Всеки втори ром у нас с роднини, работещи в европейски страни

Най-европеизираните българи - хората от малцинствата
93
Всеки втори ром у нас с роднини, работещи в европейски страни
Снимка: Reuters

Почти всеки трети българин (29%) с настоящ адрес в България лично е работил в друга страна от ЕС или пък има роднини, които работят или са работили там през последните 5 години. Това показват данни от социологическо проучване на агенция АФИС, проведено в периода 22-26 март сред 1010 души.

От изследването става ясно, че сумарно близо една трета  от пълнолетното население временно или за постоянно са се пласирали на широкия европейски трудов пазар. Споделеният  опит сред роднини, връстници и приятели има силен ефект върху личните интереси, нагласи и мотиви на човек. При хората в трудоспособна възраст, сред тези, които имат един член на семейството, който е работил в ЕС, 53% възнамеряват да емигрират към ЕС - за постоянно (27%) или временно (26%), а 12% се колебаят.

При онези с двама или повече такива членове на домакинството, намерението да последват примера им се срещат още по-често и в по-категорична форма – общо 61% възнамеряват да емигрират, от които 35% за постоянно.

Как изглежда профилът на "Европейска България"?

Въпреки разпространената у нас представа, че има "изтичане на мозъци", изследването показва, че това е половината от истината. Например, ако хората с роднини, работещи в Европа сред българския етнос са 29%, то сред малцинствата те са доста повече – 59% при помаците и 51% при ромите. Парадоксално, но „най-европеизираните“ българи на практика са ромите, българомохамеданите и турците, сочат данните.

Образователната характеристика, очертана от Евростат, показва, че България се отличава от останалите източноевропейски страни с тенденцията за нарастване именно на ниско квалифицираната емиграция към други страни-членки. Данните на европейската статистика,  която сумира национални статистики за пребиваващите граждани на едни страни-членки в други, сочат, че българите в ЕС са около 900 хиляди. Според други данни обаче това число стига до 2 милиона и 100 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
40
 
! Отговори
работят ? преди 5 години
Въпросните роми Не работят в Ес ! -записали са си чаааветата в няколко държави и точат социални помощи , занимават се с далавери ,наркотици и проституция !българските турци и помаци работят строителство,фабрики, земеделие ,гледачки .
18
0
 
27
 
! Отговори
бааа го преди 5 години
Бреййй, много работни тез роми бе?!
17
1
 
19
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
До е"Ром" на техния безписмен език означава абсолютно същото, каквото на английски "мен" - мъж, човек. Прави си изводите сам. ...
16
12
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
До минусописачитеМда....вие си пишете минусите ...то е видно...още на летището ...ромите се превръщат в мнозинство...." останалите у нас българи" - се познават по изнурените...озлобени ...преждевременно остарели лица!Не знам - подвиг ли е - да стоиш още в България....или чиста npoстотияНе знам...
15
21
 
9
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Безумието на Т.Живков с Указа са уседналоста от 1962 г. с който насила засели номадския ромски етнос в гета, пък после още по-безумно се опитваше да ги разселва в панелни жилища приключи. Ромите водени от естествения си номадски начин на живот, благодарение на членството ни в ЕС масово намират препитание из Европа. Много роми демонстрират висок стандарт. И това в голямата си част не е резултат от престъпления, поне не извършени в България. Комунизма създаде ромския проблем, демокрацията го реши.
14
5
 
17
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Кръчмарска сметка - 9 000 000 българи - 89та...Сега са не повече от 4 ( турци...помаци...и роми - са вече към 3! И то при положение, че според днес.бг - цитат:".... ромите в България след 10 години ще са 3 000 000) та се питам...Коя цифра е по-реалистична ?900 000 или 2 100 000?
13
4
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
,, БЪЛГАРСКИ ЕТНОС,, !!!???Досега мислех,че е български народ !!! Защото сме коренното население на България,а не турци,***/роми/ арменци и други пришълци в тази държава !!! Жалки сте .
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,значи в европейските страни работя!.А тук ,защо чакат българите да ги хранят и издържат?
11
3
 
22
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Всеки втори български чиновник , с апартанент от 2-300 квадрата, за по 6-700 хиляди лева.И по турско време не сме били толкова добре.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" български етнос"
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има няма 150 000 ромале са излезли в европа! Според мен е по важно да се подчертае колко милиона Бьлгари са извьн собствената си дьржава!
8
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че ЕС храни половин България!а не Русия
7
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите вече не са малцинство.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки първи българин с роднина в белите държави
5
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калпавия българин ромите му пречат.
4
2
 
24
 
! Отговори
Доходи преди 5 години
С тези високи доходи и развита икономика на ГЕРБ, се налага в чужбина да работим.
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция прибра стотици хиляди хора от мюсюлманите през 1989 г и се оказа печеливша, сега други се радвате, че бягат в европейски страни, но те пак ще са печеливши. Като отидат по *** ци да работят нейде на поле и всички останали стават недоволни, щото работодателят вижда, че може много по продуктивен да е един човек. За останалите два етноса не мога да го кажа, но в България турците са отрудени хора, тютюн, земеделие и т.н. и като се стегнат и с образование и с бизнес успяват.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво странно има в това. Най-ниските прослойки е логично да се разпръскват... пари за такива няма тук. Да се събират групово, и на рейса с флашка "Кондьо - избрани хитове"...
1
9
 
39
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
ГЕРБ направиха от България ромски държава. Вече "произвеждаме" роми и за износ !