Бой, заплахи, унижения... Агресията в училище с огромни размери

Само за година регистрирани рекордните 3616 случая
141
Бой, заплахи, унижения... Агресията в училище с огромни размери
Снимка: Булфото

Бой, заплахи, страх, обиди, унижения. Това вече се превърна в част от ежедневието в българските училища и вече никой не се изненадва от поредния случай на пребит ученик или ученичка от свои връстници.

Оказа се, че в просветното министерство са напълно наясно с проблема, а ресорният министър Красимир Вълчев признава, че насилието сред децата нараства в последно време. В последните три години са регистрирани с 400 случая на агресия повече от предходните, обяснява той в писмен отговор на депутатски въпрос.

Още по темата
За учебната 2015/2016 г. те са били 3043, през следващата са нараснали с около 200 повече и са достигнали до 3208. През изминалата са ударили рекордните 3616 случая.

В същото време анализите на експертите отчитат, че броят на регистрираните инциденти е намалял два пъти, което според министъра се дължало на по-голямата чувствителност на обществото. Така че по-голямата част от инцидентите вече били регистрирани като тормоз, агресия или насилие. Както и да се нарекат обаче факт е, че ги има, призна министърът.

Вербалната агресия също набира сила, макар и за сметка на физическото насилие.

През изминалата година случаите на заплахи и обиди са били цели 3040. Това обаче са само регистрираните, а никой не знае колко деца са премълчали тормоза, заплахите, манипулирането.

Според министъра изводите от анализа сочат, че все още психическото насилие не се разпознава нито в семействата, нито в училищата, което прави последиците от него за жертвите тежки и продължителни във времето.

Случаите на физическа агресия през учебната 2017/2018 г. са били 2751, което според статистиката е спад. 274 малчугани са се оплакали от кибертормоз.

Вълчев признава, че и агресията спрямо учителите бележи ръст. Преди две години 220 преподаватели са били жертва на агресия, а през миналата броят им вече расте до 391.

Част от мерките за справянето с проблема е назначаването на повече педагогически съветници и училищни психолози. Броят на назначените през миналата година е увеличен двойно.

За да се планират адекватни мерки за борба с агресия сред учениците, МОН и БАН провеждат изследване, което търси мотивите и причините за насилието сред малчуганите.

Красимир Вълчев смята, че ключов момент за справянето с агресия е привличането на родителите като партньори. Въпросът е обаче доколко те са готови да повлияят на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните ученици са от семката на чалга поколението от прехода и от феновете на Слави и Азис. Няма как да станат хора от тях. Готови са за миячи и тираджии в Германия. Междувременно БГ се превръща в европейска африка.
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези неща ги имаше в изобилие още по мое време (набор 90 съм), а представям си как стоят нещата сега когато деградацията и наркоманията достига все нови и нови висини. Няколко години да си бг даскал е достатъчно да влезеш в психодиспансер.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръчкат из управляващите за корупция, конфликт на интереси, цени, пари и пр, обаче никой не се разтърси сред учителските назначения. А образованието затъва от ден на ден.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От МОН първо да видят каква *** вкараха в училището и ги нарекоха "учители". Всички партийно назначени връзкари с подарени дипломи. "Пускат" им постоянни трудови договори, щото поне влизали в час. Мерилото за назначение е влизане в час, а не професионализъм, кадърност, отдаденост на професията, работа за и с ученика.
66
4
 
18
 
! Отговори
има решение преди 5 години
Върнете трудово-възпитателните училища и безплатния труд за родителите на побойниците. Има ученически бой, има наказание на всички виновни по веригата- после вече няма да има ученически бой. А не като сега- безнаказаност за всички, сакън да не им засегнем правата. Явно това с безнаказаността не върши работа и води само до беззаконие.
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократите и западните учени отхвърлят теорията за Бог и християнството и казват, че човека не е паднал ангел, а издигнало се животно Дарвин е бил сатанист и илюминат, който ловко прекарва емолюционните си теории. Хората вече не живеят по десете божии заповеди а по Теориите на Дарвин и на Запада.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧиновникАко обичаш, да не обиждаш хората на тема "простолюдието", щото и шие чиновниците не сте цвете за мирисане. Знаем я вашата "нормална среда"- ще се самоизядете помежду си за държавни службици.Точно "чиновниците" с голямото си самочувствие и претенции се навирате в училището и ръсите мозък. Никоя шивачка или зидаро- мазач няма да тръгне да се бърка в училищните дела, от които нищо не разбира.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привличането на родителите ще отключи още по- големи проблеми. Тези родители ще си дойдат с проблемите, които ще рефлектират върху учителите и другите ученици.
62
7
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Простолюдието не можете да живеете в нормална среда. Просто не сте достигнали този етап на еволюцията, в който да не изпитвате постоянноо и непреодолимо желание за побоища и да се гаврите с другите. А ако някой се опита да ви озапти, веднага започвате да квичите, ви НАРУШАВАЛИ ПРАВАТА.
61
2
 
11
 
! Отговори
Ученик преди 5 години
Аз пък ще си правя к'вото си искам не могат да ми направят нищо, щото ще ми нарушат правата и губят пари ако не ходя на училище. Демокрацията и пазарната икономика са дело на учените учители, които ни учат на демокрация и пазарна икономика.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вкарахте ****-те в училище, кво друго да научат децата. Все едно на кофа мед да сложиш лъжица ****-а. С таа чалга, силикони, управление от физкултурници, гербавата неграмотна *** наредена на всевъзможни службици издигна простащината в култ, децата не се възпитават да са умни, пробивни, иновативни а прости и с голямо самочувствие.
59
8
 
7
 
! Отговори
САТАНИСТ преди 5 години
Крайно време е рогатия да затриие човечеството! Просто няма смисъл... Изчядията на Бог ще горят в адски мъки!!!
58
0
 
24
 
! Отговори
Шуши преди 5 години
Каквото вкъщи - такова и в училище. Къде точно тия деца да вземат пример за добри обноски и цивилизовано общуване????
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върне боя в определени норми,за да има Общество.
56
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дарвин казва, че човечеството произхожда от маймуните. Първо, ясният извод е, че хората са просто животни, и следователно няма добро или зло. Второ, тя учи, че всеки еволюционен напредък се постига от едни за сметка на други. Най-добрият успех идва при онези, които стъпват върху другите; смазват ги; и, ако е необходимо, ги унищожават.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В две училища съм работил.Децата не носят поне една тетрадка,целуват се уста в уста,имитират полов акт,показватси члена в ерекция,без свян.Тормозятучителките,които се молят да свършитози ден.Директорките неправят нищо,щото губят пари.Психолозите се криятвместо да орган.междучасието.(Бих гиуволнил.)Чувал съм за полов акт.
54
3
 
2
 
! Отговори
26 годишен преди 5 години
Да бе, то да беше само от сега... Не зависи от времето в което живееш... Баща ми са го удряли с метален бокс, разказвал ми е, че редовно са се млатили в училище, след училище, и на улицата... А е роден 60-те, а аз съм имал само 2,3 сериозни боя през живота си...
53
12
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не е виновна демокрацията, просто такива сме си българите, пpocт народ сме, хора второ качество, затова западняците гледат на нас като на хора втора ръка. Не е виновна демокрацията, демокрацията е най-добрата система, никой не е измислил по-добра.
52
20
 
2
 
! Отговори
Умен и кадърен преди 5 години
При демокрацията умните и кадърните изкарват по 5000-6000 лева на месец, само некадърниците и неудачниците стават в 5 часа да блъскат цял ден за 700 лева да си платят сметките и да купят храна на децата.
51
0
 
16
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
Цитирам някой по-долу: "нагло невъзпитано и мързеливо младо поколение сега"И питам КОЙ го възпита това "нагло невъзпитано и мързеливо младо поколение"?Май предното поколение ще да е ..Вие ги направихте такива!