Къде в България живеем най-добре? Стандартът в София – 4 пъти по-висок

Изненадващо, Стара Загора е на второ място, а Пловдив - на седмо
Обновена: 7 фев 2019 14:52 | 7 фев 2019 14:51, Нели Христова
136
Къде в България живеем най-добре? Стандартът в София – 4 пъти по-висок
Снимка: Pixabay

Къде хората в България живеят най-добре? Според последните данни на Националния статистически институт, качеството на живот в столицата е близо два пъти по-голям отколкото в Пловдив и Варна. 

Сравнявайки размера на БВП на човек, можем да определим какъв е стандарта както в други държави, така и в различните региони на страната.

Според данните на НСИ, най-голямо БВП на човек от населението има София – над 30 хил. лв. След нея се нарежда Стара Загора с 17,5 хил. лв., като изпреварва редица по-големи населени места в страната, цитира данните "Труд". Този неочакван резултат се дължи на ниската безработица в града и опитите на общината да привлече международни инвеститори, които да дават големи заплати.

След Стара Загора се нарежда София област, с 15,5 хил. лв. БВП на човек, но този стандарт се дължи до близостта до Столицата. Четвърта е Варна с 13,8 хил. лв, следвана от  Габрово с 12,3 хил. лв. БВП на човек и Бургас с 12,2 хил. лв.

Макар че е доста по-голям град от по-горе изброените, Пловдив остава седми в класацията с
12,1 хил. лв. БВП на човек, следван от Враца и Русе с 11,6 хил. лв.и 11,1 хил. лв.

В дъното на класацията се намира Силистра със 6,6 хил. лв. БВП на човек.

Всъщност, Враца може да се похвали и с най-голям ръст на БВП – близо 22% през 2017 година, ала причината далеч не е оптимистична. Все повече работодатели се насочват натам, но само защото има много работна ръка, която е склонна да приеме по-ниски заплати.

Въпреки ръста на икономиката през последните години България остана на последно място в ЕС по БВП на човек от населението с 7300 евро. Това е четири пъти и половина по-малко от средното ниво за ЕС от 30 хил. евро. Най-близо до нас е Румъния с 9567 евро. Най-добре се представя Люксембург с 92 632 евро. В Германия БВП на човек е в размер на 39 650 евро, което означава, че там живеят 5,4 пъти по-добре отколкото ние.

Според данните на Националния статистически институт, икономиката на страната ни е формирана главно от дяла на услугите.  Той е 66% спрямо този на индустрията – 28%.

В столицата се формират близо 40% от целия Брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Причината за това са високите заплати и ниската безработица в София.  Също така, услугите в София формират над 50% от целия обем на предоставените услуги в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
2
 
! Отговори
Свилен Георгиев преди 3 години
Здравейте на всички, макар и късно, но по - добре късно от никога, хора бягайте от тоя град "Варна(Морската сотлица). Това е мое мнение, но аз съм в ИТ сферата и попринцип очаквах градът като "голям", "развит" след като завърша да ми даде много повече възможности от колкото реално има, но реалноста е доста по различна в момента е 2020 и познавам хора които на junior(младши) позиция вземат заплата 3 пъти по - малка от колкото може да Ви се предложи в София или Пловдив.
104
0
 
3
 
! Отговори
до House M.D. преди 4 години
ти изми ли си очите тази сутрин. Масовата заплата в Сф е над 1000 кинта. щом средната идва около 1400. 2000 в сф се счита за нормална не висока заплата. Има едни до 15% с заплати над 3000.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голяма гордост, в коя нормална държава населението в столицата живее 4 пъти по добре от плебеите в провинцията, няма....
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 98Атина е даже 5 мил, 3 мил е била преди 30 години, те и гърците са се навряли в два града Атина и Солун, ама не мисля че е много хубаво
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заарата е жив и истински град , който гледа в бъдещето ,а не си е забил главата в славното минало като Филибето.
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че някъде пилучават повече пари не значи, че живеят по-добре.
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вече несофиянецСТАНДАРТ НА ЖИВОТ -това са парите ,които изкарваш и тяхната покупателна стойност/цените,разходите ти на съответното място-град,държава.../.КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ включва други неща-условия на живот,сигурност,обществена среда,качество на стоки и услуги,които ползуваш....
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качествената работна ръка отдавна се изнесе от България
97
5
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Масовата заплата в София е 600-700 лв. Ерго, в останалите градове би трябвало да е 150-160 лв. От заглавието не става ясно 4 пъти по-висок спрямо кого?
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. В Пловдив например заплатите са същите, а даже и по-добри. Някои хора се местят в София заради това да си създадат разнообразие в живота, да избягат от лоши спомени, задушаващи връзки, задушаващи близки и приятели. Просто това си е някаква чума на новото време - има комуникации, има пътища, лесен транспорт, хората стават по-асоциални, стресът им идва в повече... и в резултат на всичко това, им се иска да отидат да живеят на друго място. Където ще е "различно" от настоящето.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 78 АнонименУмираш от завист , нали генди ?
94
4
 
25
 
! Отговори
вече несофиянец преди 5 години
Стандартът на живот с пари ли се определя ве, ботури?! На Софията било 4 пъти по-хубаво... ама другуят път! Стойте си там и плащайте прескъпо за лукса да живеете в стрес, да дишате отрова и да висите в задръствания по 3 часа на ден.
93
4
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 83 Като гледам колко минуси са ти наврели,явно не само Радев е проблема.Някой беше казал преди време----матреяла е калпав.Свестните отдавна са на запад-*** стои здраво б БГ.
92
8
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 91 Лъжеш.Има само един тумор и това е БКП-днес разчленено на БСП,ДПС,ГЕРБ,Атака и много други ракови разсейки.Комунизма продълажава да затрива България.
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм съгласен че заплащането го определят работодателите - това е свободен пазар. Истината е че болшинството работници са неграмотни и мързеливи (всеки който е наемал в БГ знае за какво говоря). Много е трудно да си намериш работещ и мислещ човек и на такива обикновено им се плаща много!
90
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България бвп не формира възнаграждението,както в Европа а го определят работодателите и в София масово се работи за по 600-700 лв на месец,а е по-скъпо сравнено с други градове това,че има няколко IT фирми,който дават големи заплати не значи,че болшинството от хора заработват добри пари и живеят добре
89
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти по цял Свят е така.москва е 20 милионаистанбул е 18 милионаатина е 3 милионабелград е 2.5 милиона
88
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време затова имаше жителство. Да не се позволява един град да става прекалено голям и пренаселен.
87
3
 
17
 
! Отговори
про-винциалист преди 5 години
Софийските селяни са на висота.
86
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София съсипа България! Обезлюди села и градове и измука националния бюджет.За какво е всичко това? ЗАЩО всички се натискат да живеят в София?

Спонсорирани публикации