Тол такса от 10 ст./км... Ще поскъпнат ли шоково билетите за автобус?

Превозвачите обявиха таксата за "безумна"
3 апр 2019 10:00,
72


Държавата предлага тол такса за автобусите от 10 стотинки на километър. Превозвачите пък се оказаха неприятно изненадани и определиха таксата като "безумна".

Във всеки случай промените ще се отразят върху цените на билетите, категорични са от бранша.

Още по темата

"Тази висока тол такса не кореспондира с действителността. Поскъпването ще бъде различно, в зависимост от дестинацията и дължината на пътуването. За дългите дестинации повишаването ще бъде около 10%, но в късите дестинации със сигурност ще бъде между 15 и 30%. Част от бизнеса няма да може да понесе това нещо", заяви Васил Пиронков, който е член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи.

Пред Bulgaria ON AIR той алармира, че у нас вече има повече от 168 населени места без транспорт, а бройката им ще се увеличи със спиране на още автобуси от движение.

"Ясно е, че трябва да има събиране на средства, за да може да се реконструира сегашната пътна инфраструктура и да се строят нови пътища. Но трябваше да се помисли да не се отрази така изведнъж на бизнеса", подчерта Пиронков в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че у нас има 14 хил. регистрирани автобуса, 7 хил. от които са от градския транспорт, а останалите 7 хил. заплащат около 900 лева средно. Около 6,5 млн. лева се събират от винетни стикери, отбеляза Пиронков.

Преговорите за тол таксите ще се състоят на 8 април. Очакванията са с поскъпването на тол таксите да се увеличат цените и на някои стоки и услуги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
12
 
! Отговори
scbg преди 5 години
Едиствено за което могат да недоволстват е, че практически магистрала няма, за останалото да си направят една седенка с алчните хотилери по черноморието. НЕ се наядоха .
20
0
 
14
 
! Отговори
Галин преди 5 години
дреме ми на патката, ще си ползваме споделеното пътуване :)
19
0
 
13
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
До 111Във Франция, пътните такси за магистралите са умопомрачителни. Същото е и в Италия, горе-долу, колкото струва бензина, толкова са и пътните такси, за да стигнеш от едно място до друго. Има дублиращи пътища, но по тах ако пътуваш от Ница до Париж ти трябват 2 дни, нон-стоп от кръгово в кръгово, средна скорост - 30 км./ч. Всеки си избира къде да кара - демокрация.
18
1
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хехе.Кое му е безумното бе алчницииии.За 50км са 5лв.При 30-40 пътника са си по 15 ст на човек.От това ли ще фалирате бе бизнИсмении
17
1
 
21
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
Автобусът вози 50 души. София - Варна ще плати 50 лв. Билетите ще поскъпнат с лев-два. А-у-у-у, НогУ страшнУ. Един мъдър приятел /стар емигрант в Швеция/ вика: "Ако основното ти предимство е, че си евтин, никога няма да станеш богат." Та така....
16
4
 
17
 
! Отговори
Лапай, правителство! преди 5 години
Не знам как се не сетиха въздуха да обложат! Срама нямат тия гр.обокопачи и народни изедници. От Грьонинген до Щутгард фликс-буса взема 25 евра за 10-12 часа пътуване. И то с автобус, с тоалетна и обслужване, не като нашите барутници с шофьори с манталитет на горски зверове. Юбера си е съвсем добре. В белите държави, вкл. Румъния, си го има и го ползвам най-редовно. Офрашканите таксиджии-фирмаджии ще стоят гладни скоро. Никой не може да забрани на хората да ползват споделено пътуване.
15
0
 
10
 
! Отговори
Видение от бъдещето преди 5 години
Огромни магистрали вечно в ремонт пълни с турски тирове и български велосипедисти.
14
0
 
5
 
! Отговори
111 преди 5 години
До АнонименВъв Франция плащат ли "винетки"?
13
2
 
15
 
! Отговори
троле № 9, преди 5 години
"нали искаш пътища ве каскет?"Че си неграмотен и некултурен е ясно.Ясно е и че тия лапачи и по лев на км за тол-такса да събират,пак няма да оправят пътищата,а ще си ги натикат отново, за кой ли път,в личните джобове,ще си накупят евтини жилища и хотели.Уж от 15 години все пътища правим,а направените такива на нищо не приличат. Не те знам каскет ли си,*** ли си или гола тик.ва стригана,но у нас и децата са наясно, че политиците ни всичките са един дол дренки и работят само в своя изгода.
12
2
 
14
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Ураааа ще платя с 40 лева повече за раздрусан автобус от София до Варна...урааааа и ще си оставя колата даже, за да не замърся ко4ината в която живеем...мдааа
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да спомена, че с Фликсбус е възможно да си вземеш билет Марсилия-Париж за 6 евро :). А Лион-Париж при пътуване 6 часа билети има и за 99 цента, а от българската версия е 1 лев - по-евтино и от билетче за градския. Така че да не се оплакват много тия
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо ще спрем да ползваме и междуградските автобуси и ще си ползваме и тогава личните автомобили. При тази тотална липса на елементарни познания за управление на ресора в държавата това ще е резултатът. Няма откъде вече да лапат, чудят се какво да въведат, че да крадат още и още.А и автобусите ни не стават - стари, разбрицани, с невъзпитани шофьори, без елементарни условия за пътниците - колани, тоалетна /няма в автобусите и пътуват часове без спирка, това го няма никъде по света/. Закривай!
9
4
 
30
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Не Ви харесва плана Макрон, не Ви харесва ТОЛ таксата, какво Ви харесва бе нещастници???? Само печалбата до сега Ви харесва. Ами бръкнете се и ВИЕ и дайте малко назад. Не стига, че ни возите в автобуси гробници, мръсни и неосветени , а сега се бръкнете в вашите джобове. Стига лапане.
8
4
 
26
 
! Отговори
Ц. Ц. преди 5 години
... Ми ще поскъпнат ... Няма как ! ... Хвърлил съм "око" на още няколко свежи апартаментчета по Българското Черноморие , на Гръцките островчета , в Западна Европа , и в Ню Йорк ..... Искам да ги купя , ама НЕ искам да ги плащам ! ... Така че ... ще трябва да "избиваме" от някъде ... :) :) :) !!!!!
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6По-добре е да не се използва споделеното пътуване.
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От София до Пловдив за един автобус трябва да се платят 12 лева. Като ги разхвърлят на 45 пътника се падат по 30ст. Колко кинта е билета, че тия алчни бастуни предричат 15-30% увеличение на билетите?
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам да се въведе една евро директива и да се намалят седалките в автобусите с цел да се спазва лично пространство на човека от 50 см.
4
2
 
32
 
! Отговори
Олег преди 5 години
От какъв зор да поскъпват шоково?! За 200 км това са 20 лв разделени на броя пътници. Обаче отпада и винетката. Повече от 1-2 лв поскъпване и то за София-Варна, Добрич е недопустимо.
3
4
 
27
 
! Отговори
щом е така преди 5 години
Все повече хора ще бъдат принудени да ползват споделено пътуване...
2
5
 
37
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
10ст/км за пътища от времето на дядо ми. Че те по Европата(където се плаща) ти взимат 12цента за км магистрала.