическа кастрация - броят на непълнолетните и малолетните родилки ще расте.
139
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деца раждат деца! Все по-млади момичета, и все от ромската общностСега да излезе бате Бойко и да каже че е случайно от кой етнос става това . Електората трабва да се защити ,
138
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ромите и ромските престъпления - да бъдем вечно благодарни на ЦК на БКП и на тяхното решение от 1958 година за насилственото заселване в България на ромите от скитащите ромски катуни. И за да не се бунтуват е решено да им се изплащат необосновано големи помощи за всяко извънбрачно родено дете. А, те ромите всичко им е незаконно: кражбите, къщите, децата... Така се възпита в ромите тяхната пословична любов към децата т.е. към помощите за децата родени от уж самотни майки, които раждат по 5-6.
137
0
 
13
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
"Ромските момичета зачевали рано, тъй като целта им била да имат време да раждат, докато дойде момче."То пък като им се роди момче, като ще прокопсат..
136
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е просто - да се спрат АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИИ И ПОМОЩИ ЗА ЦЕЛИЯ ЖИВОТ на примата, който поне един виновно път е нарушил закона!Ако престъплението е извършено от шайка, да се спрат всички видове привилегии и социални помощи за цялата шайка, за целия им живот. Да започнат с родилката.Това ще прочисти територията от престъпниците, а които вършат престъпления ще освободят държавата от необходимостта да им плаща за "геройствата". Сега е в сила принципа - храни куче да те лае.
135
1
 
27
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Спрете им всички помощи веднага!!! Не искам данъците ми да отиват за маргинали и пара зи ти. България има нужда от пълноценни граждани, а не маргинали.
134
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деца раждат деца...Така са го нагласили Тиквата и неговите "началници".Целта е да създадат етническа бомба тука. С нашите пари развъждат тези ... с благи думи за приобщаване и със съдействието на стотици НПО, създадени с тази цел.Учудващо е как властите не правят нищо, за да въведат ред и закона в действие относно това малцинство. Защо на малолетната майка и в същото време малолетна баба се изпращат помощи, при такива раждания?Развъждат ***, всичко е нагласено за да имаме този резултат
133
3
 
18
 
! Отговори
... преди 5 години
да им се спрат всякакви социални помощи и привилегии- който ражда преди 18 години без помощи занапред, дори и на 200 години да роди, както и други порязващи размножаването на индийци.