Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
като нормален българин как да не желая нов народен съд за грантаджийските предатели на щат в Америка срещу България,кажете ми само за евроатлантиеските предатели гаврещи се с историята ни само смърт и нищо друго !
35
5
 
24
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
И на памета на Левски ли посегнахте бее....
34
2
 
22
 
! Отговори
Топ коментатор преди 5 години
Фурнаджиев и Хаджипенчович, това е люлката, в която е люляна, хранена и отгледана, днешната ни политическа класа!
33
6
 
35
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
Боже, прости ни! Как оскотяхме и изпpoстяхме толкова само за някакви 30 години?
32
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали до скоро в учебниците по история пишеше че хора като Левски и Ботев са били просто едни нарушители на обществения ред по време на османското присъствие.И затова побързаха да извадят много от неудобните текстове.Нали знаете историята се пише от победителите. Този който командва света и дневния ред то решава и каква да бъде историята. Целта е младите поколения да знаят само това което им каже Биг Брадър.
31
2
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Яка цензура !!! ***....
30
4
 
20
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Целия въпрос се измества в холивудска,евроатлантическа и др .такива плоскости!Няма да се учудя,ако някой ден изскочи и джендърска вариация.Това ли е същественото:Какъв вид е имал,кой го е предал,къде е погребан и т.н.?Най-важното-духът на Левски,неговия завет се губи!А той е абсолютно актуален и днес,ако следвахме простичките му правила,нямаше да сме в сегашната дупка!
29
8
 
24
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Лично Путин е настоял за осъдителна присъда,*** мекерета !
28
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е това е върха след като ни казаха че не е имало турско робствасега и путин е предал левскигербавите джендери са ясниама тия дето им се връзват са на истина както каза професора де.бил.четаблагодарение на фондацийки като америка за българия българия скоро няма да я имапона един резелват да ни оставят както на индианцитеайде със здраве
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още не може да се намери къде са го закопали турските лисици.
26
3
 
39
 
! Отговори
Новия Световен Ред преди 5 години
Ако Левски беше жив днес, той със сигурност ще да бъде най оплютата и мразена личност в България. Вероятно щеше да бъде обявен и за терорист и заплаха за "националната" сигурност.Може би дори щяха да ни накарат да го екстрадираме в САЩ където да го съдят за международен тероризъм и саботиране новия световен ред.
25
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото име, останало неоплюто в българската история бе това на Левски. Сега не се посвениха и него да оплюят, като съвременно го свързаха с Русия. Това е типичен "Прозорец на Овертон". Отначало питат -има ли Русия пръст, след това казват Русия вероятно го е предала и на края Русия доказано го е предала, разбира се без никакви доказателства. Отвратително. Утре навярно ще прочетем,че Ботев е убит от руски снайпер, внедрен в турската армия.
24
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
целят да заличат българската памет
23
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пл.юенето срещу Русия мина всякакви разумни граници. Толкова остра е вече липсата на нови идеи, че почнаха с безумията.
22
9
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Колкото энаете за Иисус, толко энаете и эа Левски. Но вие си дрънкайте, нема лошо нали...00010
21
15
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо тъпите журналисти правят официална история сороските лъжи?! Русия няма нищо общо,и Левски не е казвал "който ни освободи,ще ни зароби". Дори да приемем лъжата,че го е казал,не е познал. Русия ни осовобждава,създава бг държава,армия и всичко,и си отива обратно,без дори безплатни бази да си направи у нас. После сами виждаме,че БГ е немска колония заради Кобругите,винаги с Германия. За какво руско заробване говорят ***?!
20
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е бил комунист, а не капиталист и егоист или лотариен играч. И затова са го убили. "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само себе си". Иванчо Хаджипенчович осъдил го на смърт, става дупетат и съдия както и днес става.
19
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Необходими са такива статии за да ни подготвят лесно да асимилираме "истината" когато ни я кажат - Левски е бил евроатлантик.
18
9
 
44
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Само по този въпрос не бяха намесвали Русия ...
17
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетровИмам сигурни доказателства, че Путин държи отворена озоновата дупка, като изгребва с лъжичката за чай озона... нема майтап, да знаете Русия има пръст.