През 2060-а всеки трети българин ще е над 65 г.

Всеки 3-и нашенец – в лошо психично здраве
20 яну 2019 09:40,
139
През 2060-а всеки трети българин ще е над 65 г.
Снимка: pixabay

47,4% от българите над 55 г. не са в добро психично здраве, показа национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г. Средният за ЕС дял на хората с такива проблеми е 36,1 на сто.

Населението на страната ни е 7 050 034 души, а над 55 г. са 2 452 518 от тях. Това значи, че в най-добрия случай всеки трети българин страда от влошено психично здраве.

Основната цел на стратегията е активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на пълноценен живот и достъп до по-добри здравни грижи.

Всеки трети българин ще бъде над 65 г. през 2060 г. Застаряването на населението се очертава като дълготраен и необратим социален процес за всички европейските държави, не само за България. По данни на Националния статистически институт в края на 2017 г. лицата на 65 и повече години са 1 481 908, или 21% от населението на страната, пише в. "24 часа". Всеки трети българин над 60 г. пък живее на село.

Едва 1,9% от възрастните у нас спортуват, докато средно в Европа физически активните са 10,7 на сто. Достъпът на възрастните хора до информационни и комуникационни технологии и интернет е 22%, при 50% в останалите страни-членки на ЕС. Българите над 65 г., които все още работят, са около 9%, докато трудещите се техни връстници в Естония са 26,5%, а в Румъния - 19,2%.

Учене през целия живот, гъвкаво работно време и стимулиране на селския туризъм като заетост за хората над 55 г., предвижда стратегията. Държавата планира фермерски пазар, на които възрастните да продават единствено собствена продукция.

Голяма част от хората над 65 г., запазили способност за самостоятелен живот, страдат от сериозни здравословни проблеми. Влошава се общото състояние на тези, които постъпват в специализирани институции. За да се справи с проблема, държавата предлага групи по самопомощ - здравите възрастни да обгрижват връстниците си, които са болни и безпомощни. Планира се също организирането на срещи с лекари специалисти в рамките на проект "Здравеопазване на колела". Предвижда се и повече профилактика и участие на възрастните хора в спортни игри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 89Нима?! И с кое точно по природа жените не са ти равни?!
85
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Жените стават мъже, а мъже - жени... Позната картинка! Може да се дължи на промяна в хормоналния боланс.
84
0
 
20
 
! Отговори
F-35 преди 5 години
С този манталитет и начин на живот до 2060 година ще сме история:))
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Не се оставяйте да ви залъгват че най-големият проблем са парите - най-големият проблем са ЦЕННОСТИТЕ!
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...знаете ли на кой модел прилича това с мъжете и жените? На комунизъм. Това е подготовка за върл комунизъм, който ако става на въпрос никога не е спирал да бъде тук, нищо че ни замазват очите с "25 години демокрация" и тем подобни приказки. Целта е мъжете и жените да се направят равни (по природа не са), да се разбие традиционното семейство, да се вкарат всички в големите градове (ако може да е един *ъхъм*София - най-добре), и да се контролират хората като в зоопарк...
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...в по-голямата част от християнски свят. Държавите в третия свят имат ужасен начин на живот, но жените са жени на място, силни и способни да гледат семейство. Аз съм само на 21 и дори не искам да говоря с надменните ми наборки, които не се впечатляват от нищо и никого, нямат стойностна система и се държат мъжки и непривлекателно. Ходих и на запад - същата история. Там и мъжете са на доста трагично положение. Виждам нежелание за връзки и в моите приятели, камо ли за брак и деца....
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой пита ли се защо населението застарява отделно от факта, че стандартът на живот е нисък? Населението застарява и на запад въпреки високия стандарт. Причината е следната - жените в България вече не си струват (не само тук, но и на запад). Традиционните ценности се изкорениха и нашите жени не искат да гледа семейство, а само да работят, да бъдат като мъжете, да получават всичко без да дават нищо в замяна, дори Брат Пит се поти пред тях. Този модел го има...
79
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Сега се сетих и за прогнозата, която от БАН направиха, за развитието на демографската ситуация в страната, след 30-40 години. Най-общо казано, изведени бяха три сценария, като в най-негативния се казваше, че ще бъдем с население под 6 милиона души до тогава. Само, че за толкова много време, може да се случи абсолютно всичко, като например проява на нови фактори, които не са предвидени в прогнозата. Негативният сценарий, винаги може да се окаже още по-тежък!
78
2
 
4
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Всеки трети над 65г, 1 млн , малко деца и картинката в родната държава ще е розова.Държавата за съжаление ще затъне още повече, бизнеса ще умре тотално, населението под 5 млн, и на никой не му пука. Ето това са управниците ни, не виждат по далеч от корема и носа си.Добре че няма да ме има.
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано съм жив по това време, за да видя "бизнеса" как ше я кара тогаз, хе-хе.
76
6
 
3
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Еми пак са ви виновни ромите,че Вас ви е мързи и да правите деца.)
75
3
 
2
 
! Отговори
Каменният човек преди 5 години
До Интересно.Ти луд ли си ве майна ?>
74
2
 
12
 
! Отговори
Fool преди 5 години
Всеки трети над 65г, а всеки първи и втори от ромски произход. Това което политиците може би искат да стане.
73
4
 
6
 
! Отговори
Интересно. преди 5 години
"47,4% от българите над 55 г. не са в добро психично здраве"странното е ,че е точно такъв и процентът на (д)русофилите при над 55 годишните.
72
5
 
11
 
! Отговори
българин преди 5 години
До тогава Цвъки Молитвата ще има 106 апартамента.
71
7
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Тези прогнози, които се правят за такъв голям период от време, са меко казано смешни! Моят професор по "Прогнозиране и планиране", казваше, че прогнозите са много точни само за година напред- 98-99% се сбъдват. Прогноза за пет години напред е 50 на 50 примерно... За 10 години напред сигурно шанса да се сбъдне ще е 10-20%-та, и ще намалява с прогресивен темп в следващите години. За след 30-40 години направо е несериозно да се правят прогнози!
70
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е луд да стои в кочинката до 2060 сам си е виновен
69
2
 
9
 
! Отговори
e преди 5 години
възрастните у нас не спортували, а на запад спортували. То вече няма дори къде да се разходиш, всички алеи паркове и свободни пространства по градовете са застроени
68
3
 
6
 
! Отговори
Gen.Stolipin преди 5 години
A vseki vtori ste e Rimlyanin
67
3
 
13
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Влезте в която и да е панелка или стар блок там ще видите че живеят пенсионери/млади 60/40 така че вече отдавна сме приблизително 50/50 ако не смятаме ***