Отказваме се от домашарката, все повече лозя пустеят

Все по-малко млади хора се занимават с лозарство
38
Отказваме се от домашарката, все повече лозя пустеят
Снимка: Булфото, архив

Между 10 и 15 процента по-малко домашна ракия е сварена в лицензираните селски казани в страната в последните две години, съобщи Андон Андонов, председател на Сдружение "Българската домашна ракия".

Той посочи, че в България има 1 500 лицензирани казана, като половината от тях са с обем 500 литра, а останалите – до 1 000 литра.

Много хора изкореняват лозята си, тъй като нямат възможност да се занимават със земеделие. Има много изоставени лозя, а все по-малко хора се занимават с лозарство, каза Андонов, цитиран от "Монитор". И напомни, че миналата година реколтата е била по-малка, като на места намалението е с 50 на сто.

Другата причина била по-лошата реколта от грозде и плодове. По думите му, през 2018-та почти не е имало кайсии за ракия.

"Миналата беше много лоша. На места реколтата беше под 50%, заради дъждовете и породените от тях болести. Някои стопани дори не набраха нищо. Спад има, защото много хора започнаха да изкореняват лозята и имаше дори субсидия за това. Все по-малко млади хора се захващат с лозарство. За 2019 г. сме оптимисти засега. Прогнозите са за добра реколта", допълни Андонов.

"Всички предпочитат класиката - гроздова. Може би делът й е 70%. От плодовите преобладава сливовата, защото за нея има повече суровина и те са по-издръжливи от кайсиите, които трудно се опазват", каза още шефът на сдружението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
лозята в нашия краи ги заразяхме заради индииските набези грозде чушки доматилук картофи кокошки всичко замина и накрая замина и вуичо ми бутнат от мостав барата
15
2
 
22
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Това е част от Геноцида на Борисов и демократите. ЕС ще ни храни, НАТО ще ни пази. основната идея на демократите под давление на американците бе да се съсипе "икономическата база" на соц-а, а това означава тотално запустение на селскостопанските площи. Не се чудете, това е политика. Етноса бе пуснат да довърши тези, които оцеляваха, на въпреки!
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам тази страст да гледаш грозде и след това да го превърнеш в алкохол, който вреди на организма. И да се наливаш колкото можеш и да се хвалиш колко ти е яка ракията. По-добре да си хапнеш гроздето отколкото да го превръщаш в отрова.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лозето не иска молитва,а мотика.Едно от най трудоемките в земеделието.Баща ми имаше 2 декара лозе и беше голямо блъскане.Че рязане,че копане,пръскане,че пак копане.Бране,мелене.Затова се отказаха хората и пердашат от купешката пърцуца
12
0
 
44
 
! Отговори
да преди 5 години
Има още един фактор за който се мълчи. Никой не иска да гледа каквото и да било заради правото на един богопомазан етнос да бере на воля за да си изкара "прехраната". Никой не иска вече да ги прехранва. Това по целия свят е кражба и се наказва, докато тук бият собственика в собствената му земя и берат берат, ако се защити го затварят и го дообират вв съдебната ни система, а депутатите дебелеят щастливо и се радват защото те са вносители а не производители и това ги устройва.
11
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяните са дребнави, алчни и много завистливи.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ДСГанче,това само ли го измисли?
9
3
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Че кой ще подпише договор за 10 години ?! Никой не е лyд да подпише договор за повече от 1 година...
8
3
 
20
 
! Отговори
1 преди 5 години
До ДИДИТо тези двамата са си свършили работата, но онези двамата от кориците на онази брошура от училищата, каква ще я свършат?
7
3
 
10
 
! Отговори
един преди 5 години
Какви лозя? На младите, май че повече им се гледа коноп!
6
5
 
15
 
! Отговори
ДИДИ преди 5 години
Тия двамата специално,дето са на казана,показват точно защо популацията ни намалява.Алкохолици за пример!
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То на младите с какво ли им се занимава.
4
2
 
28
 
! Отговори
Пфъъ преди 5 години
Е кой щеги гледа тея лозя, като в селата останаха една шепа хора.
3
6
 
15
 
! Отговори
До ДС преди 5 години
Така е! Това е байганьовското мислене на ***. А, защо не подписахте довор за 10 години, да видим дали ще иска веднага да си получи земята!?
2
2
 
52
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Така е. Ама аз като отида да купувам пустеещи лозя, които повече от 15 години не се работят собствениците иста по 5000 лева на декар. Пробвах да ги работя под наем, на втората година ми казват ами решихме ние да си го работим. Аз получавам едно лозе непипано 10 години. Почиствам го, изправям колове, телове, пресаждам и след 2 години ми казват ами аз си го искам. Еми, всеки иска да стане милионер от 1 декар. Или ми казват момче ти искаш пари да правиш от моята земя. НЯМА ДА ТИ Я ДАМ.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слаба и объркана статия, никакъв анализ, няма дегустация, няма статистика...