Пенсията: "Златни години" или новата формула? Помагат мобилни екипи

Специалисти помагат кой от двата варианта ще ни донесе по-голяма сума
45
Пенсията: "Златни години" или новата формула? Помагат мобилни екипи
Снимка: Булфото

Промяната в Кодекса за социално осигуряване даде възможност до началото на 2023 г. бъдещите пенсионери да избират по коя формула да им се изчислява пенсията. Те имат право да посочват дали парите им за старини да се пресмятат чрез стария метод с трите "златни години" от преди 1997 г. или с целия доход след 2000 г. От вчера те вече могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия.

Тези, които вече са си подали заявление за пенсиониране след 1 януари 2019 година имат на разположение шест месеца, считано от 4 май, през което време да им се направи преценка за по-благоприятен вариант.

Може да се преразгледа и вече отпусната пенсия от началото на годината и пенсионерът да пристъпи към избор на по-благоприятния вариант.

С цел подпомагане избора във всички поделения на НОИ в страната са обособени специални работни места, на които се предоставя информация само по тази тема. Освен в регионалните структури и в изнесените гишета на НОИ, консултации ще се извършват и от мобилни екипи в общинските центрове по места. Графиците за посещенията на мобилните екипи през месец май са обявени в приемната на всяко ТП на НОИ, уточниха от осигурителния институт, цитирани от "Монитор".

Консултациите се правят от служители на НОИ чрез използване на електронната услуга "Изчисляване на прогнозна пенсия". Тя вече е достъпна на сайта на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК).

Мобилни екипи на териториалните поделения на НОИ започнаха да консултират кандидатите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент, съобщи директорът на ТП на НОИ - Пловдив Розалия Джинева вчера.

От Осигурителния институт обаче напомнят, че определените по този начин стойности както на индивидуалните коефициенти, така и на определените с тях размери на пенсията имат предварителен характер и могат да се различават от реалните, както поради разлики или промяна в данните, използвани при извършване на консултацията, така и поради настъпили изменения в законодателството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: НОИпенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо по-тъжно от български пенсионер. Беден и с изкуствени ченета. От най-етниите, защото за нормални няма пари ... много тъжно.А някои от тях са работили дори по 40 години.
12
7
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До до 14аз съм бе, просто ползвам нячий акауунт на заем да си пиша, инъче сега тук е слънчево, сега е 20 градуса
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядковците на снимката се правят на американци - маратонки, бейзболни шапки.Така са гледали по филмите.Иначе при Бай Тошо са ходили по чорапи и то скъсани и с шапки от вестник.Работническо дело. Друг нямаше.
10
2
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Ами излиза Австралия - ти да не си оня Сидней дето пишеше до скоро тук.Или е по-малкия ти брат.
9
7
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 5Не Зеления Щат, а Зеления Континент, пиши го в уикипедия и ще видиш на кой континент е име това. Инъче по3дравии на Сиатъл.
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче малко тъжно ми става като гледам как комунопенсионерите на снимката са се барнали всичките с маратонки.Може би защото по времето на комунизма не са имали възможност да носят маратонки.Въпреки че е малко тъ по старчоци с маратонки.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуДемек, на всеки два месеца ти се пада да вземеш по една цифра в "доларЕ". Не е много.. Но за мъж, който още живее в детската при мама е достатъчно.
6
4
 
21
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Държавата те изсмуква цял живот да се трудиш и да внасяш осигуровки.Накрая ако доживееш до пенсия си като старо животно,мятат ти 300лв. колкото за четвърт хляб и едно кисело мляко на ден и те чакат да умреш за да не плащат.Същото е със здравните осигуровки.От 6 000 000 население 2 200 000 са пенсионери,1 500 000 са роми,а те нищо не внасят,децата под 18г.са около 1 000 000.Над 500 000 са държавните служители и те не внасят уж държавата им внася,но само на хартия.Реални пари внася частника 800000
5
4
 
4
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
2016лв минимална пенсия с 38г трудов стаж не им ли стига на пенсионерите? Няма управия в тая държава!
4
3
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Гошу, ти да не си при мен в Сиатъл, бе? В Зеления щат Уошингтън
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов и Дянков вече веднъж откраднаха Пенсионния и Сребърния фонд през 2011Явно пак са се посъбрали парички за крадене
2
14
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Анонименпознай от мен колко ще откраднат, след като взимам 6 цифри на година в доларЕ, живея си живота по екзотичните ширини на Зеления Континент (ха познай къде съм) и живея на 4 км от емблематичната 0пера, от офиса си виждам ситито.колко ще земат от мен?
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е пак да откраднат парите на хората. Няма кого да заблуждават.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe