Антисемитизмът у нас - на битово ниво!

Давид Леви: Евреите винаги са били удобен враг!
11 мар 2019 22:10, Екип на Bulgaria On Air
46

Антисемитизмът в България е на битово ниво. Това заяви международният анализатор Давид Леви в "Денят ON AIR". По думите му негативното отношение към евреите и имигрантите в цяла Европа нараства със застрашителна сила, но въпреки това у нас тези настроения са доста по-контролирани.

Леви посочи, че антисемитизмът в цяла Европа расте, като една от основните причини за това е имигрантската вълна, която залива континента.

"За съжаление антисемитизмът в Европа стигна застрашителни нива. Сега ситуацията е доста по-страшна в сравнение с нива на антисемитизма от годините преди Втората световна война. Той се поражда от крайнолевите и десни партии. Много хора го използват с популистки цели. Причината е, че евреите винаги са били удобен враг. Негативните настроения обаче се засилват и това е заради положението в Близкия изток и имигрантите", посочи той.

Даниел Леви коментира пред Bulgaria ON AIR и спасяването на българските евреи от преди 76 години, когато правителството отказва да ги предаде на нацистите. Според него тогава основа роля за спасяването на евреите е изиграла Българската православна църква.

"В днешни дни ставаме свидетели на погроми срещу гробища, синагоги. Имаше няколко опита за погроми в София. Целият град е осеян с антисемитски надписи. Българският антисемитизъм е по-различен. Той е битов. Хора по-често използват клишета срещу евреите. Срещу това трябва да се работи чрез образование. Църквата има основна роля в спасяването на българските евреи. Затова и предложихме БПЦ за Нобелова награда за мир, но нещата не се получиха. За съжаление в момента църквата не е на нивото от тогава", завърши Леви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Няма антиcемитизъм в България. Това, че има някакви малцина изключения сред известни политици и разни смешковци с бръснaти глави, които и без друго намаляха, защото им мина "модата"... Това нищо не е. Но ако има хора в България, които да са aнтисемити, това определено не са хората с мюсюлманско вероизповедание. Нито пък poмите.
10
4
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Българите (*** не е български обобщителен образ, Ал. Константинов го прави като присадило се отвън, а отвън не значи европейско - ние сме европейци, то е ориенталско, а българите не са ориенталци), - не сме спасявали никакви евреи! Не ги е спасявала и Църквата, защото нейните думи нямат никаква тежест - спасили са ги еврейското правителство, както сега и винаги си е било тяхно, и естествено Царя евреин.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ганеела живее в телевизията и събира там всякакви ***! Другите се изнесоха в Нова!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** хем се възхищава на Луковмарш, хем се гордее, че спасил евреите от концлагер!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се разровиш да видиш кой оглавява повечето фондацийки и тинк-танкове в България, все излизат разни хора с "немски" фамилии завършващи на -берг, -щайн и т.н. Защо ли?
6
3
 
19
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Давайте повече изказвания на видни евреи, Това предизвиква гнус, и тя ще ги погуби а не тоягата. Защото ППА-тата (Парите, Правителствата и Армиите) са техни за винаги, но те са безсилни пред гнуста. Те са много чувствителни за което ги засяга пряко, и гнуста превръща в отровна каша всичко от носа до честа.
5
3
 
23
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Леви посочи, че антисемитизмът в цяла Европа расте..."Айде бе! Че то това е факт от около 1000 г. Нещо ново под слънцето? Ама да се замислят евреите, защо това е така?! А дано, ама надали!
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антисемитизмът може и да се използва за популистки цели, но това основно го правят разни фондацийки като тази, с цел раздухване, че уж има такъв проблем, за да си получат допълнителното финансиране. Няма как у нас да има силен антисемитизъм, просто защото по официални данни евреите в България са едва около 3000 човека. А и българинът е достатъчно интелигентен, за да мрази отделни представители на този етнос, като Мони Паси, а не всички евреи, между които огромната част са първокласни българи.
3
2
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тоя много правилно отбелязва връзката между миграционните потоци и анти-семитизма!А тя е пряка-все повече хора разбират,че ислямското нашествие в Европа се причинява от Израел-къде пряко,къде косвено!А на кого би се харесало някакви нагли типове с претенции да са богоизбрани да го прецакват постоянно!?
2
3
 
21
 
! Отговори
Додо преди 5 години
А нещо за Холокоста и 10-те милиарда евреи ще даваш ли?
1
4
 
31
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Да се посополявим и днес за евреите. От доста време не бяхме го правили!