Точков абсурд: Момиче с увреждане без асистент, можела да пляска

Новият тест е необективен, настоя майка на дете със 100% ТЕЛК
20

Нова точкова система ще оценява хората с увреждания. От нея ще зависи на какви помощи от държавата имат право те.

За оценката ще отговавя специализиран отдел на Агенцията за социално подпомагане. Ще се събира информация за човека с увреждания, при нужда ще го посещават в дома му.

С оценката ще се определя необходимостта от месечна финансова подкрепа, от помощни средства, от приспособяване на жилището, както и от личен асистент.

Бояна има 100% ТЕЛК. Ако тази система влезе в сила обаче, тя ще получи 0 точки на определени въпроси, а общият им сбор ще бъде между 120 и 130 от максимални 204. Това би ѝ давало право на асистенстка грижа до 84 часа месечно, т.е. между 2 и 3 часа дневно. По думите на нейната майка Валентина Христова, момичето в действителност се нуждае от постоянно присъствие на възрастен човек.

"В по-голямата си част тестът е абсолютно необективен. Начинът, по който са зададени въпросите, водят до отговори, които не дават реалистична представа за състоянието на човека", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Валентина.

С точки ще се оценяват и проблеми, свързани с това доколко човекът може сам да се къпе, да се храни и да пазарува за ежедневието си. На оценка ще подлежи и ориентацията му – например за време – кога е ден, нощ, както и способността му да помни в рамките на деня и минали събития.

Майката на Бояна коментира още, че от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" до дни ще излязат с предложения, които според тях ще бъдат по-добри от тези, разглеждани в момента.

Срокът за обществено обсъждане на новия проект е до 23 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Личен асистент преди 5 години
Хм, по логиката на тази дама, всяка майка на дете до около 10 годишна възраст, трябва да му бъде и личен асистент. Дето се вика, почти всеки женен мъж се нуждае от личен асистент, изхождайки от изказването за сервирането. Нещо ми издишат доводите и. Явно иска освен онези близо 1000 лв от държавата, да взема и още пари като личен асистент. Всеки яде, всеки пазарува. По тази логика, трябва ли всички да имаме или да сме лични асистенти?
15
0
 
7
 
! Отговори
Пак ни излъгаха преди 5 години
Системата ни убива и Вера Иванова тотално прекацаха хората с увреждания. Уви, явно желанието за власт и амбициите на някои хора водят до това. Да си майка на дете с увреждания вече е срамна дума, заради тези жени от Системата. Сега хиляди ще страдат заради тях
14
2
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Няма пари за асистенти и инвалиди, защото Мутрата опрости 8 мил на Гавното мюфтийство.
13
2
 
17
 
! Отговори
омръзна ми от тази преди 5 години
Алчна ***! Постоянно се появява по телевизиите и медиите. Лично аз я виждам тази поне за 6-7 път. Нали те искаха точковата система?! Заради такива алчни *** като тази за истинските деца с увреждания няма пари! Интересно, дали онова момиченце от снощния епизод на "Бригада нов дом" е получило някакви пари и колко ли са те?! Запомнете ми думите -сред така наречените майки на деца с увреждания ще с еполучи страхотно разделение. Всъщност,вече се е получило. За едни такива като тази винаги ще има
12
6
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Най-жалкото е че такива хора като теб, през целия си безсмислен животец не са се напънали грам, но пък имат претенцията обществото да ги обслужва от до - жалка история, посредствени човечета.
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари ми дай и за друго не ме търси - системата ни убива, защото не ни давате достатъчно пари за да си развяваме дупетата качествено. 5000 лв. за тази "майка" търговец-просяк, за да си има за цигари, алкохол, смартфони и т.н. неща от първа неолходимост за себе си. Аз не знам как е възможно да си такъв меркантилен лицемер, за да се изтъпачиш и въпреки че ***, да твърдиш че разбираш повече от лекари с диплома, следователно обществото е длъжно да те издържа. 24 часа грижа полагала? Тотална лъжа!
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е на фона на "слепите" дето карат коли. Знаете за кои говоря!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурдите в България ще се задълбочават. Специално абсурдите в ТЕЛК са предизвикани от така наречените патриоти които нямат нищо общо с патриотизма, но са на косъм от националсоциализма. Продължавайте да гласувате за подобни отpепки за да имате за какво да се възмущавате и за в бъдеще.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият абсурд е, че България съществува за да измъчва народът си - ТОВА Е АБСУРД ! Няма държава в ЕС с толкова овче население което вече 30 г. не може да разбере, че ГЕРБ са клонирани от БКП, както и всички партии влезнали в Парламента !
7
0
 
15
 
! Отговори
ДА ДЕ преди 5 години
ама за Ц и Т пари има.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това благодарете на оня от Бутан скатажията и голем патриотарин Симеонов Балевски. Той ви насади на пачи яйца а сега прилежно се скатава по ъглите на парламата и гушка 7 000 левчета заплатка плюс заплатка от телевизията си и хотелчето му. Задължително му благодарете да не забравите. ЕЙ.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше пляскала на Бойко направо да са и дали 100-те%......!
4
0
 
62
 
! Отговори
T преди 5 години
Пари за хората с увреждания няма, но в същото време наляво и надясно се "опрощават" огромни суми, милиони, от неплатени данъци. Мен ще ме попилеят за 10 лева неплатен данък, а на някои се опрощават по 7 милиона, на други - по 60 милиона. Що за абсурд?! Това не са ли престъпления в особено голям размер?!
3
0
 
52
 
! Отговори
saki преди 5 години
А на шведите е разрешено всичко , щото и те могат да пляскат ,ама социални служителки.
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И децата на около годинка могат да пляскат, но прави ли ги това хора мислещи и със съзнание да решават важни въпроси за живота си?Тези които съставят въпросниците или както там се нарича оценяването как могат да докажат че е обективно?Или са капацитетът им е толкова или се прави умишлено.
1
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А "слепите" каращи скъпи коли, могат ли да пляскат?Това че някой може да пляска, правили го такъв да може да ходи, да се къпе, да пазарува и т.н.Фалшивите няма как да ги бутнат че им държат властта, а нуждаещите се от грижи ще го отнесат, както винаги става в България.Законите така са направени че с една наредба или чрез преходните разпоредби всичко се обръща.