Хакерски хитрости: Точат ни с фалшива фактура за ток

Много е трудно да се разпознае, че имейлът е фалшив
18 яну 2019 09:45,
20

Един бърз и невинен опит за електронно плащане на сметка за ток след получен фалшив имейл, може да ни вкара в капан и да се окажем с изпразнена банкова сметка.

Новата измама включва данни, наподобяващи оригиналните на доставчици за ток, които карат потребителите да отворят профилите си за електронно банкиране.

Още по темата

"Получавате регулярен имейл, сетивата са претъпени, вие го очаквате. Ако това е така нареченият фишинг, ставате обект на престъпление. Има няколко варианта. Единият е да ви помолят да свалите файл, какъвто е случаят, който заразява вашия компютър. Другият е да ви помолят да кликнете на линк, който да ви отведе на място, където също се опитват да прихванат вашите потребителско име и парола", обясни пред Bulgaria ON AIR експертът Борислав Сестримски.

По неговите думи е много трудно да се разпознае, че това е фалшив имейл, защото прилича на тези, които получаваме по принцип.

Той коментира, че е много важно да оглеждаме информацията внимателно, защото обикновено тя е стара и е взета от предишно съобщение. Специалистът допълни още, че ако измамата е направена както трябва, трудно можем да усетим минус в сметките.

Борислав Сестримски посъветва тези, които предоставят електронни услуги, да изпращат информация на клиентите не във файлов формат, а да се използват графични елементи, които да я визуализират директно в браузъра, така че клиентът да не е принуден да сваля файлове. Също, когато той трябва да последва някакъв линк, да се използва така наречената автентификация, която има допълнителни мерки за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Като станахме много модерни !
17
0
 
7
 
! Отговори
AA преди 5 години
"По неговите думи е много трудно да се разпознае, че това е фалшив имейл, защото прилича на тези, които получаваме по принцип." Хайде бе, то обикновенно в полето подател излиза мейл адреса. Ама то трябва малко да се чете, не да се цъка.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво прави звеното за борба срещу такива атаки? препоръчва или ги гони?и да не се заблуждаваме че 100% всичко е анонимно, защото не е .
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Трябва винаги да си нащрек. Спокойствието е невъзможно.!?---трябва ли "да си нещрек", за да забележиш съвсем простички неща - имейла е различен! да не говорим, че и почти съм на сигурен, че структурата на самото писмо също е различна.трето. ако те пренасочи към фалшив сайт, най-елементарното е да погледнеш дали имаш "катинарче" и ако има, да му погледнеш сертификата
14
1
 
15
 
! Отговори
Както преди 5 години
банките носят отговорност за откраднати данни и източени карти така и всички дружества които изискавт плащания на услуги по електронен или друг път трябва да носят такава отговорност и да възстановяват парите.
13
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКППри Тошо нямаше ток бе Пинко.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Дружество топлофикация си има оделно служба за следене на нередовни платци. Парите за тях се плащат от редовните.--в крайна сметка винаги плаща този, който има пари!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До9. Трябва винаги да си нащрек. Спокойствието е невъзможно.!?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато нямаш избор и маш единствен доставчик на енергия. Ставаш крепостник или си като роб в болшивизма.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си уникален ***, за да не различиш двата имейла - истинският и фалшивият. най-малкото след точката се различават.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дружество топлофикация си има оделно служба за следене на нередовни платци. Парите за тях се плащат от редовните.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички гледат от топлофикация как *** , но никои неможе да я подмине.
6
1
 
16
 
! Отговори
Бачко преди 5 години
За да могат да изпращат трудно разпознаваеми като фалшиви сметки за ток хакерите ПРЕДИ ТОВА ще трябва да са източили потребителските данни на клиентите на енергийните дружества - имейли... партиди.... адреси... ... а сега тук ни казват че ако някой бъде подведен и плати фалшиве сметка то си е за негова сметка .ТОВА НЯКАКЪВ ВИД ПЕРХВЪРЛЯНЕ НА ВИНАТА ЛИ Е ? Не стига , че ни прехвърляте собствените си разходи ами сега ще плащаме и за некадърноста да опазите клиентската си информация ...
5
5
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Това при другарят Тодор Живков го нямаше ! Токът беше по 1,5 стотинки !!! Кой не скача е червен !!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Оскотял Австралиец преди 5 години
Ми ще хаквам я....като няма с кого да споделя душевните си терзания
3
2
 
16
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
чи кой плаща тъй бре! ипей, ел банка, изипей... бах ти ***
2
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Не, не е трудно да се разпознае че е фалшив е-мейл, защото в истинските е-мейли само известяват за това, че има излязла нова фактура, не те карат да кликаш никъде, още по-малко пък да сваляш файлове. Затова забравете за е-мейлите, аз имам SMS известяване и когато го получа си плащам на каса или през ипей.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"много трудно" - не, по-скоро се изисква санитарно ниво за работа с компютър и интернет. Останалото е мрънкане в стил "кой ми...в гащите".