Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" - невъзможен без Русия!

Министърът се надява всички, заявили интерес, да го потвърдят
Обновена: 12 мар 2019 12:56 | 12 мар 2019 12:55, Екип на Investor.bg
164
Петкова: Проектът АЕЦ "Белене" - невъзможен без Русия!
Снимка: архив, БулФото

Без участието на руския конструктор и производител на оборудването за АЕЦ "Белене" - "Росатом", проектът за централата няма как да бъде реализиран. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV.

По думите й именно поради този факт едно от условията е компанията да бъде привлечена към проекта.

Още по темата
Петкова изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да го потвърдят и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

"Предстои да разберем дали ще има АЕЦ "Белене". Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, заяви енергийният министър.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента предварителен интерес към строежа на втора атомна централа у нас са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската "Арева".

Според Петкова блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Терсенето. То българския данъкоплатец е все едно да търсиш вода на Меркурий Има евентуално. Пенсия не щем:))))) Имам си:))) Без да тормозя старци.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойдохме си на думата.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия граничи с Орбан.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Росатом е строител. Ние търсим инвеститор, който да му плати строежа на АЕЦ Белене. Росатом ще плати на Сименс, Дженерал Електрик за оборудване. За всички ще има дял. Режимът на Китай ще ни дава ток. Може и да не ни дава ток и да го продава извън страната. Режимът на Южна Корея или Режимът на Макрон също може да ни дават или да не ни дават ток.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само гьола в Белене, а и газовия паток които води за никъде, защото без разрешение от ЕС ще стигне само до Сърбия, а за него бедна България се готви да закопае 3 млд лева които ще заминат главно към Русия за тръби както се разбра от директора на такова предприятие, а другото ще бъде откраднато.Срам.
29
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един малък проблем. В момента yшанковите енергетици на товарищ Путин оправят тока на Венецуела, като го оправят там тогава ще дойдат да ни оправят и нас. Ще започнат най-напред от Теменужка Петкова щото тя била най-загоряла и без Русия е невъзможно да бъде постигнато каквото и да е задоволяване на министерските и потребности.
28
2
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 5 години
Само за сведение, на никой не му пука за теб.
27
2
 
13
 
! Отговори
всички сте за разтре преди 5 години
и пак няма да се търси отговорен за измамата Белене именно за това ще се строи
26
11
 
16
 
! Отговори
Товарищ преди 5 години
Теменужке , опичайте си акъла с тая измислена централа , че ако стане земетресение , народа щв ви намери и живи ще ви дерат !!! Комисионите ще ви излязат през носа !!!!!
25
16
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
24
7
 
16
 
! Отговори
Припомнете ми преди 5 години
От коя година беше технологията за АЕЦ Белене?
23
7
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
Работата ясна - ще има газ, ако ви строим аеца...и пак клякаме.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeus 1Колега, явно вече ББ и ЦвЦв са изобретили схемата как да крадат и от АЕЦ-а, та затова обърнаха палачинката. Едно време спряха проекта защото нито участваха в строителството, нито можеха да се набутат в раздаването на баницата по време на експлоатацията(60 години е животът на тази АЕЦ). Та значи, друго си е хем да гепнеш няколко десетки милиончета докато се строи, хем после 60 години кранчето да тече. Ясно ли е? Гарантирано от ГЕРБ!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНСамо за сведение:По делото с АСЕ се произнесе Арбитражния съд към Международната търговска камара в Женева, а не Съда в Страсбург.
20
6
 
14
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Проектът АЕЦ "Белене" - невъзможен без Русия!Казах ли ви аз че най-важният елемент от АЕЦ Белене е русия. Ето и госпожа министъката ви го каза. Без русия България не може да си свали гащите, камо ли пък да свърши нещо повече.
19
4
 
16
 
! Отговори
българин преди 5 години
Като не може без Русия , не го правете !
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години говориха за гьол, а сега се сетиха стратегически инвеститор търсят. Тези политици закопаха България.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
16
10
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
платените кози *** пак са се активирали под статия за енергетика и ресусрси. ако вместо поръчковите глупости, които пишат пикаеха газ и ток - щяхме да задоволим енергийните нужди на целия ЕС и да се изхранваме само от енергетика.
15
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Тая централа трябваше да бъде построена още преди 25 години!Сега продължава да е нужна,ако ще имаме индустрия!И не печалбата на самата АЕЦ е важна,а приносът и към сигурността на всички производствени мощности в страната!С Газа е същото-ако бяхме осигурили евтин газ,българската химическа индустрия нямаше да загине безславно,а и чужди инвеститори щяха да идват охотно.Много неща се правят не за да са печеливши сами за себе си,а защото подпомагат други!Вижте Китай,където държавата гради инфраструк