Огненият ад в Нотр Дам унищожил автентичното

BG специалистите били много добри, могат да помогнат
Обновена: 17 апр 2019 10:07 | 17 апр 2019 10:07, Камелия Цветанова
37

Пожарът в "Нотр Дам" унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности.
Още по темата
Според археолога Николай Овчаров не е необходимо човек да е професионалист, за да види колко е огромна загубата.

"Щетите тепърва ще бъдат оценявани. Всички плачеха. Трагедията беше голяма", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му като ценност катедралата "Нотр Дам" е съпоставима със "Света София" за православните християни.

"Възможно е да е загубено окончателно, защото е унищожено до край - автентичното е изчезнало. Силно се надявам, че има добро заснемане на всички ценности в катедралата. Може да бъде върнат блясъкът, но в крайна сметка автентичността ще бъде изгубена", посочи в "България сутрин" реставраторът Аглика Икономова.

Специалистите обясниха, че в днешно време се работи с по-лесно запалими вещества, когато се правят ремонти и най-вероятно причината за пожара са странични продукти, а не тези от самата катедрала.

"Има специални мерки, които се предприемат срещу пожари. Те не са в състояние да ги спрат окончателно, но забавят горенето", посочи Икономова.

Премиерът Бойко Борисов предложи да помогне на Франция финансово и чрез реставратори и живописци.

Археологът Николай Овчаров посочи, че нашите специалисти са много добри и биха могли да помогнат за възстановяването на катедралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ремонтираш нещо уникално като сграда исторически и културно значимо, но не осигуряваш защита на този ремонт?Случайност?
15
4
 
2
 
! Отговори
Стратег преди 5 години
Г-да европци, гонихте, гонихте наште фалшификатори, тъпкахте компакт-дисковете с валяк чрез Борисов, буахте ги в панделата, че ви тоат банкоматите, ***, ся шъ опрете па до тей;))) да ви върнат Нотр Дам, автентична, ахаххахахахахахахаа. Нъл видяхте колко е добър оня пич, дето беше изработил цяло златно съкровище, дето щеше да ви го продаде за автентично, но Борисов пак ви спаси;))) Борисов наистина е Спасител, ама на европците от Българите!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надухте ни главите с този Нотр Дам - изобщо не ме интресува ако ще да го сринат със земята, все ми е едно.
13
7
 
5
 
! Отговори
Марокото преди 5 години
За кво им е катедрала в Париж
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ми дреме за франция и катедралата им защото това е началото на божието наказание
11
1
 
15
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Макарон да предложи на Кристо да опакова спешно Нотр Дам, хем за атракция, хем да я предпази от поройни дъждове и бури, защото те ще доведат до още повече повреди !
10
1
 
9
 
! Отговори
ИТ овчар с кетап преди 5 години
Колкото специалисти са нужни имаме ги. Макрон да не се притеснява, а да работи ускорено върху пакета Мобилност по-бързо, че го чакаме с нетърпение и Истанбулската конвенция и върху нея да работи. Ние ще се погрижим за катедралата и за Западните Балкани.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сме добри можем да помогнем за целта ако искате да видите нашата работа минете по селата в църквите влезте и вижте в какво състояние са Французите имат ли такива църкви нямат, имат долнопробни катедрали направени от камък в готически стил французите нямат специалисти БГ има специалисти.
8
2
 
17
 
! Отговори
Край преди 5 години
Както каза Макрон - ще я направим ПО-ХУБАВА от преди. Може и като Бурж халифа да я направите ама няма да е на 800 г.
7
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОГ Е СЪПРИЧАСТЕН КЪМ МАСОВОТО ИЗБИВАНЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИ ОТ РЕЖИМА НА МАКАРОНА!ГОРЯТ ЛИ ЦЕННОСТИ ГОРЯТ И ЦЪРКВИ! ЖИВОТА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ЦЕННОСТ!
6
0
 
15
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
В България иманярите в последните 30год. разрушиха десетки антични градове не изследвани от учените, като град Рациария, където багери обърнаха земята разрушавайки основи на крепостни стени, дворци и църкви. /градът е бил епархийски център/. Такава загриженост от бг власти нямаше за нито едно такова варварско разрушение и грабеж! Обаче сега са много загрижени за чуждото, че даже и финансова помощ предлагат!!! .
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4А какво печелят Жълтите жилетки ако подпалят църквата умишлено тролски ти е милиционeрския коментар само.
4
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зщо президент Румен Радев на дари годишната си заплата за реставрация на този безценен храм? Щом Тръмп си дава заплатат за благотворителност, нашият също трябва да може... или е воден от користно - материалистични цели?Радев би следвало освен всичко да наложи вето на пожарите в катедрали, а не да се занимава с нищоправене, да мучи и да говори безмислици!ОСТАВКА НА ХАРМАНЛИЙСКИЯ ПЕНСИОНИРАН САМАЛЬОТЧИК КЛЕПОУХ!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стотна статия ли е това или хилядна вече?А за изгорелите наши секвои - неизвестен извършител и край. Да не би да напишат чуждите медии за ставащото у нас - не?!
2
0
 
9
 
! Отговори
Нане преди 5 години
Питам се аз?!Като по ***... Това чудо на чудесата имало ли е пожарна инсталация, и ако да!?Защо не се е задействала...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умишлен палеж със цел обир на реликви от корумпираните педофилни падрета малко вероятно или тероризъм. Hа такъв строеж след края на работното време по презумция би трябвало да има човек, който да отговаря след работа да мине да провери дали нещо не гори или няма останали хора. Терориста се е скрил между гредите минава охраната проверява оня пали и се спуска навън по скелето и изчезва.