Осъдените за смъртта на Чората: Унижават ни, не сме убийци!

Петимата полицаи изпратиха отворено писмо до институциите
Обновена: 2 май 2019 15:04 | 2 май 2019 15:03, Нели Христова
81
Осъдените за смъртта на Чората: Унижават ни, не сме убийци!
Снимка: Булфото

"Невинни сме и сме осъдени несправедливо!", така започва отвореното писмо на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков - петимата полицаи, които бяха осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората.

"За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци. От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!", пишат в отвореното си писмо петимата", пишат още мъжете, които вече излежават присъдите си от по 7 години затвор в Бобов дол. На 19 април ВКС окончателно ги призна за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г.

Според полицаите, присъдата "почива на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов", който се обеси в хода на делото. Според експертизата на съдебния лекар, Димитров е починал от жесток побой. Това твърдение беше след това опровергано от пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от 18 водещи специалисти.

Осъдените откриват и нередност в това, че са използвани показанията само на све сестри на 16 и 18 г., като по-малката е интимна приятелка на Димитров, "с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин".

"Не се пояснява, че причината да изглежда така трупът е начинът, по който е настъпила смъртта-картина на бързо настъпила смърт - изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето", позовават се на лекари осъдените полицаи.

"На съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление", смятат мъжете.

"Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си. Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници - интерес да ни унижава има само престъпният свят. С болка констатираме, че го постига", допълват в дългото си обръщение полицаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
-1:-НЕИЗБОРНОСТТА,а НАЗНАЧАВАНЕТО на съдиите,особено на ония с "квотите", е предпоставка за груби зависимости и влияния.-2:-Тоталното изолиране на ОБЩЕСТВОТО от съдебния процес е ПАГУБНО за самото общество!!!!!!...Тоя факт само УЛЕСНЯВА КОРУПЦИЯТА И НЕПОЧТЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ на тия,които би трябвало да раздават "правосъдие"..
23
6
 
24
 
! Отговори
Кофти, а? преди 5 години
А като си вземахте парите от Чората и такива като него - всичко бе точно, а ? Ама не сте много умни. Търсите подкрепа от хората, от народа, а? Ама нещо не ви се получава. Защото няма българин, който да не е жертва на кражба, обир, измама, изнасилване или убийство! Няма бе! Нито един. Защото такива като вас "пазеха българите". Иначе, има ли протести, скачате като еничари да защитавате политиците. А сега, до народа опряхте, а? Аре стискайте сега дупета, че 7 години си е срок.
22
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
няма да уточня мнението си за полицията,защото...защото "рибата се вмирисва откъм главата"....Друго ме притеснява:-АКО е верно,че заключението на проф Раданов КАТЕГОРИЧНО е било отхвърлено от .."18 водещи специалисти",но въпреки това е в основата на решението на съда,то....къде е отлетяла "съдебната ни система"?!?!..Как, по какви критерии се гледат и решават делата?!?!.......Ще ви кажа:..-"Правораздаването" ни страда от две тежки болести с предизвестен фатален край:..продължавам
21
15
 
12
 
! Отговори
Анон преди 5 години
Мили родни картинки- тези хора вместо ДС ги наградят- ги сложиха в затвора. Срамота....
20
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо сте осъдени и как умря Чората ? А другият се е обесил сам без никой да му помогне
19
4
 
16
 
! Отговори
читател преди 5 години
Добре , не са убийци.А какви са?Може би полицаи?
18
7
 
20
 
! Отговори
ЧЕСТНО КАЗАНО преди 5 години
На тяхната сметка е и убийството на проф.Раданов!Професора послуша съвестта си и беше убит.И затова тези убийци си помислиха че са се отървали.
17
7
 
25
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 5 години
Чората е плащал на Писов от много време за покровителство. Писов разбира за тефтерчето на Чората и като офицер разпорежда акцията за респект. Ама нещо прекалиха с ритниците. Чората вече мъртъв е качен на задната седалка на патрулката с клюмнала глава. Цял Благоевград знае за какво става въпрос.
16
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати ти мишоците.Пет човека се изредили да бият вързан човек и сега реват като вдовици.Всички са такива.И затова хората не ги уважават.Защото знаят ,че всеки един от нас може да е следващата жертва на подобни извратеняци.Да не говорим ,че и те са почитатели на белото.Така борели стреса.Дрън-дрън.
15
28
 
25
 
! Отговори
Пфу! преди 5 години
За един мъртъв сутеньор и наркодилър, петима полицаи в затвора. Ей затова ще има престъпност в тази държава - никой не уважава закона и хората на закона. Най-вече съдът.
14
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами какви сте бе? По закон сте точно убийци! Държавата мота делото и ги кри 14 г., прави всички опити да ги оправдае, фалшиви експертизи, бавене на делата и т.н., уж да изтече давността. Добре ама нали сме европейци! ЕС ни осъди и Цацаров и съда нямаха избор освен накрая да направят каквото трябваше още тогава. Даже да благодарят, че присъдите са само 7 години - след 4 години са навън! Тук е време да се сетим, че има аналогичен случай с Чакъра, там Тиквата си призна, че той е заповядал убийствот
13
11
 
26
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Всъщност, абсолютно безпристрастно - сте убийци. Когато приведеш човек в безпомощно състояние с белезници на гърба, автоматично поемаш отговорност за здравето и живота му. Има труп. Умряло човешко същество. Без присъда.
12
10
 
16
 
! Отговори
уточнение преди 5 години
Ако имаше правосъдие ,тези петимата щяха вече да са излежали присъдите си.Но макар и късно ,възмездие трябва да има.
11
10
 
31
 
! Отговори
обективен преди 5 години
5 самозабравили се полицаи са убили по особено жесток начин криминалнопроявен.Това е истината за убийството на Чората.Тя е известна на всички обикновени хора в Благоевград.Редно е всеки да си понесе заслуженото.Началника допуснал убийството, следва да носи най-голяма отговорност.Така е в цивилизованите държави.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама моля ви се, как може един доказан сводник и дилър да умре по време на полицейска акция? Това само в България е възможно! Закривайте районното управление веднага!
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня журналист дето снима Чората след аутопсията ще се пържи в ада, ама той горд че привлякъл много мнения с измамата си.
8
6
 
11
 
! Отговори
Фен на белото преди 5 години
Заслужено наказание за убийците на един достоен мъж, помогнал на толкова много студенти да си вземат изпитите в ЮЗУ!!!
7
11
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗАЩО Е СКРИТО ИМЕТО ИЛИ ИМЕНАТА НА СЪДЛЯРИТЕ -СЪДЛЯРКИ /ОТ НИКОГО НЕ ИЗБРАНИ ДА ПРОИЗНАСЯТ ПРИСЪДА ЗА ВИНОВНОСТ /- НАЗНАЧЕНИ СЪДЛЬОВЦИ СЪСИПАЛИ БЪЛГАРИЯ !!! ЩО НЕ МЕ МОТИВИРАХА МЕН ,ЗА ДА ВИДИТЕ КАК ВРИ СЪДЛЯР- ПРОДАЖЕН ЗАЕДНО С МАЙКА СИ В КАЗАН- И ТО ПО ИНТЕРНЕТ!! КАК И ЗАЩО МОТИВИРАНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ИЗБИВАТ СЪДЛЬОВЦИТЕ -СЪДЛЯРКИ ПАРТИОПОДМЕТКИ !!! СЪДЕБНА СИСТЕМА ПО ОБРАЗЕЦ НА САЩ !?!?!?
6
14
 
29
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 години
Напротив.Убийци сте.Убийци с пагони и много добре знаете че сте такива.Не очаквайте съчувствие от гражданите , които редовно биете.И шефа ви по това време -Боко Тиквата , също е убиец.Той уби с гранатомет Чакъра край Хасково ,скрит зад бронята на БТР.Рано или късно той също ще бъде осъден.
5
14
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЧИСТИ УБИЙЦИ СТЕ И ТО ДОКАЗАНИ!!!!ПРИСЪДИТЕ ИМ СА МНОГО МАЛКИ!