Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?

Изследване на Тренд: Партията на Борисов с аванс от 1,2% пред левицата
Обновена: 24 яну 2019 13:31 | 24 яну 2019 10:42, Красимир Ангелов
512
Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП са рамо до рамо броени месеци преди изборите за европарламент, категорични са социолозите. Повечето проучвания показват минимална разлика в полза на управляващата партия, но вчера бе публикувано и изследване на АФИС, което дава предимство на социалистите.

Още по темата
Според последното изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода 10-17 януари, ГЕРБ все пак задържа първото място на евровота. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18,3% от българите, а за БСП – 17,1%. Следват ДПС с 6,9% подкрепа, Обединените патриоти с 3,5%, Демократична България с 2% и Воля с 1,6%. Цели 45% от анкетираните пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Социолозите отчитат, че партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с тези на изборите за местен парламент. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ, но за сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" обаче уточняват, че в предварително зададените опции е заложено на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ) на изборите през май. При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, категорични са социолозите.

Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Графика: Тренд

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Така в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

От проучването става ясно още, че не се наблюдават сериозни промени в оценката на хората за работата на основните институции.

Цели 66% от анкетираните са категорични, че не одобряват работата на парламента, срещу едва 21% с положително мнение. Одобрението към работата на правителството е малко по-голяма от това на Народното събрание, но и то остава ниско – 27%. Неодобрение към работата на кабинета изразяват 60% от анкетираните. На фона на това най-голямо остава доверието към президентската институция. Цели 54% оценяват положително работата на държавния глава Румен Радев срещу 28% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре ,че паднаха международните цени на петрола и спасиха Бойко....иначе беше пътник...но няма друг път освен да си отиде ,макар и малко по-късно...просто на хората им омръзна вече...не само че не подобри животът ни,но и по-зле става...да не говорим за неговите шмекерлъци,които бият на очи и дразнят...вижда се с просто око колко е елементарен и отблъскващ с претенциозното си самочувствие, неподкрепено с интелект и морални качества...
188
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво спорим не знам. Истината е елементарна. Достатъчно е да им видим биографиите.Бил ли е Борисов член на БКП? Бил е. От 1978-*** година. Или с други думи на 19 г. вече е станал комунистче. Отказа ли да си върне членската книжка 90-та? Отказа, даже с риск да остане без работа.Била ли е Цецка партиен секретар? Била е.Бел ли е Плевнелиев комсомолски секретар - бил е.КОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е БИЛ?Мили родни комунисти - сега се дърпат и плюят комунистите.
187
3
 
14
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Всъщност ГЕРБ НИКОГА не е печелил половината +1 от мандатите.Максимумът,постигнат от тях беше 117 депутати(2009г).Оттам нататък,все надолу- 2013-97,2014-84,2017-95.И причините да са във властта са доста тъмни.
186
1
 
8
 
! Отговори
реалната статистика преди 5 години
Като се има предвид, че българите от българския етнос, масово напускат България на герб то: за крадците герб ще гласуват стоте им последователи от български етнос и всичкия материал от ромския етнос.
185
5
 
7
 
! Отговори
!!! преди 5 години
До тонкатаПътят е един ГЕРБ,ЕС,НАТО.Друг път НЯ-***:):):):)__________________________________________________не разпознавам в ББ или ЦвЦв интелект. Тоест ГЕРБ не може да е моя път.
184
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпното герберско правителство трябва да бъде съдено за геноцид над българския народ !!
183
3
 
11
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Бившите партийци от БКП се прекръстиха на БСП, ГЕРБ, СДС, ДПС, ОП, Воля и др. за да повярват масите, че били РАЗЛИЧНИ тези от онези. Все още мнозинството хора вярват на заблудата, че са различни и по този начин политиците РАЗДЕЛЯТ за да ВЛАДЕЯТ. Толкова много пъти минава този номер и хората се хващат на него, като шаран на гола кукичка !Ето за това прехода ни продължава повече от 30 години. Предизборните сергии отвориха, търгашите започнаха с обещанията (голата кукичка).
182
2
 
13
 
! Отговори
Киро преди 5 години
До тонкатаНяма да гласувам за ГЕРБ. Това което правят е посткомунизъм.Вдигнаха данъците, за да вдигнат заплатите на корумпирани и неграмотни институции.Работещия народ стана все по беден.
181
4
 
4
 
! Отговори
Така е. преди 5 години
До А беИ мен ми омръзнаха ГЕРБ и то достатъчно, но няма да гласувам за БСП нито за ГЕРБ.Ще гласувам протестно.
180
2
 
12
 
! Отговори
! преди 5 години
До тонкатаНикой не е вечен нали... :) Единственото което е сигурно е смъртта. Така и с тиквите.
179
4
 
17
 
! Отговори
158 преди 5 години
Не харесвам принципа на по-малкото зло, но Герб трябва да изчезнат най-после! Макар че толкова са се окопали по места, че това ще е много трудно. Освен това никоя партия не е била толкова богата и корумпирана.. Приканвам разумните хора да гласуват, за да не оставяме нещата на фалшификации и партийни герберски функционери.
178
4
 
15
 
! Отговори
А бе преди 5 години
По-голямата част от хората мразят ГЕРБ.Обаче това въобще не значи,че обичат БСП,то няма и защо.Но вече омръзна ГЕРБ да ни излиза с номера,че е по-малката злина.Определено се налага да се направи нещо по въпроса....
177
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагъл е, че не ви дава да крадете, нали?
176
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в ГЕРБ имаше комунисти вие от БСП нямаше да видите постоянно срещу тях.
175
12
 
0
 
! Отговори
Бай Хей преди 5 години
До гневен. По-леко, ще получиш инфаркт. Освен, че си написал куп лъжи, нищо и от прогнозите ти няма да се сбъдне. Просто защото ти си никой.
174
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хи-хи, пак ще има изненадани социолози на самите избори.
173
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунистите трябва да си идат в русия, веднъж и завинаги!
172
1
 
1
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 115. Кога сега?
171
3
 
15
 
! Отговори
115 преди 5 години
Сега герб ще берат плодовете от постоянния тормоз над народа.
170
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Българин - родолюбецНе знам как може да си българин - родолюбец, а да пишеш с толкова правописни грешки.