Експерт: Катастрофите в България намаляват

Все още обаче чакаме друг да ни реши проблемите
8 май 2019 17:00,
28
Експерт: Катастрофите в България намаляват
Снимка: БулФото

Според глобалния доклад на Световната Здравна Организация (СЗО) за безопасността по пътищата за 2018 г. жертвите от катастрофи в България намаляват. Това съобщи пред БНР д-р Михаил Околийски – експерт в българския офис на СЗО.

"В страните с ниски доходи, в които са само 1% от колите по света, се случват 13% от всички смъртни случаи. В страните с по-високи доходи, сред които и България, които притежават 40% от колите, се случват 7% от всички смъртни случаи. Смъртността е свързана и с богатството на страната, с това как тя инвестира в пътната безопасност. В България това все още не е осъзнато като един от много важните приоритети. Цялото ни общество трябва да разбере, че е нужно едно събуждане от тази летаргия на чакане някой друг да ни реши проблемите в здравеопазването, в пътната безопасност – ние самите сме отговорни“ - коментира д-р Околийски.

Преди два дни започна инициативата "Световна седмица за пътна безопасност", която тази година се провежда под мотото "Лидерство за бесопасност на пътя. Спаси живот".

По този повод д-р Околийски беше категоричен, че могат да се постигнат много по-добри резултати като намаляване на жертвите на ПТП-а, ако в България се оформи сериозен дебат с много сериозни лидери.

По думите му, целта, коята страната ни си е поставила е да намали с поне 50% броя на жертвите при катастрофи до 2020 година.

Според него обаче целта не е реалистична.

"Няма достатъчно лидерство в тази област и намаляването се случва с много по-бавни темпове" - обяснид-р Михаил Околийски.

По данни на МВР в рамките на изминалата година на територията на България при катастрофи за загинали 609 души при възникнали 6 674 тежки пътни проишествия. Ранените са 8 445 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо, само лъжете и за катастрофи,и за доходи ,и за всичко основно засягащо България и Народа И. Катастрофите, няма как да са по малко, при положение че нямаме един нормален път "инфраструктурата"- )термин клише обобщаващ състоянието на пътна мрежа с над 60г. стаж и откраднати средства за 500 м.кръпки ) се прави само думи и т.н.т.н.
23
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Стъкмистика в действие.А заплатите растат,растат...
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката обаче показва нещо друго - БГ е на първо място по смърт на пътя на глава на населението 98 на 100000. Правете си сметка, колкото по на запад отиваш намаляват, що така? Има закони пък и хората са от друго по-високо качество. Няма ги тези 20г съмоубийци с БеЕМВе ... диви нация и такава ще си останем
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започват да намаляват защото намаляват и водачите. Всеки ден по 3 000 човека се изнасят. Само до преди 5 години по бул. Ботевградско шосе неможех да се размина от автомобили, елате днес да видите празен булевард карам си сам и се кефя. Все още по цариградското има задръствания поради Новите Софиянци които са се заселили по младост и дружба но и те ще се изнесат до няколко години. Така че наближава времето когато КАТ трябва да го закрият поради липса на хора и автомобили.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така си е, Експерте, с изчезването на българското население и затриванито на държавата си намаляват катастрофите...
19
6
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
По едно време СтаниШеф разправяше че асфалта не се яде.Туй социалист ли е все на обратно говори.Социализма е вреден за обществото и трябва да се преследва от закона.Трябва да се преследват и руските шпиони които го разпространяват в България с цел деморализиране на обществото.
18
2
 
4
 
! Отговори
az преди 5 години
Глупости! Няма пътища и хората не карат коли, а каруци вече. Гербаджийска пропаганда!!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ка лъже този нагло, нагло.
16
3
 
9
 
! Отговори
нострадамус преди 5 години
Аве тоя луд ли е не разбира ли какво се случва всеки ден
15
3
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Забрави да напишеш, че преди 50 години, колите нямаха и колела.Имаха си колани, имаха си и странични огледала, нямаха airbag и abs. Интересното е, че преди 1989 година частните леки коли в България изминаваха около 3 пъти повече километри средно за една година в сравнение със сега.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради фаровете
13
1
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Бе те катастрофите намаляват ама жертвите се увеличават.
12
1
 
10
 
! Отговори
Мексперт преди 5 години
Не намаляват, просто не се регистрират.Един автомобил отпреди 50 години няма колани, airbag, abs, дори странични огледала нямаха, т.е. катастрофа, дори с не много висока скорост, е опасна.Освен това в бг може да се види как селскостопански двор с трактори, комбайни и други тежки машини има изход на натоварен международен път.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да, под мъдрото ръководство на генерал академик доктор Борисов.
10
0
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Ако е така ,защо премиите по застраховките се увеличават.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми то като не останаха пари за бензин, ще намалеят и катастрофите.
8
1
 
11
 
! Отговори
още трябва преди 5 години
По-нови и поддържани пътища, по-нови и поддържани коли и естествено катастрофите да намаляват. Ако успеем да вкараме някой архитект в затвора, затова че смята улицата за своя собственост и строи жилища без достатъчно паркоместа, градовете ще станат приветливи и удобни за живеене.Преди букаите на народа бяха партийните секретари - сега са архитектите.
7
3
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Катастрофите намаляват , финансовия натиск над шофьорите се увеличава.При соца при 4 пъти по малко коли , катастрофите бяха два пъти повече.Да се намалят глобите и да се увеличат наказанията , които не са свързани с глоби. Спиране от движение , отнемане на книжка и т.н.Ефекта ще е по голям.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахахахахах, каква добра манипулация! Изведнъж изчезна новината за жената, блъсната в Ст. Загора с опасност за живота, изчезнаха и всички новини за л-екенцето, блъснало 4 юноши на моста в София, и хоп! - появява се новинка как катастрофите в Бълxария намалявали......Еваларката. Все още има еничари.Апропо, брадатия *** има 5 нарушения на пътя преди катастрофата - 3 от тях за превишена скорост.Даже и л-умпените от вести.бг имат повече съвест от вас.
5
4
 
20
 
! Отговори
Факт преди 5 години
В България няма експерти по пътна безопасност, а ако все пак има, то те нямат думата. Нещата се решават от калинките на ГЕРБ във властта и съвсем естествено нещата отиват на по-зле.