Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите

МВнР: Използването на добросъседските отношения преди избори не е от полза
Обновена: 28 мар 2019 20:30 | 28 мар 2019 20:00, Веселина Йорданова
393
Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по негово искане, информират от МВнР.

Още по темата
По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив - гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от МВнР.

Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого, посочват от външното ни министерство.

По-късно стана ясно, че Захариева е наредила в министерството да бъде извикан турският посланик в София Хасан Улусой по повод на твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията.

От ВМРО съобщиха, че ще поискат изслушване на външния министър Екатерина Захариева в парламента, за да се изясни имало ли е какъвто и да било дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни по линия Анкара-София по темата Закон за вероизповеданията; поемал ли е представител на българското правителство ангажименти за промени в законодателството, облагодетелстващи турската външна политика.

Твърдението "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията" дойде от външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч.

В изявлението си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза още, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната".

"Ние, Патриотите от ВМРО, питаме кой и защо се меси в делата на вероизповеданията в България. Кой, защо и какви интереси гони, за да опрощава дългове и да отваря вратички за чуждо финансиране на вероизповеданията в България? Кой, как и по какви канали оказва натиск и влияние върху политическите партии  и политическите процеси в България", питат от партията в съобщението.

От НФСБ пък оцениха приетия закон като "национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и „Воля”, с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст". Според лидера на партията Валери Симеонов с този закон България е показала, че не е суверенна държава.

"Ние отворихме широко вратата за финансиране на всички вероизповедания отвън, от чужди държави и по този начин допуснахме намеса във вътрешнополитическия живот на България. Не можем да се правим, че не виждаме как Турция спонсорира и издържа десетки и стотици, може би, имами в джамийските настоятелства в отделните области. Да се правим, че не виждаме как религията и техните духовници се използват в предизборни кампании", каза още Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
2
 
! Отговори
пуй преди 5 години
До Анонимендобре, не е било робство като при римляните, имали са право на малка лична собственост. и? какви сме ви били? приятели? сигурно смяташ, че падането на Търново е било ознаменувано с масово веселие сред населението, излезли по улиците с цветя да приветстват османските войски? неоосманистите сте готови на всичко, за да прокарате ненормалната си доктрина. кажи ми един съседен на турция народ дето да ви се радва...
167
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"може би от Турция тъкмо решиха, че българите сме съгласни да заменим думите турско робство с думите турско присъствие"Ами, то не е имало робство. Ти още ли вярваш в Дядо Коледа? Робството е измислено, за да може да се насажда една постоянна омраза и българите винаги да мразят турците и да стоят настрани от тях. Реално във времената когато е имало робство, българите също са имали роби.
166
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България е ХРИСТИЯНСКА държава, госин Чавуш``намкоси!"Никога не е била изцяло! Но нека позная - ти си християнин, нали? Нормално, християнството е религия на неуките и заблудените. България никога не е успяла да покръсти цялото си население. А ако трябва да сме коректни, в наши дни следва да се каже, че България е СЕКУЛАРНА държава. Всеки има право да си вярва в каквото си иска и никоя религия не е водеща за държавното управление. И всички трябва да живеят в мир заедно.
165
5
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ЕлиЯ си бегай в Крим ***, како!
164
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не допуска намеса отвън......, Но е допуснала все пак....гласуван е закон в интересите на Турция....всички финансирания от чужбина да няма да са в интерес на БългарияОбадят им се по телефона и изпадат в трансТова са българските политици и българската външна политика....мерси
163
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еЛи, както баба ми казваше "носи много здраве" на РЕшетникофф.
162
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не опростиха дълговете на Мюфтийството, но го компенсираха в приетия вчера закон, че вероизповеданията освен държавната субсидия могат и свободно да получават дарения отвън, без да ги декларират. Това отваря широко вратата на турския Дианет и разни саудитски фондации да наливат пари за мюсюлманското вероизповедание. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и Воля беше приет закона. А Патриотите, вместо да ***, да напускат Парламента!
161
3
 
1
 
! Отговори
Малии преди 5 години
До:247,8,9,50,51,54Тя няма с какво да те запомни бре, ти искаш да те забрави!От такива като теб, бягат всички бозайници, членестоноги, безгръбначни и едноклетъчни.Само психотерапевтите не бягат, *** това им е работата.
160
2
 
0
 
! Отговори
247,8,9,50,51,54 преди 5 години
Още можеш, давай, ха, ха, пролет е!
159
2
 
17
 
! Отговори
май преди 5 години
Май от Турция очакваха да им се опростят дълговете на мюфтийството и като не се е случило, сега са нещастни. А не се случи, защото може би от Турция тъкмо решиха, че българите сме съгласни да заменим думите турско робство с думите турско присъствие и то се оказа, че и за това май все още не сме. Дайте на турския посланик отговор защо така не се получило. Нали иска. Да не страда човека без отговор. И не, не се дължи на политиците ни. На народа се дължи.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 246,7,8, 50еЛи, когато си лягаш върху печката някъде в сибирската ПУСТОШ......не забравяй за мен.......
157
4
 
1
 
! Отговори
До 246,7,8, 50 преди 5 години
Напиши още десет поста, от сърце и душа.Не забравяй да се самоодобриш.Нали знаеш кои се самоодобряват?Едни Наполеоновци, Слънца, давай не се срамувай, прощаваме ти...:)
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Малко ли са ти буквите, или не познаваш кирилицата, та пишеш три поста с превод?"еЛи, да не пишеш под твоя ник......е "умно"......на криеница ли играем?
155
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Важното е да тролиш, протурската и неонацистките доктрини си ги изповядвай в Анкара или Киев"Брато, не знам на какви химикали си......внимавай.....опасни са.......
154
4
 
2
 
! Отговори
До 246,7,8 преди 5 години
Малко ли са ти буквите, или не познаваш кирилицата, та пишеш три поста с превод?Пий валерианче и посети психотерапевт.Темата е Вероизповедания в България.Важното е да тролиш, протурската и неонацистките доктрини си ги изповядвай в Анкара или Киев, тук е България.На светът му писна от вас!
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ели, струва ми се, че си на поне няколко чаши с вино.......или някакъв химикал......в московията всичко е относително.......
152
8
 
13
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ердоган има ток и газ, армия и независима политика.А БГ беше сведена да проси ток преди две години зимата от Турция, защото Румъния отказа.Защото фотоволтаиците и перките зимата са неефективни, и лятото, но това е друг въпрос, важното е токът да е лукс за българите и да го купуваме от ТЕЦ1 и 3, фото и перки на политици от 300-800 лв.Ток от АЕЦ 120 лв. най-високи цени, ако не е Козлудуй, а Белене.Спите ли българи? Спите ли?Чоплите ли Чам Фъстък?
151
6
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
НОВИЯТ ЗАКОН позволява Мюфтийството да се финансира от чужбина, без да е длъжно да декларира този факт.А освен "недекларирани дарения" - и 15 милиона годишно от д-вата.Нали ЮП и Белене не ни трябваха, сега ако БГ реши да е независима Турция спира кранчето от Турски Поток 2020.Казах ли ви, че БГ обслужва чужди интереси. Преди два дни Местан " да се признаят за етническа малцинство", КарадаиЪ "агитация на майчин език", следва искане за автономия и.А кой иска промяна на Конституцията и ЗАЩО?
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФутуролоЖе, ако чуваш гласове, но си сам потърси помощ........спешно.
149
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган да не се прави на луд, ами да изтегля аскера си от Сирия, защото ще яде много бой от армията на Асад и от кюрдите!!!