Обратно у нас след 14 г. в САЩ... Заради Родината, Родопите и панелките!

Историята на Робърт Желязков, избрал да се върне в България
31 яну 2019 11:23,
275

Родината, Родопите, панелките. Всичко това връща финансиста Робърт Желязков в България, след като е прекарал 14 години в САЩ.

Той напуска родния Пловдив през 1999 г. Заминава за САЩ по настояване на родителите си. В Америка остава 14 години, които описва до голяма степен като изгубено време.

Започва да учи в университет в Оклахома, но прекъсва следването си и губи стипендията. Години по-късно обаче решава да завърши "Финанси" в Мисури. Преди това започва от нулата и работи като сервитьор в ресторант.

През цялото това време обаче България му липсва.

"Всеки път, когато се прибирам, спирах на магистралата, където се виждат Родопите и просто ги гледах няколко минути", спомня си Робърт.

Една вечер взима спонтанното решението да остане в България, рри това само часове преди да излети самолетът за Америка, на борда на който така не се и качва, а има закупен билет.

Робърт Желязков казва, че по-правилно решение не е взимал в живота си.

"Целунах този асфалт на летището и тръгнах към хубавия Пловдив. В България беше семейството ми, приятелите... Първите години в Щатите изхарчих толкова много пари за карти за международни разговори, защото България ми липсваше", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Освен Родопите, Робърт оценява и още една страна на родината, която обаче малко хора намират за красива. В неговите очи панелките, сравнени с монотонното строителство в САЩ, носят много повече дух.

"Много често обичам да се разхождам из квартали, в които не съм бил и да гледам тези красиви панелки и да си мисля във всеки един апартамент колко щастие и нещастие е имало. Много е интересно. България, един вид", споделя Робърт.

Все пак подчертава, че у нас хората често се надпреварват кой какво лошо нещо е видял и е по-рядко да се чуе разговор за нещо хубаво. Той смята, че се е фокусирал върху доброто в живота си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се прибрах от САЩ преди 12 години. Признавам, не ми харесаха порядките там.Но сега, като се замисля, животът там е по-читав. Вярно, работи се до побъркване, но поне знаеш защо го правиш. Тук хората разчитат на лотарията, за да забогатеят, какво говорим изобщо.А иначе този пич бързо-бързо ще разбере къде е попаднал. Само да опита да създаде бизнес, примерно и ще види за какво иде реч.
16
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в България обстановката, мизерията, отношението на хората те смачква всеки ден и кокото и да си бил позитивно настроен един ден просто се смачкваш и се чудиш какво правиш тук.
15
16
 
17
 
! Отговори
До този от Германия преди 5 години
Роди се тук, учи, яде и сега отиде да ползваш чужди блага в Германия. Ти какъв си там, да не си направил нещо за Германия, че си там? Нали ви виждам, какво правите там? Винаги сте трета ръка хора. Пазарувате от големите вериги и сте пълни мизерници. Както ви наричат немците: АУСЛЕНДЪРИ. Трябва жертви за да има промяна.
14
3
 
37
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Тя страната ние хубава - имаме си планини, море, реки, езера, четири сезона. РАЙ !Държавата обаче е трагедия. Заради държавата хората бягат !
13
1
 
20
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Парите не са от значение, когато ги имаш. Хехе!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Робърт Желязков казва, че по-правилно решение не е взимал в живота си"Ясно, БКП-то си сака Работническото Дело!
11
1
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
ми явно е така чакаме месия да дойде да ни помогне след като всички са изпаднали в кома
10
1
 
23
 
! Отговори
Винету преди 5 години
ае кви са тия глупости ...чужбина не е за всеки ...ако не можеш да си намериш читава работа с добро заплащане, мизерстваш нормално е да се върне и да мизерства в БГ
9
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Будала. Като постои известно време тук и ще се чуди защо се е завърнал.
8
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от българите изпитват силен провинциален срам да се върнат тук от богатия запад и да признаят, че не са преуспяли или просто не са щастливи. Измислят разни абстрактни причини и даже чудатости, но всъщност тук си им е мястото...
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се разходите из САЩ извън големите градове ще останете смаян от броя на бездомните и от нивото на живот там. Като топъл щат, в който през нощта може да се спи на открито, Флорида е образец за това. По официални данни за 2018г. 86 000 човека са се отказали от гражданство в САЩ, като броя им в последните години нараства. Всевластието на полицията и богатите правят от тази държава дикратура.
6
3
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ако се намери един да изгони всички крадци от милата ни родина доста българи ще си приберат от чужбина
5
20
 
35
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Бъдете сигурни ,че след има-няма 2 години отново ще замине за САЩ и повече няма да взима такива грешни решения и няма да остава в България ! Аз имам доста приятели ,които спестиха достатъчно пари в западна Европа и решиха да се върнат и да започнат свой бизнес в родината ,като смятаха ,че ще хванат Господ за топките ! Но в бедна държава и бизнеса не върви , така доста бързо фалираха и сега остоно са в западна Европа без никакво желание да се върнат в България за постоянно !
4
2
 
38
 
! Отговори
Ибн ебн ал кравар преди 5 години
Имам приятели които не могат в чужбина. Това е.
3
0
 
35
 
! Отговори
Край преди 5 години
Вчера се запознах с българин завърнал се след 15г. в Канада. Наново емигран - дали ще се присади ще видим.
2
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно са му липсвали намръщените продавачки и чиновници. В България много от хората не са усмихнати и това е подтискащо.
1
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се разплача. Интересно и аз имам познати в чужбина даже приятел се ожени в САЩ и никой не му се връща даже като дойдат нямат търпение да се махнат.