5-годишно дете почина след усложнения от грип

Пикът на вируса настъпва до дни, обяви д-р Ангел Кунчев
22 яну 2019 08:35, Красимир Ангелов
16

5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след прекаран грип. В Пловдив пък усложненията след болестта взе други две жертви - две жени на 40 и 42 години.

Грипната епидемия обхваща вече общо 12 области в страната. Данните сочат, че в момента от грип боледуват около 100 000 българи.

"Вероятно тази или най-късно в началото на другата седмица ще достигнем пика на заболеваемостта в страната и ще започне бърз спад. Ако трябва да съпоставим със същия период от миналата година, заболелите от грип са по-малко, усложненията са повече", коментира в студиото на "България сутрин" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По неговите думи най-често срещани са пневмониите, както и възпаления на ушите при малките деца, а по-рядко се развиват и по-тежки усложнения.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-засегнати са хората на възраст от 10-15 до 55-60 години и за разлика от другите щамове на вирусите, където най-възрастните са по-уязвими, в случая те са предпазени.

"Трудно можем да предотвратим грипна епидемия, но можем да повлияем на броя на хората, които са засегнати и на процента на усложнения. Това става по няколко начина. Първо и основно - имунизация, по нататък при вече започнал сезон поддържане на добро състояние на организма и на имунитета", обясни д-р Кунчев.

По неговите думи от всички ваксини, които ползваме, грипната е най-малко ефективна, но все пак е най-добрата защита срещу грипа. Според него в рамките на месец февруари пикът ще отмине и нещата ще се нормализират.

Какво още каза Ангел Кунчев вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Трагедия!
12
0
 
1
 
! Отговори
Костадин преди 5 години
До АнонименГрипът не започва с гърлобол и хрема. Започва рязко, приковаващо. с висока температура и главоболие. Не трае и 4 седмици. Тамифлу и Реленца се пият през първите 24 часа от заболяването. Приемат им след този период е безсмислен.Има и други вируси циркулиращи задно с грипният.
11
0
 
1
 
! Отговори
mdaa.. преди 5 години
ще ни уморат някой ден всичките и това ще е. пак ще останат само двама - адам и ***.. "идвал пика" - от къде знаеш? това все едно да кажа че след 10 дена ще пусна тото за пътви път и ще спечеля 10 млн.. не на мене тея
10
0
 
4
 
! Отговори
До Спиро Киров преди 5 години
Със сигурност пръскането с химикали от самолети не е от вчера, пък било то за наторяване, борба с вредителите научен/воене експеримент, но едва ли и всяка следа видяна в небето е ярко и неповторимо доказателство за това. Средния брой полети до и от София е около 150, вкл. товарните, + още толкова транзитни. Според зависи-то, може да се множество странни и необясними неща в небето, но нека подходим прагматично. Пръскането над обработваемите площи се прави от височина, съобразена с ефективността
9
0
 
3
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Да. Това го разбирам и съм съгласен. За съжаление има и случаи от наши сънародници работили, пътували в чужбина, върнал се,разболял се и си отишъл. Познавах някои такива хора.Но пръскането с кемтрейлса е против хората. Самият факт,че избягват темата властите, игнорират я, все едно я няма...е показателен,че не е за добро.Това мисля.
8
0
 
6
 
! Отговори
S преди 5 години
А в София-град кога смятате да обявите грипна епидемия? Или трябва всички да се изпозаразят и чак тогава? Сами казвате, че тази година усложненията след грипа са повече и по-тежки!
7
0
 
5
 
! Отговори
До 6 и 7 преди 5 години
Преди около 100-150 години, когато човекът е бил доста по-уседнал и ограничен в придвижването си, епидемичните заболявания са следвали естественета миграция на птиците и пристигането на чужденци от "далечни страни" (често мнозина от местните не са ходили дори и до най-близкия голям град).Днес, при добро планиране човек може за по-малко от 48 часа да обиколи света. И като на всяко едно летище се поомеша с тълпата от кихащи и кашлящи, може да ни донесе и нещо непознато дето не се лекува.
6
0
 
3
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
do 6 въпросе как ще мутира във всеки организъм вируса?Ако не е мутант вируса. Някой ги пуска отнякъде. Нищо не идва от само себе си.Кемтрейлса кой го пръска?
5
2
 
8
 
! Отговори
Инфо преди 5 години
Много често всъщност починалите от усложнине на грип са починали от вътреболнична инфекция. А грипната ваксина е просто бизнес. Няма как да се предпазиш с ваксина от вирус, който мутира буквално във всеки заразен организъм единствено може да подготвиш имунната си система и то не с лекарства и хранителни добавки, а чрез грубо и спартанско отношение към собствената си персона. Грипа е наказание за глезенето.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А купих 6 ваксини за цялата фамилия130 лв..през октомври и пак се заразих ,но поне не умрях нали!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бях ваксинирана и го изкарах този грип още началото на декември,започва с гърлобол,после хрема,отпадналост и се започва една кашлица,4седмици ,едни зелени секрети от носа,ужас,и температура,аз лично ползвах консултация с личния лекар по телефона,каза ми да включа антибиотик ако симптомите не отминат до 4ия ден,питах изрично да пия ли Тамифлу,бях си го купила,личната лекарка каза,не и явно не е била наясно как да лекува!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бялата мафия, хора, бялата мафия!!!Няма кой да ги соре, особено пък в такива продажни и деградирали от корупция държави като нашата.Нали гледате какво се случва-2-3 седмици реклами на препарати и след това хората в аптеките. Ама не защото са се зомбирали ит рекламите, а защото си прав и здрав, и се прибираш вечерта и падаш на леглото и не можеш да станеш. Защото вече им е много лесно-в претъпкан автобус, в мола- едно флаконче, леко впръскване и ето ти 100-200 веднага заразени....
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при генерал Борисов наричан още способния. Дори без ваксинация, възрастните хора са предпазени от коварния грип. Защото той мисли и се грижи за тях денонощно. Видими резултати.